banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Twitter 140 kareter sınırını kaldırıyor mu? Twittera fotoğraf eleince kaç karekter kalıyor?

'Beyaz Baston, özgürlük sembolüdür'

07-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’ münasebetiyle değerlendirmelerde bulunan Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karakaş, Beyaz Baston’un, görme engelliler için özgürlüğü ve bağımsızlığı temsil ettiğini söyleyerek, ‘Ömrümüz boyunca kolumuza birileri giremeyebilir’ dedi.

Merkezi Ankara'da bulunan Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Karakaş,  dernek olarak görme engelliler için; eğitim, istihdam, sosyal ve kültürel alanlarında çalışmalar yürüttüklerini söyleyerek bu çalışmalar kapsamında görme engelli vatandaşların santral operatörlüğü gibi kısıtlı merkez alanlarından kurtarılarak kendilerine yeni istihdam alanlarının açılmasının önünün açıldığını ifade etti.

Beyaz Baston’un hikayesine de değinen Karakaş, “Gözlerini kaybeden bir Fransalının yaya ve araçlar tarafından akşamları fark edilmediği gerekçesiyle siyah bastonunu beyaza boyayarak bir akım olarak ortaya çıktı. O günden bugüne Beyaz Baston, görme engelliler için bağımsızlık ve özgürlüğü temsil ediyor. Bu bastonun kullanılmasındaki amaç ise ulaşımda kaynaklanıyor, ancak bu konuda büyük yaşıyoruz” dedi.

‘Kış aylarında sıkıntılar katlanıyor’

Kış aylarında sıkıntıların daha da artığına dikkat çeken Karakaş, belediyenin düzenli olarak kaldırımlardaki karı temizlemesi gerektiğini söyledi.

Görme engellilere de seslenen Karakaş, “Sizin bağımsızlık sembolünüz beyaz bastondur. Ömrünüz boyunca birileri sizin kolunuza girip bir yerden bir yere götürmeyebilir. Bu yüzden siz Beyaz Baston’u elinize alarak bir yerden bir yere gitmeyi öğrenmek zorundasınız. Beyaz Baston’u olmayanlara ücretsiz dağıtıyoruz. Yaklaşık 400 tane Beyaz Baston, Diyarbakır genelinde dağıtmış bulunmaktayız.” İfadelerine yer verdi.

‘Görme engelliler her yerde sıkıntı yaşıyor’

Görme engellilerin yaşadıkları sıkıntılara değinen Karakaş,  bu sıkıntıların sadece Diyarbakır'da değil, Türkiye'nin her yerinde yaşandığını kaydetti.

2005 yılında çıkan engelliler kanununu hatırlatan Karakaş, bu kanuna göre 7 yıl içerisinde tüm imar alanları ve kamu kurumlarının şehir planlamasında engellilerin erişimine uygun bir şekilde düzenlemenin zorunlu olduğunu vurgulayarak, “Tüm bunlara rağmen halen Diyarbakır'da birçok kaldırımda, kamu ve özel kuruluşlarda, apartmanlarda ve daha birçok yerde maalesef  bizim için engeller devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

‘Kaldırımlar içler acısı’

Kaldırımlardaki rampaların içler acısı bir durumda olduğunu söyleyen Karakaş, bir kaldırıma tekerlekli sandalyenin çıkması için rampanın 8 derece olması gerektiğini belirtti.

Diyarbakır kaldırımlarının çoğunun 8 derece olmadığını da savunan Karakaş, tekerlekli sandalye kullanan bir engellinin, 8 derece olmayan rampadan kaldırıma çıkamayacağını, çıkabilse bile rampaların önüne park edilmiş olan arabalar yüzünden yine sorun yaşayacağını ifade etti. (M. Sıddık Bilge – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.