banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber urfahaber Rogers Kassım Mato robotik otomasyonlarla maksimum verime ulaşacak beraat kararı

Baykal'dan Tahir Elçi'nin ailesine taziye ziyareti

Bir dizi temaslarda bulunmak için havayoluyla Diyarbakır’a gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Deniz Baykal, geçtiğimiz günlerde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Baykal, ardından Diyarbakır Barosunu ziyaret etti.

Taziye ziyaretinin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Baykal, Tahir Elçi’nin öldürülmesi olayının bir an önce aydınlatılması gerektiğini belirtti.

Silahsız bir siyaset ortamının artık kaçınılmaz olduğunu belirten Baykal, “Tahir Elçi, hukuk ilkelerine inançla sahip çıkan, şiddeti, terörü, silahı, siyasetin dışında tutmak gerektiğini düşünen ve bu anlayışıyla tutarlı bir çizgiyi yıllarca sürdürmüş bir insan. Bu ölümü bölgede sık sık rastlanan silahlı saldırılardan herhangi birisi diye değerlendirmek mümkün değil. Birbirimizi anlamaya çalışalım şiddetsiz, terörsüz, silahsız bir siyaset ortamının artık kaçınılmaz olduğunu, bu vesile ile bir kez daha değerlendirelim istiyorum" dedi.

“Tahir Elçi'nin şiddetten hoşlanmayışı hangi tarafı rahatsız etti?”

Yaşanan olayın niteliği hakkında bir hüküm vermenin, eldeki bilgilerle mümkün olmadığını ifade eden Baykal, "Benim bu konuda herhangi bir kanaat söylemem de mümkün değil. Ama bir şey biliyorum, Tahir Elçi silahlı bir saldırı sonucunda katledilmiştir. Bu planlı mıdır, kim planlamıştır, hangi amaçla bu yapılmıştır, Tahir Elçi'nin şiddetten hoşlanmayışı hangi tarafı rahatsız etti de bu oldu ya da onun duruşundan rahatsız olan birileri mi onu tasfiye etmeye yöneldi? Yoksa bütün bunların dışında oradaki çatışma ortamının şartları içinde mi ortaya çıktı? Bunları bilmek mümkün değil. Bunları hepimiz öğrenmek istiyoruz." diye konuştu.

Sur'da yaşanan çatışmaları da değerlendiren Baykal, üzüntü verici bir manzara ile karşı karşıya olduğunu ve bu tablonun 90'lı yıllardan beri zaman zaman ortaya çıktığını belirtti. Şiddet ve terörün dağ başından mahalleye indiği bir ortamda olduklarını vurgulayan Baykal, açıklamanın ardından sonra Diyarbakır Barosu'nu ziyaret etmek üzere Tahir Elçi'nin evinden ayrıldı.

Baro’da da açıklamalarda bulunan Baykal, “Barışı önceleyen, şiddete karşı çıkan ve siyasetin bunun dışında şekillenmesi gerektiğini söyleyen ve bu doğrultuda mücadele eden bir insanın bir şiddet olayı ile hayatına son verilmesi herkesin kendisini sorgulaması için bir vesile olmalıdır. Bu olayda herkes kendini sorgulamalı ve bu kaybın kazanıma dönüştürülmeye çalışılmalı.” şeklinde konuştu.

Baykal son olarak, “Bu olay ülkemizde şiddet, saldırı ve çatışma ortamının sürdürülemeyeceği gerçeğinin ve buna bir an önce son verilmesinin mutlak bir zorunluluk olduğu anlayışını güçlendirmemiz için bu bir çıkış noktasıdır.” ifadelerini kullandı. (M. Sıddık Bilge/Emrah Deniz – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.