banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç Urfa Haber Balıklıgöl

Batman'ın yeni imar planı DBP'li meclis üyelerince reddedildi

2045 yılı için öngörülen imar planı çalışmaları kapsamında Batman İl Genel Meclisi’ne sunulan öneri DBP’li üyelerce reddedildi.

Batman İl Genel Meclisi, Erköklü (Ermîyê), Akça (Tilmiz), Binatlı (Bileyder) ile Karayün (Koxika) bölgelerini kapsayan imar planlaması gündemiyle toplandı.

İl Genel Meclisi Toplantı Salonunda saat 11.00’de yapılan toplantıya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, İl Genel Meclis Başkanı Emine Aslan ve İl Genel Meclis üyeleri katıldı.

İmara açılacak olan bölgede amacın, Batman’ın imar alanlarını farklı yerlere çekmek, yeni imar alanlarını açmak ve şehrin büyümesini sağlamak olduğu belirtildi.

Meclis gündemine gelen 2045 imar planı için HDP’li meclis üyeleri 15 red oyu kullanırken, AK Parti üyeleri de 7 kabul oyu kullandı. Bu sonuçla yeni imar planı, oy çokluğuyla reddedildi.

Yeni imar planlamasının reddedilmesiyle ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan İl Genel Meclis Başkanı Emine Aslan, “Arkadaşlarımız bunu olumlu görmedikleri için reddettiler. Bu imar Batman’ın faydasına olabilecek bir imar olabilir. Fakat buraların imara açılabilmesi için çok erkendir. Kısa süreli kararlarla imarlaşmaya gidildiği için Batman bugün bu haldedir.” dedi.

“İmara açılmaması gereken heyelan, fay bölgesi ve neler neler imara açıldı”

Batman’da imara açılmaması gereken çok yerinin imara açıldığına dikkat çeken Aslan, şunları söyledi: “Batman sonradan gelişen bir il olmasına rağmen çarpık kentleşme var. Bir kent kimliği yok. Diğer imara açılan bölgelerde aceleyle imara açıldı. İmara açılmaması gereken heyelan, fay bölgesi ve neler neler imara açıldı. Onun için imara açmada çok dikkat edilmesi gerekiyor. Hiç de imara uygun olmayan Dünya Hastanesi Bölgesi, bence hiç imara açılmaması gerekiyordu. Batman’da gerçekten çarpık bir yapılaşma var. Tılmerç, Gültepe tarafları da aynı şekilde böyledir. Batman’ın bir alt zemini yok.”

“Amacımız, Batman’ın çarpık kentleşmesini önlemek”

Yeni imar planına red oyu kullanılmasına bir anlam veremediğini belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Özer ise şu açıklamalarda bulundu: “Hasankeyf kavşağından Binatlı bölgesine doğru 5 kilometrelik bir koridorun imara açılması İl Özel İdaresi tarafından meclise teklif edildi. Tabi bu teklif yapılırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bölgesel çevre düzen planı göz önünde bulunduruluyor. Çevre düzen planında da 4 tane bölge Batman için yerleşim alanı, gelişmeye açık, kentsel dönüşüm alanı ve sosyal donatılarıyla olması gereken bir bölge olarak belirlenmiştir. İl Özel İdaresi olarak kendi sorumluluk bölgemizde bir çalışma yaptık. Öncelikle kurum görüşlerini aldık, bunların hali hazırlarını çıkardık, jeolojik etütlerini yaptık, imar planını hazırladık ve meclise bunu teklif ettik. İmarda olan ve olmayan yerlerde çok çarpık kentleşme var. Bu çarpık kentleşmenin ve kaçak yapıların önüne geçmek amacıyla bu yeni imarı meclise sunduk. Ancak meclisimiz çoğunlukla reddi uygun gördü. Meclis bunu yapmama iradesine devam ederse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden yapılmasıyla ilgili girişimlerimiz olacak.” şeklinde konuştu.

İl Genel Meclisinden böylesi bir kararın çıkmasının üzüntü verici olduğunu söyleyen Özer, “Meclis, Batman için bu kadar elzem ve Batman’ın faydasına olan bir şeyi, keşke kendi iradesiyle kabul etseydi. Buna Batman’ın geleceği açısından üzülüyorum. Batman’ın faydasına olan bir projede, müşterekler olumlu karar veremiyorsa bu üzüntü vericidir.” ifadelerini kullandı.

Batman’da 2045 yeni imar planına göre, Ek Sanayi Sitesinden Binatlı (Bileyder) Köyüne kadar olan 5 bin dönüm imara açılacak. (M. Fatih Akgül-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.