banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Haliliye Sanlıurfa

Batman'da turizm sorunları ve yeni turizm projeleri konuşuldu

Güneydoğu Anadolu bölgesinde faaliyet gösteren seyahat acenteleri ve turizmcilerle bir araya gelmek için Batman’a gelen Dünya Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi Başkanı Emin Çakmak, kentteki seyahat acenteleriyle özel bir otelde verilen yemekte bir araya geldi. Çakmak, bölgenin turizm sorunlarını ve yeni turizm projeleri hakkında bilgiler paylaştı.

Türkiye turizminin iyi bir noktaya geldiğini söyleyen Çakmak, Türkiye’nin dünyanın 6’ncı önemli tercih edilir yeri konumuna gelmiş, 42 milyona yakın yabancı turist ağırlayan, 36 milyar dolara yakın girdiye sahip olan bir ülke olduğunu söyledi.

Çakmak, “Ancak 36 milyar doların Türkiye ekonomisine yaratmış olduğu etki ve 50 sektöre yapmış olduğu katkıyla düşünürsek, aslında turizmin Türkiye ekonomisine yapmış olduğu katkı 100 milyara yakındır. Çünkü sadece getirilen rakam değil, onun ekonomiye yarattığı etkiyi de hesaplamak durumdayız. Türkiye’nin ithalatından dolayı cari açığının büyük bir bölümünü kapatan bir sektörden bahsediyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde cari açığı kapatabilecek yegâne tek sektörden bahsediyoruz.” dedi.

Türkiye’nin, petrolü veya başka yer altı kaynakları anlamında çok zengin olmayan bir ülke olduğunu belirten Çakmak, “Ancak yer altı kaynaklarından çok daha önemli olan kaynakları, doğal güzellikleri var. 13 medeniyete ev sahipliği yaptığı, 3 imparatorluğa başkentlik yaptığı bir ülkenin sahibiyiz. Halen ayakta olan dünyanın en önemli antik şehirleri ve tarihi, kültürel merkezlerimiz var. Bütün dinlerin ev sahipliğini yaptığı bir Anadolu topraklarına sahibiz. Ümidimiz, bölgede yeniden güven ve huzur temin edilir ve turizm canlanır.” ifadelerini kullandı.

Batman’da yapılacak projeler

Bu bölgelerdeki turizm hareketliğini artırmak istediklerini vurgulayan Çakmak, Batman’da da yapacakları projeler hakkında bilgiler paylaştı. Çakmak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim bu bölgelere katkı yapacak en önemli projelerimizden bir tanesi, ipek yolu tren turizm projesidir. Bu projedeki bir hattımız, İstanbul’dan başlayıp Kars’ta bitecek. İkinci hattımız da, İzmir’den başlayıp Van üzerinden Diyarbakır’da noktalanacak ve Batman’da bir gece konaklama yapacak. Batman’dan da Hasankeyf bölgesine yapılacak günübirlik ziyaretle birlikte bölgede her 10 günde bir 250’ye yakın yerli ve yabancı üst gelirli turistlerimizi ağırlayacağız. Kültürel ve tarihsel olarak önemli kalıntıları halen bünyesinde barındıran bu tür illerimizin hak ettiği turizm pasta payından yerini alması için gereken çalışmaları yapacağız.”

“Çapraz tanıtımlarla Batman’ı tanıtacağız”

25’e yakın seyahat acentelerin Batman’da faaliyet gösterdiğini dile getiren Çakmak, bunların faaliyet alanlarının dar bir kapsamda kaldığını söyledi. Çakmak, “Bu seyahat acenteleri, sadece uçak biletleri kesiyor ve kısmen de iç turizm yapıyorlar. Ancak bölgeye yabancı turist veya iç turizmden, diğer bölgelerden bir pay alan konumda değiller. O da TÜRSAB’ın büyük bir eksikliği olmuş. Burada faaliyet gösteren arkadaşlarımızın sisteme entegrasyonu yapılmamış. Çapraz tanıtımlarda Batman, Trabzon’da, Trabzon’da Batman’da tanıtılmamış. Bizim ana projelerimizden bir tanesi, çapraz tanıtımlarımızı başlatacağız. Batman’ı İstanbul’da, Trabzon’da, Samsun’da ve diğer illeri de Batman’da vatandaşlarımıza tanıtacağız. Bütün bölgelerimiz ve illerimiz turizmden yeterli pasta payını almasını ve bölge ekonomisine katkı yapmasını sağlamak ana hedefimiz olacak.” açıklamasında bulundu.

“Bölgenin turizmden hak ettiği payı alabilmesi için güvenin tesis edilmesi lazım”

Son olarak olayların turizme etkisiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çakmak, şunları kaydetti: “Turizm çok hassas bir sektördür. Turizm güvenli bölgeler ister ve farklı tatları tadabilecek yerler ve mekânlar ister. Dolayısıyla turizm sektörünün bu bölgelerde gelişebilmesi için ve bölgemizin de turizmden hak ettiği payı alabilmesi için öncelikle güvenin tesis edilmesi lazım. En kısa zamanda güvenliğin tesis edilmesiyle beraber bölgemizi hak ettiği turizm gelirine ulaşması için biz de üzerimize düşen görevi yapacağız. Bölgede yaşanan olumsuz gelişmeler gerek iç turizm hareketliliğini, gerekse dış turizm hareketliliğini neredeyse tamamını durdurdu. Bölgelere son bir yıldır bütün gelen iç turist kafilelerimiz, yabancı kafilelerimiz artık yönünü farklı ülkelere çevirmiştir. Yeniden bu potansiyeli kazanmak adına hızlı bir şekilde gerek bölgede yaşayan vatandaşlarımızın, gerek devletimizin üzerine düşen görevi yapıp, güven ve huzuru sağlayarak, bölgenin hak ettiği ekonomik katkıyı turizm gelirlerinden almasını temenni ediyoruz.”

Daha sonra toplantı, karşılıklı soru-cevap şeklinde son buldu. (M. Fatih Akgül - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.