banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valiliği urfahaber Sanlıurfa Urfa

Bilim Adamları Göçerlerin Sorunları Tartıştı

Şanlıurfa Siverek Kaymakamlığı tarafından desteklenen ve Güneydoğum Derneğinin organize ettiği Göçerlerin Sorunları paneli Karacadağda yapıldı

Panele Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yrd. Doç. Dr. Öner Çetin, Karacadağ Türkmen Derneği Başkanı Nusret Kaya, Güneydoğum Derneği Başkanı Duygu Sucuka, üç üniversitenin veterinerlik ve ziraat fakültelerinden veteriner ve ziraatçıların yanı sıra Karacadağdaki bir grup göçer katıldı.

Göçerler devletin kendilerini iskan etmesini isterken, panelistlerden bazıları göçerlerin yerleşik hayata geçmesi ile ürettikleri kaliteli ürünlerin bir daha üretilemeyeceğini, bunun için göçerliğe son verilmektense yaşam koşullarının düzeltilmesi için kaldıkları bölgelerde altyapı çalışmalarının yapılması gerektiğini savundu. Bazı panelistler ise Karacadağ bölgesinde büyük bir coğrafyanın göçerler tarafından muhafaza edildiğini, göçerlerin bu dağlardan inmesi ile yerini başka göçlerin mesken tutabileceğini öne sürdü.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Mehmet Ali Çulcu, göçerlerin mevcut yerlerinde kalmasını istedi. Dicle Ziraat Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Songül Akın Kurt, göçerlerin birlikte hareket etmesini istedi. Göçerlerin aralarında bir kooperatif kurmalarını isteyen Kurt, göçerlerin desteklerden yararlanmaması ile üretimde kaliteden düştüğünü ileri sürdü. Kurt, Bu üretim tarzında bu yerde çok hayat sürdürmek mümkün değil. Birleşin, kooperatif kurun ve verilen haklardan yararlanın. dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.