banner2
Öne Çıkanlar Kovancı Mahallesi Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba Rafael Camilerimiz kiliseleri andırıyor Karaköprü’de İsmar tepkisi

Bingöl'de düşen göktaşları vatandaşın uykusunu kaçırdı

Buldukları göktaşlarının gramını 30 ila 60 dolar arasında değişen fiyatlarla satan  köylüler, kısa yolda zengin olmak için gece mesaisine başladı.

Akşam karanlık bastıktan sonra vatandaşlar yanlarına aldıkları el feneri ve projektörlerle,  göktaşlarını bulmak için gece geç saatlere kadar aramalarına devam ediyorlar.

2 Eylül 2015 tarihinde dünyaya düşen meteorit parçalarından bazıları, Bingöl’ün Merkez Sarıçiçek köyü kırsalına düşmüş, bu olay özellikle göktaşı incelemelerinde bulunan Türkiyeli Bilim Adamlarının ve NASA’nın (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi) dikkatini çekmişti.

“Köyümüzde gece gündüz taş araması yapılıyor”

Sarıçiçek köyü muhtarı Ahmet Arslan, “Şimdiye kadar gündüz taş arayan köylüler, şimdi ise gece aramaya başladı. Gece taş ışıkta parladığı için bu sefer gece aramaya koyuldular.” dedi.

Köylerinde toplam şu ana kadar 30 kilogram taş toplandığını ifade eden Muhtar Arslan,  köylülerinin topladığı 30 kilogramdan, şimdiye kadar yaklaşık 10 kilogram satıldığını belirtti. Arslan, göktaşlarının fiyatı konusunda anlaşma sağlanamadığını belirterek, “Köyümüze gelen Ruslar taşın gramına 45 ile 50 dolar arasında fiyat verdiler. Köylüler ise  70 ile 90 dolar arasında fiyat istiyor.” diye konuştu.  

 “Telefonlarım susmuyor, her yerden arayan oluyor”

Sadece köylülerin taş toplamadığını ifade eden Muhtar Arslan, “2 Eylül’den bu yana taş aramasını sadece köylülerimiz yapıyordu.  Yaklaşık 15 gündür bir çok ilden gelip köyümüzde taş araması yapan insanlar var. Bana çok telefon geliyor. Konya’dan arayan bir kişi ‘Bizim burada gökten taş yağdı nasıl satacağız.’ diye soruyor. Başka illerden de aradılar. Konya da bir şahıs buraya 2 kilogram taş getirecek, göktaşı mı, değil mi bakacağız. Köyümüzde büyük bir hareketlilik var. Türkiye’nin her yerinden aramaya geliyorlar. Kimsenin aramasından rahatsız değiliz. Bu iş nasip-kısmet işidir, kime nasip olmuşsa bulur.” diye konuştu.

“Gece saatlerinde göktaşı parladığı için araması daha kolay oluyor”

Gecenin  saatlerinde göktaşı aramalarının nedenini, ışık vurduğu zaman parlamaları olduğunu söyleyen köy sakinlerden Metin Ergün, “Gündüz dolaştığımızda gözler yorgun düşüyor, bir süre sonra göktaşını normal taşlardan ayırt edemiyorsunuz.  Gece ise el feneri tek bir noktaya vurduğu için taşın bulunması daha kolay oluyor. Dolayısıyla gece göktaşı aramasına çıkıyoruz.  Şu an geceleri soğuk, yine her şeyi göze alarak göktaşı arıyoruz.” dedi.

“Bulduğum göktaşı açık artırmayla satacağım”

Ercan adlı köylü ise,  “Göktaşı düştü gece- gündüz arıyoruz. 2-3 gecedir aramaya çıkıyoruz.  Ben bir-iki parça buldum.  Gece parladığı için bulmak daha kolay oluyor. Bu gece de yine göktaşı armaya çıktık. Aramalarımıza devam edeceğiz. İnşallah bulacağız.  Gece 300 gram buldum. Daha önce gündüz ise, 8 kilogram bulmuştum. Açık artırmayla satacağım.” dedi.

“ 1 kilo 250 gram buldum, gramını 90 dolardan satacağım”

 Yaklaşık 15 gün önce 1 kilo 250 gram bulduğunu söyleyen köy sakini Zeki Özel, “Göktaşını dağ yamacında buldum.  İkiye bölünmüş şekilde buldum. Şu an gördüğünüz gibi bu defa gece aramasına çıktık. Durmadan gece-gündüz aramaya devam ediyoruz.   Daha fazla bulmak için çalışıyoruz. İnşallah Allah herkese nasip eder. Bulduğum 1 kilo 250 gramı satamadım. Gramına 65 dolar verdiler satmadım. Gramına 90 dolar verene satacağım.” şeklinde konuştu. (Nihat kanat-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.