banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Sanlıurfa Gaziantep Akçakale

Baydemir, Urfa Büyükşehir’deki işçi çıkarmalarını meclise taşıdı

Halkların Demokratik Partisi Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Büyükşehir Belediyesi’ndeki farklı görüşlere mensup çalışanlara yönelik işten çıkarılmalar ve sürgünlere dair hem Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in hem de İçişleri Bakanı Sabahattin Öztürk’ün yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi hazırladı.
Emekliliğe zorlanılıyor
Baydemir soru önergesinde ,2014 seçimleri sonrası Büyükşehir Belediyesi ve bağlı birimlerde çalışan farklı politik görüşteki belediye çalışanlarının mağdur edildiğini söyledi. Baydemir, kadrolu personeller için gerekçesiz iş fesihleri, hizmet süresi bakımından emeklilik zamanı gelen ancak yaş nedeniyle hizmetini sürdürmek isteyen kişiler için uzak ilçelere görevlendirme gibi yollarla emekliliğe mecbur bırakılma ve yine taşeron işçilerinse işlerine doğrudan son verme gibi uygulamalara maruz kaldığını aktardı. Osman Baydemir’in iki bakanın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Suphi Fırtahan isimli belediye çalışanının yaşadığı işten çıkarılma hikâyesine yer verildi.
HDP’li olduğu gerekçesiyle işine son verildi
Başkan Celalettin Güvenç tarafından HDP’li olduğu gerekçesiyle işine son verildiğini iddia eden Fırathan, 16 yıl Suruç Belediyesi’nde çalıştıktan sonra büyükşehir yasası ile birlikte Urfa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı kadrosuna geçirilmiş bir işçi. Emeklilik için 13 yıllık süresi bulunan Suphi Fırathan’a Büyükşehir Belediyesi’nin Suruç’taki park ve bahçeler sorumlusu olarak görev yaparken 08.06.2015 tarih ve 1932 sayılı başkanlık oluru ve görülen lüzum gerekçesiyle 14.06.2015 tarihi itibarıyla iş akdinin feshedileceği Personel Şefliği yazısıyla tebliğ edilmiş. Baydemir’in soru önergesinde Suphi Fırathan yaşadıklarını şöyle özetliyor : “İş akdinin feshinden yaklaşık 25 gün sonra, Suruç’tan Mehmet Eroğlu ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ile feshin gerekçesine dair bilgilenmek üzere görüşmeye gittik. Karaköprü ilçesinde bulunan İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’ndaki makamında Celalettin Güvenç ile görüştük. Görüşmede Güvenç bana ‘HDP’li olduğun için birlikte çalışamayız’ dedi. Ben, Sayın başkana benimle ilgili kimin kendisine bilgi verdiğini sordum. O da ‘HDP’li olduğun ortada olan bir şey’ dedi.
Osman Baydemir’in soru önergesinde, Celalettin Güvenç yönetimindeki Urfa Büyükşehir Belediyesi’ndeki benzer uygulamalar içinde adliye koridorlarına taşımış bir dosyayı da hatırlatıyor. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın Birecik biriminde çalışan 3 yıl emekliliği kalmış olan M. Nuri Şahin, aynı birimde 8’er yıl emekliliği kalan Gavan Begit ile İsmail Sarıkaya da aynı şekilde işten çıkarıldığına işaret eden Baydemir, M. Nuri Şahin Şanlıurfa1. İş Mahkemesi’nde açtığı işe iade davasını mahkemenin 22.06.2015 tarihli duruşmasında aldığı karar ile kazandığını belirtiyor.
Nefret suçu işleniyor
Özelikle HDP’ye yakın olan belediye çalışanları gerekçesiz keyfi işten çıkarılmakta ve ya görev yeri değiştirilerek emekliliğe zorlanmaktadır diyen Baydemir’e göre Büyükşehir yönetimi nefret suçu işliyor.
Baydemir, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 10. Maddesine göre ‘Herkes dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir’ Kanundan hareketle Urfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılan bu işlemler Anayasa’nın eşitlik ilkesinin ihlalinden nefret ve ayrımcılık suçu işlemektedir” diyerek soru önergesinde şunları söyledi:
1- Sayın Bakan, Urfa Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan bu hukuksuzluktan haberdar mısınız? Haberdar iseniz bununla ilgili yapılan herhangi bir işleminiz var mı?
2- İnsanın yaşama kadar çalışma hakkının kutsal olduğu ilkesinden yola çıkılarak; Büyükşehir Belediye Başkanlığı politik görüşlerinden dolayı bir personelini işten çıkarma ve onca aile bireyinin rızkını keyfi uygulamalarla müdahale etme hakkını nereden almaktadır?
3- Urfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın kendi çalışan personelinin HDP’ye yakınlığı gerekçesiyle ayrımcılığa tabi tutulması hükümetinizin politikası mıdır?
4- 2014 yerel seçiminden sonra Urfa Büyükşehir Belediyesi Başkanlığınca kaç belediye çalışanı hizmet akdi fes edilmiştir? İş akitlerinin fesih gerekçesi nedir? İş akitleri fes edilen belediye çalışanları kimlerdir?
5- 2014 seçimden sonra Urfa Büyükşehir Belediyesi’nce nakil yoluyla kaç personel alınmıştır? Nakil yoluyla gelen personeller hangi şehirler ve kamu kuruluşlarından gelmiştir? Kurum içinde hangi pozisyonda değerlendirilmiştir? Tüm yapılan nakil ve atama işlemlerinin hukuki dayanağı nedir?
6- 2014 seçiminden sonra kurum içinde görev yeri değişiklikleri yapılmış mıdır? Yapılmışsa hangi birimleri kapsamıştır? Değişimin hukuki dayanağı ile beklenilen sonuç nedir?

7- 2014 seçimlerinden sonra sözleşme yoluyla kaç personel alınmıştır? Sözleşme ile alınan personeller hangi kriterler esas alınarak alınmıştır? Alınan personelin ne kadarı Urfa ili dışından alınmıştır? Urfa ilindeki işsizlik boyutu dikkate alındığında Urfa dışında istihdamdan beklenen kamu yararı nedir?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.