banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Urfa Balıklıgöl Tomas Wiesner

BULUNTU HOCA EVİ ŞURKAV’IN YENİ MERKEZİ OLDU




Şanlıurfa Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı tarafından restore edilen Yusuf Paşa Mahallesindeki evin açılışı öncesinde bir açıklama yapan Vali İzzettin Küçük; Abdurrahman Buluntu Hoca’yı anarak Allah’tan kendisine rahmet diledi.

Buluntu Hoca’nın yıllarca Şanlıurfa’da ilmiyle ışık saçtığını ifade ederek konuşmasını sürdüren Vali Küçük: “Bugün o âlimin evi Şurkav’ın merkezi oluyor. Şurkav da zaten Şanlıurfa’nın tarihini, kültürünü, sanatını ve ruhunu yaşatmak üzere kurulmuş bir vakıftır. Aileye huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum” dedi.

Bugüne kadar Şurkav merkezi olarak kullanılmakta olan evin de Eyyübiye Belediyesine kiralandığını belirten Vali İzzettin Küçük; Şanlıurfa’daki belediye başkanı veya kaymakamların Şanlıurfa’nın dokusuna uygun mekanlarda hizmet vermeleri gerektiğine inandığını kaydetti.

Son olarak Şurkav’ın kurulduğu günden bu yana Şanlıurfa’nın sahip olduğu değerleri yaşatmak adına birçok önemli hizmeti gerçekleştirdiğini sözlerine ekleyen Vali İzzettin Küçük; pek çok önemli eseri Şanlıurfa’ya kazandıran Şurkav yönetimine de teşekkür etti.

Konuşmaların ardından restorasyon çalışmalarında emeği geçenlere ve Buluntu Hoca’nın varislerine Vali İzzettin Küçük tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Açılış töreni Vali İzzettin Küçük ve davetlilerin açılış kurdelesini kesmesinin ardından sona erdi.

Düzenlenen açılış törenine Vali İzzettin Küçük’ün yanı sıra; Vali Yardımcısı Ramazan Seçilmiş, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, İl Jandarma Komutanı Selman Kömürcü, İl Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, Buluntu Hoca’nın varislerinden Abdülkadir Buluntu ve diğer aile fertleri ile davetliler katıldı.

Buluntu Hoca Kimdir?

Hacı Abdurrahman Buluntu (1865-1968)

Şanlıurfa’nın yetiştirmiş olduğu devrinin büyük din alimlerindendir. 1865 yılında Şanlıurfa2da doğdu. Buluntu Hacı Abdurrahman Efendi, BuluntuzadeAhmed Efendi’nin oğludur. Daha ziyade halk arasında “Buluntu Hoca” olarak tanınmıştır.

Hacı Mustafa Hafız Efendi, Hacı Ramazan Hafız Efendi ve Saraçzade Abbas Efendi’den dersler almıştır. Suriye’de 10 yıl kalarak ilmi çalışmalar yapmıştır. Arapça, Farsça ve biraz da Kürtçe dillerini konuşan Buluntu Hoca, yeni Türk Alfabesini sonradan öğrenmiştir.

Buluntu Hoca Suriye’den geldikten sonra medrese tahsilini tamamlamış ve Halil’ü Rahman medresesinde yıllarca ders vermiştir. Osmanlı Devleti zamanında Boybeyi olan soyadı Cumhuriyet devrinde Buluntu olarak tescil edilmiştir. 25.11.1968 yılında vefat edip naaşıBalıklıgöl’ün güney tarafında bulunan Halil’ü Rahman Camii kabristanındadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Muharrem 2 yıl önce

Ailesinin yapması gerekeni yaptığı için sonsuz saygı duyarım.