banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Türkiye ve İsrail heyetlerinin ikili ilişkileri onarmak için İsviçre’de bir araya gelmesi ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in ‘Kuşkusuz İsrail devleti ve halkı Türkiye’nin dostudur’ açıklamasına tepkiler gelmeye devam ediyor.

AK Parti hükümetinin ilk dönemlerinde İsrail ile ilişkilerinin kötü olmadığını belirten Araştırmacı Yazar Özkan Yaman, ilişkilerin Mavi Marmara olayı ile gerildiğini söyledi. Türkiye’nin rejim olarak İsrail’i tanıyan ilk ülkelerden olduğuna vurgu yapan Özkan, Kemalist rejimin İsrail ile bir probleminin olmadığını, hükümetin de Kemalist rejim ile bir sorununun olmadığını belirtti.

Yaman, “Dolayısıyla hükümetin İsrail ile yaşadığı sorunu Mavi Marmara olayı ile sınırlı görmek gerekir. Ancak öyle bir hava oluştu ki, sanki hükümet İsrail’e tamamen muhalifmiş. Bu da hükümete olumlu yansıyarak hem hükümetin aldığı oylarına yansıdı, hem de İslam dünyasında bu hükümete karşı sempati gelişmesine sebep oldu. Ancak şu an hükümet fabrika ayarlarına dönmüş durumda.” dedi.

“Bu tutum çok yakışıksız ve alçaltıcıdır”

Şu anki tutumun ihanet olarak yorumlanabileceğini söyleyen Yaman, “Şimdiye kadar oluşan algının aksine ve aleyhine bir tutumun ‘Türkiye İsrail devletinin ve halkının dostudur’ diye açık şekilde söylenmesi ihanet olarak yorumlanabilir. Ancak ülkelerin siyasi çıkar ve menfaatleri öyle bir şeydir ki siz burada ne ihanettir ne değildir çok fazla seçemiyorsunuz. İsrail’le dostluk karşılığında acaba Rusya ile sorunun bir şekilde çözülmesini mi amaçlanmıştır? ya da Amerika’dan iadesi istenen zat (Fethullah Gülen) ile ilgili midir? Bu durum bir süre sonra ortaya çıkacaktır. Mutlaka bunun karşılığında siyasi bir çıkar hedeflenmiştir. Ancak ne olursa olsun ‘İsrail’le dostuz’ cümlesi bir İslam ülkesi için zillettir. Bu tutum çok yakışıksız ve alçaltıcı bir durumdur.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin İsrail ile masaya oturmasının Filistin davasını etkileyeceğinin altını çizen Yaman, mevcut durumun İslam âleminin Türkiye bakışını da etkileyeceğini ifade etti.

“‘İsrail’le dostuz’ demenin getireceği bir takım sonuçlar var”

Yaman, “Türkiye’deki Müslümanların İsrail aleyhtarlığı, karşıtlığı geçmişte olduğu gibi bir şekilde suç olacak. Bugün Filistin’e ve Hamas’a destekte bulunan veya bir şekilde gönül bağı olan bütün herkes devlet tarafından suçlu muamelesi görecek. ‘İsrail’le dostuz’ demenin getireceği bir takım sonuçlar var. Bu İsrail’in düşmanı olan kişilere düşmanız anlamına da geliyor. ‘İsrail’le dostuz’ demek İsrail’in yaptıklarını onaylıyoruz, geçmişteki cürümlerine sessiz kalacağız gibi bir çıkarım da olacaktır.” diye belirtti.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in ‘Kuşkusuz İsrail Devleti ve halkı Türkiye’nin dostudur’ sözlerinin İslam milletini incittiğine vurgu yapan Yaman, bunun Filistin halkına ve tüm dünya Müslümanlarına olumsuz etkisinin olacağını söyledi.

İsrail’in tüm Müslümanlara düşman bir yapı olduğunu belirten Yaman, son olarak şunları söyledi: “ ‘İsrail’le dostuz’ demek; biz İslam’a dost değiliz, Müslümanlara dost değiliz anlamına gelir. Bunu söyleyen kişinin bunu bilmesi lazım. İsrail ile dostluk Yahudilerin tarihinden bu güne yapmış olduğu bütün katliam, ihanet ve alçaklıklarla bir şekilde barışığız demektir. Bu durumun kişinin imanını zedelediğini kabul etmek lazım. Dolayısıyla bu dünyadaki bütün Müslümanların nefretini kazanmaya neden olur. Çünkü İsrail sadece Filistin’e ve Türkiye’ye zarar veren bir yapı değil. İsrail tüm dünyadaki Müslümanlara, hareketlere ve İslami yapılara düşman bir yapıdır. Dolayısıyla sizin İsrail’le dostluğunuz tüm İslam âlemiyle bir şekilde aranıza mesafe koymanız anlamına gelecektir. Hiçbir ülke de sizin siyasi çıkarlar ve menfaatlerinizin bunu gerektirdiğini düşünmez. Bu tepki dalga dalga yayılacaktır.” (M.Hüseyin Temel – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.