banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Bejan Matur; Yeni anayasayı biz yazıyoruz FOTOĞRAFLI
Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şubesi tarafından düzenlenen “Yeni Anayasada Eğitimin Dili Nasıl Olmalı” adlı panele katılan Şair Yazar Bejan Matur ve Şanlıurfa Baro Başkanı Av. İrfan Güven, Eğitim dilinin anayasal güvence altına alınması gerektiğini belirtiler.

Panele, AK PArti İl Başkanı Av. Yusuf Eğilmez, CHP il Başkanı Halil Nimetoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Yavuz, AK Parti İl Başkan Yardımcıları Erkan Sözen, İsa Kızıldemir, Metin Çadırcı, Mustafa Yavuz, Mehmet Bütükfırat, Mehmet Eriten, 
Vakıflar Bölge Müdürü Müslüm Tüysüz, KAŞİP Başkanı Hakan Aydın, Mazlumder eski başkanları Şehmus Ülek ve Meral Dervişoğlu, www.balikligol.com sitemiz yazarları Mehmet Sarmış, Ömer Aslan, Ömer Yıldırım, Müslüm Atmanoğlu, Adem Adamoğlu, Gazeteci yazarlar, Mehmet Emin Özçınar, Mehmet Akcan, Gül San, Naci İpek, Reşat Uzan, Mustafa Arısüt, Mahmut Kaya, ve salonu hıca hınç dolduran çok sayıda davetli katıldı


FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Şair Nabi Kültür Merkezinde düzenlenen panelde açılış konuşması yapan Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı İbrahim Coşkun; “Mevcut Anayasa çelişkilerle dolu olduğu ve ayrışmacı özelikleri bulunduğunu” ifade ederek, Eğitim Bir Sen’in faaliyetlerini anlattı.




Başlayan panelde konuşan Şanlıurfa Baro Başkanı Av. İrfan Güven, yamalı bohça halindeki darbe ürünü anayasanın değişmesi gerektiğini belirtti.

Güven; “Hükümet TRT 6’i açarak dil konusunda çok önemli bir adım attı. 1921, 1924 ve 1961 anayasalarında diller yasaklanmazken, 1982 askeri vesayet altında yazılan anayasanın 42. maddesinde farklı dillerde eğitim verilmesini yasakladı. Ancak farklı dillerde yayın yapan yayın organlara izin veriyor. Bu nedenle RTÜK çıkardığı yönetmenliklerle bunu aştı. Bunun anayasal bir güvence altına alınması lazım. Aksi takdirde RTÜK yöneticileri çıkardığı yönetmenliği iptal edebilir veya değiştirerek geri dönüş yapılması mümkün” dedi. Gelişmiş ülkelerin anayasalarından örnekler vererek konuşan Baro Başkanı Güven; “Yeni anayasada kesinlikle ‘İnsan Onuru’ güvence altına alınmalı. Etnik kimlikler güvence altına alınıp insan onuru korunmalı” dedi.



Şanlıurfa’da annesinin kendisini dinlediğini ve Kürd olduğunu belirterek konuşmaya başlayan Bejan Matur; “Burada ne gazeteci nede hukukçu olarak konuşmuyorum. Bir şair olarak konuşuyorum” dedi.



Yeni Anayasanın uygulanmasında hiçbir sorun olmayacağını belirten Bejan Matur; “Türkiye pragmatik bir ülke, intibakı çok kolay sağlayan bir ülkedir. Sigara yasağını en iyi uygulamamız buna bir örnektir. Yeni Anayasa’da dille ilgili bir madde eklenirse, toplum olarak çok kolay intibak sağlarız” dedi.



1982 Anayasasının Türkçe ve Türklüğe önem vermesinin yanında çok bozuk bir Türkçe ila yazıldığına dikkat çeken Matur; “Yeni Anayasayı biz toplum olarak yazacağız. Birileri yazıp uygulayamaya koymayacaklar. Bu nedenle yeni anayasa ‘Ama, Fakat, Parantez gibi’ muğlak ifadeler olmamalı. Somut bir anayasa olmalı” dedi.



Yeni anayasada dilin önemini dile getiren Bejan Matur; “Dilde en önemli sorun, dilin yok sayılmasıdır. Dilin yok sayılması o insanın dünyasının yok sayılmasıdır. Bu nedenle bir çok insan silahı seçerek dağa çıktı. Sorun çözülmeden de inmeyeceklerini belirtiyorlar” dedi.



Meclis’te yaptığı konuşmasında Kürtlerin tüm haklarını tanıyacaklarını ifade eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın sözlerine de değinen Matur; “Cumhuriyet Tarihinde en önemli konuşma olduğuna inanıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından AK Parti İl Başkanı Av. Yusuf Eğilmez, Bejan Matur’a plaket verirken, CHP İl Başkanı Halil Nimetoğlu ise İrfan Güven’e plaket verdi.

Daha sonra Bejan Matur kitaplarını imzaladı.

Ömer Aslan www.balikligol.com



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.