banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Sanlıurfa Haber Urfa Haber Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir?

Bitlislilerin kadim geleneği 'Kurutulmuş Et'

Bitlis Mutkililer, kış aylarında tüketmek için kestikleri hayvanların etlerini kurutarak, atalarından kalan bir kültür mirasını devam ettirmeye çalışıyorlar. Son baharın gelişiyle kurban bayramında olduğu gibi hayvan pazarları ve şehir merkezindeki farklı yerler yeniden hayvan satıcılarıyla doluyor.

Sadece keçilerin satıldığı pazarlarda hayvan alanlar, dedelerinden bugüne kadar gelmiş bir kültürü devam ettirmeye çalışıyorlar. Her yerde günlük taze kırmızı et tüketilirken, Bitlisliler son baharda kuruttukları etleri kışın tüketiyor.

Kış aylarında tüketilmek için kurutulan et genellikle Keçiden oluyor. Keçi etinin hem lezzetli oluşu hem de bozulmaya karşı muhafazasının yapılabilmesi tercih sebebi oluyor. Kesilen keçi etleri tuzlanıp 10-15 gün güneşte bekletilerek kurutuluyor ve daha sonra kurutulmuş diğer zahireliklerin yanına kaldırılıyor.

Bitlis’in Mutki halkı arasında tarihten bugüne süre gelen bu kültür, bir sonraki nesillere aktarılmaya çalışılıyor. Halk arasında yaygın olan bu kültür, bir yandan da hayvan besicilerin yüzünü güldürüyor.

Belirli bir hayvan pazarlarının olmaması nedeniyle çarşı merkezinde hayvanları satmak zorunda kaldıklarını belirten Nihat Aygün, şartları iyileştirilmiş bir hayvan pazarının yapılmasının Bitlis için gerekli olduğunu söyledi.

Bitlis’te yıllardan beri var olan kültür hakkında da bilgi veren Aygün, “Kış için et kurutma kültürü sadece Mutki halkı arasında vardır. Son baharda hayvanları alanlar, kestikleri hayvanların etlerini güzelce yıkadıktan sonra tuzlayıp, kimileri güneşte kimileride gölgede kurutuyor. Kurtulan bu etler kışın yemeklerde kullanılıyor. Mutki halkı özellikle yöresel yemekler için kurutulmuş eti tercih ediyor.” şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.