banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Bölgedeki yatırımcıların tedirginliği artıyor

Batman’a yatırım yapan işadamları, bölgede artan şiddet olaylarının kendilerini olumsuz etkilediğini, çatışmaların devam etmesi halinde ise bölge ekonomisinin daha fazla darbe alacağını belirterek tedirginliklerini dile getirdiler.

Çözüm sürecinin başlamasıyla Batman’da 30 bin kapasiteli tavuk çiftliği kuran Batmanlı yatırımcılardan Adnan Demir, çiftliği ilk açtıklarında ileride kapasiteyi artırmayı düşündüklerini, ancak yaşanan olayların devam etmesi halinde mevcut 30 bin kapasiteyi bile muhafaza edemeyeceklerini vurguladı.

Batman’da ilk olarak 2007’de tavuk çiftliği kurulduğunu ancak o yıllarda yaşanan kuş gribi vakasıyla çiftliğin sekteye uğradığını belirten Adnan Demir, 2013 yılında çözüm sürecinin başlamasıyla çiftliği yeniden açtığını söyledi.

“Olaylar devam ederse maalesef çiftliği kapatmak zorunda kalacağız”

Çiftliği 30 bin kapasiteli yumurta imalatı üzerine kurduğunu ifade eden Demir, “Sürecin iyi gitmesiyle birlikte biz çiftliği 60 bin kapasiteye çıkaracaktık. Son yaşanan olaylardan dolayı maalesef bunu yapamadık. Bunu yapmadığımız gibi, elimizdeki 30 bini de şu anda koruyamıyoruz. Eğer olaylar devam ederse maalesef bu 30 bin kapasiteli çiftliği de kapatmak zorunda kalacağız. Çünkü işimizin bu şekilde yürümesi mümkün değildir. Bizim tek ricamız bu çatışmaların sona erdirilmesi ve tekrar uzlaşmaya dönülmesidir. Türk-Kürt kardeşliğinin pekiştirilmesi ve aradaki nifakın kaldırılmasını istiyoruz.” dedi.

Şu anda çiftlikte 30 bin tavuğun mevcut olduğunu belirten Demir, sözlerine şöyle devam etti: “Bu 30 bin tavuktan günden yaklaşık 26 bin civarında yumurta imal ediyoruz. Çiftlikte dört çalışanımız var. Çiftliğimiz ful otomatik olduğundan fazla çalışana da ihtiyaç yok. Çiftlikte bulunan 30 bin tavuğumuz ayda 100 ton yem tüketiyor. 100 ton yem ortalama 120 bin TL’ye tekabül ediyor. Bu da bizlere ayda 780 bin yumurta üretimi demektir. Ürettiğimiz yumurtaları servislerimizle Batman ve ilçelerine bulunan marketlere gönderiyoruz.”

“Bölgeye yumurta sevkiyatı yapamıyoruz”

Yumurta toptancısı Ziya Ulhak Yamaç ise şunları söyledi: “Bir yumurta toptancısı ve dağıtıcısı olarak ilk dönemler satışlarımız çok güzeldi. Çözüm süreciyle birlikte tüm illere ürün dağıtabiliyorduk. Hakkâri, Van, Bitlis gibi doğu illerin tümüne rahatlıkla arabalarla yumurta satabiliyorduk. Satışlarımızda çok güzel olmuştu fakat bu çatışma süreciyle birlikte bölgeye yumurta sevkiyatı yapamıyoruz. Bunun nedeni de şoförlerin gitmemesi, araçların yüksek nakliye istemesi ve bölgedeki esnafın kapalı olmasıdır. Bölgeye yumurta sevkiyatımız yok, kim isterse gelip kendisi yumurtaları alıp götürüyor.”

Yaşanan olaylar sebebiyle satışlarında yarı yarıya azalma olduğunu belirten Yamaç, “Son olaylardan önceki satışlarımız ile şimdiki satışlarımız arasında yüzde 50-60 bir kayıp yaşıyoruz. Bu da bize sıkıntı veriyor. Bu çatışmalı sürecin bir an önce durmasını istiyoruz. Çünkü en büyük zararı halk görüyor. Kürt halkı 70-80 yıldır bu bölgede çok sıkıntılar çekti. Kürt halkı üzerindeki bu sıkıntının, bu zulmün bitmesini istiyoruz.” dedi. (M. Sait Çelik – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.