banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

Birecik barajına nehir turizmi!

Şanlıurfa Vakfı Başkanı Süleyman Gök yazılı olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Nehir turizmi bölge turizm açısından çok büyük önem arzeder. Atatürk barajından Birecik barajına nehir turizmi geliştirilmelidir.

Nehir turizmi, Atatürk barajından başlayarak Birecik barajına doğru Fırat nehrinde tekne turları düzenlenmelidir. Bu seyir esnasında kıyıdaki antik yerleşimler ziyaret edilerek bölgemizin sosyoekonomik gelişimine katkı sunulmalıdır.

Bölgemizde Sırataşlar köyü (üç katlı mağaralar), Gözeli köyü (mağara kilisesi), Rum Kale(manastır ve kilise), Savaşan köyü (mağara kilisesi ve tarihi yapılar), Halfeti ilçe merkezi (doğal güzellikler,  tarihi cami ve yapılar), memlüklerden kalan çekem mahallesi (Memlüklerden kalma camii, tarihi evler ve konaklar), Gaziantep iline bağlı Erenköy ve Gümüşgün köyü (su altında camii) ve antik kent zeuma’yı öne çıkartacak turizm güzergâhı oluşturulmalıdır.  Yukarda bahsettiğimiz tarihi evler, konaklar, mağara kiliseleri ve Rumkale biran önce restore edilmelidir.  Birecik-Halfeti flora ve faunasıyla eşsiz bir öneme sahiptir. Fırat nehrinde bulunan ve kutsal sayılan Şabut (Fırat Balığı) balığını bölgemizin özgün bir sembolü olarak turizme kazandırılmalıdır.

Birecik’te Fırat nehri kıyısında yurt içi ve yurt dışı toplantılara hitap edecek bir kongre merkezi kurulmalıdır.

Birecik ve Halfeti’deki mağara kiliseler restore edilerek inanç turizmine kazandırılmalıdır.

Birecik ve Halfeti’deki turizm işletme sahipleri merkezi hükümet ve belediyeler tarafından desteklenmelidir.

Birecik ve Halfeti’deki bize tarihten miras kalan kiliseler gün yüzüne çıkarılıp restore edilerek tarihe ve insanlığa kazandırmalıyız. Gözeli köyündeki mağara kilisesi,  Savaşan köyündeki mağara kilise ve Rumkale’deki kilise ile manastır biran önce restore edilmelidir. Bunu yaptığımız takdirde Şanlıurfa’da ve Birecik Halfeti’de inanç turizmine çok ciddi manada katkı sunmuş oluruz.

Birecik ve Halfeti’deki mağaralar restore edilerek mağara turizmi bölgede oluşacak ve turizmin çeşitlenmesinde ciddi mesafe kat edecektir.

Birecik ve Halfeti’deki turizm faaliyetlerinin yaygınlaştırılması amacıyla bir master plan hazırlanmalıdır.

Sonuç olarak Birecik için çarpan yürek sayısını artırmak ve bu yüreklerle yeni bir Birecik inşa edilmesi için bir nefer olarak her türlü katkıya hazır olduğumu kamuoyuyla paylaşmak istiyorum."

"PINARBAŞI'NIN AÇIKLAMALARINI ESEFLE KARŞILADIM"

Geçtiğimiz günlerde kanalizasyon atık su arıtma tesisinin olmaması, Birecik halkına Ramazanın bu sıcak yaz günlerinde su sıkıntısı çektiğini bununda  Birecik’te ishal, tifo ve sarılık vakalarının arttığına dikkat çektiği açıklamasına sert tepki gösteren Birecik Belediye Başkanı Faruk Pınarbaşı'nın  açıklamalarını esefle karşıladığını söyleyen Süleyman Gök;

"Bu üslup başta Birecik halkını incitmiş ve yaralamıştır. Şanlıurfa Vakfı Şubesi olarak daha önce Birecik’in başta eğitim olmak üzere, kentte diğer aksaklıklarına yönelik de açıklamalarımız olmuştu. Birecik İlçemize tarım Lisesinin açılması için kamuoyuna gerekli açıklamaları yapıp ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü düzeyinde girişimlerde bulundum. Çünkü fıstığın en çok üretildiği yer olan Birecik’te bir tarım lisesinin olmamasının önemli bir eksiklik olduğunu düşünmüştüm. Yine daha önce Birecik İlçemizin daha gelişmesi, teşviklerden yararlanması için ilçe sınırımızın Gaziantep iline doğru genişletilmesi yolunda kamuoyuna gereken açıklamaları yapıp ilgilileri göreve davet etmiştim. Çünkü Fırat Nehri yatırımların Birecik’e ve Şanlıurfa’mıza gelmesinde adeta bir psikolojik bariyer görevi görmektedir. Bunları yaparken tek amacım, Şanlıurfa ve Birecik halkının zenginleşmesi, huzurlu, güvenli ve sağlıklı bir şekilde yarınlara bakmasını sağlamaktır. Dün, Bugün ve Yarında bu yürek memleketim için atacaktır. Tespitlerimizi, katkılarımızı kentimizle, insanımızla paylaşmaktan daha doğal ne olabilir. Sorumlu yöneticiye düşen söz konusu tespit ve analizler için teşekkür etmektir.   Yukarıda özetle bölgemizle ilgili olarak ifade etmeye çalıştığımız tespit ve önerilerimizi ilgili kurumlar nezdinde de takip ettik. Yüreği Birecik için atan, düşüncesi ve partisi ne olursa olsun herkesle Birecik için bir araya gelebiliriz. Amacımız, yetiştiğimiz kente ve halkımıza borcumuzu ödemektir. Dünyalık bir kaygı peşinde değiliz" dedi.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.