banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Ürdün Teknik Direktör Cihat Arslan Ziylan Enver Sedat Yahlizade

Binlerce sahte sigortalı var

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Batman İl Müdürlüğü, sahte sigortalılık konusunda önemli uyarılarda bulundu.


“Tespit edilen sahte sigortalıklar iptal ediliyor”
Konu ile ilgili açıklamada bulunan SGK Batman İl Müdür Vekili Hüseyin Şansi, kentte yaklaşık 2 bin 500 civarında sahte sigortalının olduğunu belirterek, “Sahte sigortalık dediğimiz olay, sahte bir işyerinde var olmayan bir çalışmanın gösterilmesidir. Şuanda Batman’da yaklaşık 2 bin 500 civarında sahte (hayali) sigortalı var. Belli bir dönem işverenlerimize vermiş olduğumuz şifre üzerinden sigorta primleri görünüyor gibi olsa da daha sona yapılan denetimlerimizde öyle bir işyerinin olmadığı ve öyle bir çalışmanın olmaması nedeniyle oradaki sigortalıklar iptal edilmektedir. Bu şekilde vatandaşlarımız çok ciddi mağduriyetler yaşamaktadır. Bazı vatandaşlarımız o sigortalıklar üzerinden emekli olduklarını, aylık aldıklarını ve hastane dahil olmak üzere çok ciddi kuruma masraf çıkardıklarını görüyoruz.” dedi.

 

“Sahte sigorta tespitinde çok ağır cezalar veriliyor”
Sahte işyerlerini ve sahte sigortalıkları tespit ettikleri takdirde cezai işlem uyguladıklarını ifade eden Şansi, “Biz SGK olarak müfettişlerimiz ve denetçilerimiz vasıtasıyla yapmış olduğumuz denetimler neticesinde sahte işyerlerini ve sahte sigortalıklarını tespit ettiğimiz durumda sigortalarını iptal ediyoruz. Maaşlarını kesiyoruz, o güne kadar vatandaşa ödediğimiz parayı geri almak için gerekiyorsa dava açıyor ve gerekirse icraya veriyoruz. SGK’ ya masraf ettikleri faturalarının hepsini tespit ediyor, vatandaşlardan geri iade için davalar açıyoruz. ‘ben kendimi bir yerde çalışıyor göstereyim’ diyen bilinçsiz vatandaşlarımızdan ricamız, sahte olan veya bir yere dayanman sigortalıklarını göstermesinler.” diye konuştu.

 

“İsteğe bağlı sigorta yapılabilir”
Şansi, isteyen vatandaşların isteğe bağlı kendilerini sorunsuz bir şekilde sigortalı yapabileceklerini vurgulayarak, “SGK 2011 yılında isteğe bağlı sigortalığı çıkarmış ve çokta uygun bir fiyata çıkarmış. Vatandaşların istemeleri durumunda yaklaşık 260 TL’ye isteğe bağlı tarım sigortalığından faydalanabiliyor. Şayet bir sigortalığı, bağkurluğu veya bir çiftçi kaydı yoksa o vatandaşımız faydalanıyor. Vatandaşlarımızdan tavsiyemiz isteğe bağlı sigortalı yapsınlar. Sakın başka şeylere tenezzül etmesinler. Çalışmıyorlarsa ‘ben kendimi sigortalı yapayım’ demesinler. Buraya gelip isteğe bağlı sigortalı yapsınlar.” uyarısında bulundu.(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.