banner2
Öne Çıkanlar Urfa Yetim Der Onur Bilgen ilçe Mardin

Batman'da badem hasadı

Eskiden birçok köyün gelir kaynağı olan, son zamanlarda fiyatında yaşanan düşüş ve 2014 Mart ayında yaşanan şiddetli don olayından dolayı Batmanlı çiftçinin bademi tamamen bırakmasına neden oldu. Bu sene tüm ürünlerde olduğu gibi bereketli olması ve fiyatında yaşanan yükseliş Batmanlı çiftçiyi bademe yönlendirdi.

Batman’ın Gercüş (Kercosê) ilçesine bağlı bademleriyle meşhur ve ismini badem çiçeklerinden alan Çiçekli (Şıferê) köyü sakinleri badem hasadına başladı.

“Köylü yine bademe yöneldi”

Her sene ağustos ayında badem topladıklarını belirten Çiçekli köyü sakinlerinden M. Selami Altun, “Köyümüzde eskiden 10 binden fazla badem ağacı vardı, şimdi ise yaklaşık 7 bin badem ağacı var. Bunun sebebi de bir dönem badem değer kaybetti köylü de badem yerine üzüme yöneldi. Daha önceleri badem köyün en iyi geçim kaynağıydı. Son zamanlarda değeriyle beraber fiyatı 2 buçuk TL kadar düştü. Bu sebeple bazı köylüler badem ağaçlarını kestiler. Bademlerin yerine başka ağaçlar ektiler. Bu sene fiyat Allah’a şükür çok iyidir. Bademin kilosu 5 buçuk TL’ye kadar çıktı. Köylü gene bademe yöneldi. Bademin iki çeşidi var. Tatlı badem ve acı badem, acı bademin kilosunu da 1 buçuk TL’den satıyoruz.” dedi.

‘Destek olunursa, bademin verimi ikiye katlanır’

Özellikle badem konusunda destek beklediklerini belirten Altun, “Bizlere destek olursa ağaçlarımız çiçek açtığında ilaçlama ve bakım yapılırsa verim ikiye katlarız. Bu sene köyümüz iki tondan fazla badem topladı. Eskiden çok daha bereketliydi 20 tona kadar da badem topluyordu. Daha önceleri müşteri gelip kendisi satın alıyordu. Şimdi ise bademlerimizi satmak için biz toptancılara gidiyoruz. Yetkililerden satış için de bizlere destekçi olmalarını bekliyoruz. Sattığımız bademlerle beraber evde kış için de kendimize ayırıyoruz, pestille kuru üzümle beraber tüketiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bu sene çok bereketli olduğunu vurgulayan Altun, 30 Mart 2014 yılında yaşanan don yüzünden geçen sene tadımlık badem bile alamadıklarını belirtti.      (M. Sait Çelik – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.