banner2
Öne Çıkanlar ABD MHP PapeAlioune Ndıaye Kırgızistan milli takımı Kökünü Kurutma Operasyonu

Bölge Adliyesinin Gaziantep'e bağlanmasına tepki

Adana Adliye Binası önünde cübbeleriyle toplanan avukatlar, Bölge Adliye Mahkemesinin Gaziantep’e bağlanmasına ve Bölge İdare Mahkemeleri'nin kapatılarak yetkilerinin Konya'ya bağlanmasına tepki gösterdi.

Bölge Adliye Mahkemeleri ve Bölge İdare Mahkemeleri'nin durumuyla ilgili avukatlar adına basın açıklaması yapan Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, yeni düzenlemelerle Adana’nın yok sayıldığını söyledi.

“Adana Bölge Mahkemeleri inşaatı tamamlandı ama görevi başka ile devredildi”

5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkındaki Kanunu'nun 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Çıtırık, "Bölge Adliye Mahkemeleri, 11 yıldan beri hakimi, savcısı ve binası olmaksızın sadece yürürlükte olan yasasıyla vardır. Yasanın 25. Maddesi’ne göre Bölge Adliye Mahkemeleri, bölgelerin coğrafi durumu ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak HSYK'nın olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca kurulmuştur. Başlangıçta 9 olan Bölge Adliye Mahkemeleri sayısı 15'e çıkartılmış ve göreve başlama tarihi 20 Temmuz 2016 olarak belirlenmiştir. Bu süreç içinde ne olmuştur ki bu mahkemelerin sayısı 7'ye düşürülmüştür. Adana Bölge Mahkemeleri inşaatı tamamlandı, geçici teslim yapılmak üzere. Ayrıca 2007 yılından bu yana bu mahkeme için çok ciddi kamu kaynakları harcanmıştır. Bu kaynakları kimler çarçur ettiyse, kimler yerinde etkin ve verimli kullanmadıysa Devlet Denetleme Kurulu ile Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla ile her kuruşun takipçisi olacağız." dedi.

“Akdeniz'deki illeri 400 kilometre uzaklıktaki Konya'ya bağlıyorsunuz”

Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin Konya'ya bağlanmasına tepki gösteren Av. Mengücek Gazi Çıtırık, “Bölgelerin coğrafi durumu diyorsun; 7 coğrafik bölge içerisinde Akdeniz'de Bölge İdare Mahkemesi bırakmadınız. Neye göre bunu yapıyorsunuz? Türkiye'nin iş yoğunluğu bakımından 3'üncü Bölge İdare Mahkemesi burada. 'Coğrafik bölge' dikkate alındığında Akdeniz'deki illeri 400 kilometre uzaklıktaki Konya'ya bağlıyorsunuz. Kamu kaynaklarını ve devlet ciddiyetine bu kadar gölge düşüren bir anlayışın olmaması gerekir. Bölge İdare Mahkemeleri'nin kurulması ve yargı çevresinin belirlenmesinde Adalet Bakanlığı yetkilerini son derece kötü kullanmıştır.” ifadelerini kullandı.

"Adana ikinci kez yok sayıldı"

HSYK Genel Kurul kararıyla 15 ilde kurulmuş ve yargı çevreleri belirlenmiş bölge adliye mahkemelerinin sayısının 7'ye düşürülmesine ve yargı alanlarının yeniden belirlenmesine karar verildiğini hatırlatan Av. Çıtırık, karar uyarınca Adana'da kurulmuş olan Bölge Adliye Mahkemeleri'nin göreve başlayamayacağı ve yargı yetkisi yönünden de Gaziantep'e bağlandığını belirterek bu uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. (Ayhan Kaya-İLKHA) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.