banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin MHP

Bekir Engül; İHL'lere e-kayıt engeli kaldırılsın
İMAM HATİPLERİN DERTLERİ BİTMEK BİLMİYOR...

28 Şubat sürecinin dayattığı eğitim sistemini rafa kaldıran 4+4+4 uygulaması, İmam Hatip ortaokullarının önünü yeniden açtı. Büyük sıkıntılar çeken İmam Hatipler, yaşanan sıkıntıların giderildiği bu sene tam da derin bir oh çekecekken yine bir engelle karşı karşıya kaldı. Veliler, e-kayıt sisteminde İHL ortaokullarının bulunmaması nedeniyle çocuklarını kaydettiremedi.
Yeni Şafak’ın haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 28 Şubat sürecinden kalma eğitim sistemini 4+4+4 olarak değiştirmesi, post-modern darbenin yaşandığı dönemde İmam Hatip Liselerinin (İHL) kapatılan ortaokul kısımlarına yeniden kayıt imkânı sundu. Fakat darbe döneminden kalma bariyerleri aşan veliler, bu kez de e-kayıt sorunuyla karşılaştı. 4. sınıfı bitiren çocuklarının kayıt işlemlerini yaptırmak isteyen veliler, e-kayıt sisteminde İHL ortaokullarının bulunmaması nedeniyle işlemlerini gerçekleştiremedi.

‘İHL'YE E-KAYIT ENGELİ KALDIRILMALI’

ŞANİMDER Genel Sekreteri Bekir Engül, MEB’e tepki gösterdiği açıklamasında, ÖNDER koordinatörlüğünde daha önce Bursa’da yaptıkları çalıştayda bu konunun gündeme geldiğini ve yetkililerin uyarıldığını söyledi.

Engül, “Çalıştay sonuç bildirgesini daha önce  kamuoyuyla paylaşmıştık. Milli Eğitim Genel Müdürlüğünün bu soruna acil bir çözüm bulması gerektiğini ifade etmiştik bugünde bu hususu ısrarla gündeme getiriyoruz. ŞANİMDER olarak,  e-kayıt sisteminin otomatik kayıt sistemi yerine tercihli kayıt yapma imkanı sunulmasını ve kayıtlar yapıldıktan sonra ihtiyaca göre İmam-Hatip Ortaokullarının hizmete sunulması gerektiğini belirtiyoruz. Ayrıca 5, 6 ve 7. sınıfta okuyacak öğrencilere de İmam-Hatip Ortaokullarına geçiş imkanı sunulması ve bu yıl seçmeli olarak ders programına konulan Kur’an-ı Kerim ve Siyer derslerinin, sadece 5. sınıflarda değil 5, 6, 7, ve 8. sınıflarda da okutulması gerektiğini ifade etmek istiyoruz.” dedi.


MEB’DEN İMAM-HATİPLERE KAYIT ENGELİ

Diğer okullara kayıtta kullanılan e-kayıt sisteminin İmam Hatipler için de uygulaması gerektiğini söyleyen TİYEMDER Başkanı Selahattin Yazıcı ise, Yeni Şafak gazetesine yaptığı açıklamada, “4. sınıfı bitiren çocuklar İmam Hatip ortaokuluna e-kayıt sistemiyle değil sonradan verilecek dilekçeyle kaydediliyor. Beşinci sınıf öğrencilerinin ise kayıtları kanunen mümkün değil” diye konuştu.

Yazıcı, bir velinin çocuğunu istediği okula e-kayıt sistemi üzerinden kaydettirememesini 'hazırlıksız yakalanma' olarak değerlendirdi.

TALEPLER KARŞILANMALI

E-kayıt sisteminin yeni eğitim dönemine hızla İHL ortaokullarına kayıt yaptırılabilir hale getirilmesi gerektiğini belirten Yazıcı, “Türkiye'de katsayı problemi varken bile İHL'ye yoğun ilgi vardı. Şimdi tüm sorunlar kalktığı halde e-kayıt sistemiyle veliler zora sokuluyor' diye konuştu. Yazıcı, 'İHL'lere yoğun talep olacak. 4+4+4 zorunlu eğitim sistemini İHL bünyesinde tamamlamak isteyenlerin kayıt, okul ve sistem ihtiyacını MEB süratli şekilde tamamlamak zorundadır' dedi. Yazıcı, 'Normal liseleri çok amaçlı liselere dönüştürerek öğleye kadar İmam Hatip, öğleden sonra lise ya da tam tersi şekilde yapabilir. Artık yasak yok, vatandaşların İmam Hatip tercihine patlama yaşanacak” şeklinde konuştu.

KANUNUN RUHUNA AYKIRI

E-kayıt sisteminde imam hatip lisesi orta kısımlarının bulunmamasını 'eksiklik' olarak nitelendiren ÖNDER Genel Başkanı Hüseyin Korkut da, “Kanun ile ifade edilmiş ortaokula dolaylı olarak kayıt imkanı sunulması kanunun ruhuna aykırıdır” dedi.

Bu durumu anlamanın mümkün olmadığını ifade eden Korkut, “Vatandaş istediği şekilde rahat bir biçimde ortaokullara kayıt yaptırma hakkına sahip olmalı. Önce başka okullara kayıt yaptırılacak daha sonra imam hatibe dilekçe verilecek. Ondan sonra da yer varsa kura gibi uygulamalar 4+4+4 mücadelesine aykırıdır” şeklinde konuştu.

Korkut, henüz uygulamaya geçilmemişken bu durumun MEB tarafından düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

İHL ORTAOKULUNA 5. SINIF TALEBİ

Yeni düzenlemeyle ilkokulun son aşaması olan 4. sınıfı bitiren öğrenciler İHL'lerin orta kısmına kayıt yaptırabilecek. Fakat, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında 5. sınıfı geride bırakan öğrencilerin velileri, çocuklarını İHL'lerin orta kısmına kayıt ettirememekten şikayetçi oldu.

İstanbul’da 5. sınıfı bitiren kızı Zehra Çam'ı İHL'nin orta kısmına kayıt ettirmek isteyen Hatice Çam, “4+4+4 eğitim sistemi kapsamında çocukların imam hatip ortaokuluna gidebileceğini televizyonda duydum. Eyüp Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne giderek bilgi aldım. Ardından Eyüp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gittim. İlçedeki yetkililer kanun kapsamında 5. sınıf öğrencilerinin kaydının yapılmayacağını söyledi. Başımdan aşağı kaynar sular döküldü” dedi.

PSİKOLOJİYE UYGUN EĞİTİM

Kanun 5. sınıfı bitirip altıncı sınıfa geçen öğrencileri kapsamadığı için kızının imam hatip ortaokuluna kaydolamadığını söyleyen Çam, “Bu durum beni gerçekten çok üzüyor. Eğer İHL'ye giderse, her şeyi temelinden alır. Arapça'yı da öğrenir. Gerçek anlamda örtüsüyle eğitim görebilir ve bu durumdan utanmaz. Şimdi başörtülü olarak normal bir okula gittiği zaman utanıyor. Diğer çocukların bakışları karşısında ayıp bir şey yaptığını sanıyor. Çocuğumun psikolojik anlamda bunları yaşamasını istemiyorum” şeklinde konuştu.

İpekyol Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.