banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Başbakan Erdoğan

Birecik'de tersanenin varlığının en somut belgesi!

Birecik'te çok önemli bir tersanenin varlığı ile ilgili en somut belge Osmanlı Arşivlerindeki 1552 tarihli Kanuni Sultan Süleyman’ın bir fermanında görülmektedir.

Cihan padişahı Sultan Süleyman’ın Kaptanı derya Piri Reis’in ölümünden önce Osmanlı donanmasının güçlendirilmesi ile ilgili hazırladığı planı bu fermanı ile harekete geçirdiği anlaşılmaktadır.

Padişah tarafından Halep beylerbeyine gönderilen ferman ile Birecik'te 300 gemi yapılması, şehirde bulunan dört reis ve elli beş gemiciden istifade edilmesi emredilmiştir.

Yine aynı fermanda Fırat nehri boyunca sal ve gemi işleri ile uğraşan gençlerin deniz cenkleri için tespit edilmesi ve orduya alınması da bu fermanda yer alır.

Gemi yapımı fermanındaki hükme göre gemiler Fırat suyunda yürüyen cinsten ve derya sandalı tipinde yapılacağı da belirtilmiştir.

Yani bir tür savaş kalyonu yapımından bahsedilmektedir.

küçük çaplı kayık ve salların basit araç ve gereçlerle her yerde yapılabileceği varsayıldığında Birecik’teki bu gemi üretiminin çok büyük çaplı olduğu ve modern bir tersanenin kanıtı olduğu anlaşılmaktadır.

( Ali Yılmaz, Tarih ve Medeniyet dergisi, sayı 56, kasım 1998)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.