banner2
Öne Çıkanlar toz Douglas Tanquee Bozova Belediye Başkanı Suphi Aksoy kayıkhane ÇATAK tesisleri

Bizim biber gazımız kullanılacak

Yılda ortalama 70 bin biber gazı ithal eden Emniyet, maliyetin katlanarak artması üzerine çareyi yerli üretimde buldu. Makine Kimya Endüstrisi Kurumuyla yapılan görüşmeler olumlu sonuçlandı. Artık Çevik Kuvvet, provokatif grupları MKEnin ürettiği gazla dağıtacak.

 

Emniyet Genel Müdürlüğü toplumsal olaylara müdahalede 13 yıldır biber gazı kullanıyor. OC (doğal biber gazı) ve CSler (kimyasal içerikli gaz) ABD ve Brezilyadan ithal ediliyordu. Provokatif grupları dağıtmada en zararsız ve etkili bu yöntemin son yıllarda polis tarafından sıklıkla kullanılması biber gazı kullanımını artırdı. Emniyet Genel Müdürlüğü ihtiyacı karşılamak amacıyla yılda ortalama 70 bin biber gazı ithal etti.

Biber gazlarının emniyete oldukça yüklü maliyet getirmesi üzerine gazların yerli üretimi amacıyla proje hazırlandı. Proje kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK ile Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu yetkilileri bir araya geldi. Yapılan görüşmelerde göz yaşartıcı gazların MKEde üretilmesinde mutabık kalındı. Bu amaçla Emniyet Genel Müdürlüğü ile MKE arasında anlaşma imzalandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, ilk etapta MKEye 50 bin adet gaz tüfeği fişeği ile gaz el bombası siparişi verdi. MKEnin Kırıkkaledeki fabrikasında üretilmeye başlayan yerli gazların ilk partisinin önümüzdeki günlerde emniyete teslim edileceği belirtiliyor.

Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü, toplumsal olaylara müdahalede yaşanan olumsuzlukların önlenmesi amacıyla Çevik Kuvvet şubelerinde görev yapan 11 bin polisi 9 farklı konuda hizmet içi eğitimden geçirdi. Eğitimlerde aşırı ve orantısız güç kullanımı üzerinde duruldu. Sedat Güneç / Zaman

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.