banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Bölge adliye mahkemeleri Ocak'ta faaliyete girecek

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’a gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır Adliyesini ziyaret etti.

AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat, Mine Lök Beyaz, Galip Ensarioğlu ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz ile birlikte adliye gelen Bakan Bozdağ, bölge adliye mahkemelerinin Ocak ayında faaliyete geçeceğini söyledi. Bu mahkemelerin Osmanlı Dönemi ile Cumhuriyetin ilk yıllarında da faaliyette olduğunu belirten Bozdağ, bu mahkemelerinin özel yetki ve görevlerinin olmadığını kaydetti.

“Hâkim ve savcılar süratle eğitimden geçirilecek”
Bölge adliye mahkemeleri sistemi için hâkim ve savcıların bir dizi eğitimden geçirileceğini aktaran Bakan Bozdağ, “Bölge adliye mahkemelerinin harekete geçirilmesi önemlidir. Bölge adliye mahkemeleri bizim hukukumuzda yeni değildir. Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarında da bölge adliye mahkemeleri hukukumuzda vardı. Daha sonra kapatıldı. Biz, geçmişte yaşadığımız bir tecrübeye yeniden hayat veriyoruz. Bu sistemin uygulamasına ilişkin hâkim ve savcılarımız süratle bir eğitimden geçirilecek. Ocak ayı itibariyle de bütün her şeyiyle tamam bir vaziyette bölge adliye mahkemeleri faaliyete girmiş olacaktır. Bu mahkemelerin özel yetki ve görevleri olmayacaktır. Ayrıca idari yargıda da istinafa önem veren yasal düzenleme yaptık. Eş zamanlı Kasım ayı içerisinde atamalar yapılacak ve ocak ayı itibariyle de fiilen faaliyete geçecektir.” dedi.

Gelecek ay içerisinde yapılacak Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinin Türkiye açısından önemli olduğunu kaydeden Bakan Bozdağ, “Yargının bağımsız ve tarafsız işlemesi HSYK’nın görevini bağımsız ve tarafsız bir şekilde yapmasıyla sağlanacaktır. HSYK seçimleri devletimiz açısından son derece önemlidir. Hepimiz yargının hukuk devleti çerçevesinde görevini yapmasını istiyoruz. Yasaların yargının üzerindeki gölgeleri kaldırmaya tek başına gücü yetmez. Bunu ancak yargı görevi yapanlar kaldırabilirler. HSYK seçimleri, yargının üzerinde bu kadar tartışmanın olduğu bir dönemde yargıyı yıpratan bir sonuç ortaya koyuyor. Şu anda adli ve idari yargıda 14 binden fazla görev yapan hâkim ve savcımız var. Bunların içerisinde çok az bir grubun yaptığı yanlışlar nedeniyle hâkim ve savcılarımızı lekelemek yanlıştır.” ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman/Hüseyin İçli – İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.