banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Teknik Direktör Cihat Arslan Taşlıdere Şanlıurfalı Belediye

Batman basınından gazetecilerin hedef alınmasına sert tepki

Batman Mezopotamya Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Başkanı Uğur Kapuci, Batman Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Ercan Atay, Batman Gazeteciler Derneği Başkanı Salih Uyanık, Batman Basın Derneği Başkanı Cebrail Uyanık, yaptıkları açıklama ile gazetecilerin hedef gösterilmesinin, bir bebeğin soğuktan öldüğü gerçeğini örtbas edemeyeceğini belirtti.

Olayın araştırılması yerine gazetecilerin hedef haline getirilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Batman Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Ercan Atay, gazetecilerin haberi kaynağından alıp  en doğru şekilde haberleştirdiğini söyledi.

Suriyeli babanın açıklamalarını izlediğini vurgulayan Atay, "Batman, maalesef geçtiğimiz günlerde yaşanan tatsız bir olayla ülke gündemine geldi. Olay; Suriyeli bir ailenin 4 aylık bebeği hastalıktan, soğuktan ölüyor, gazeteci arkadaşlarımız da bunu haber yapıyor. Baba ile aile ile amca ile görüşülüyor, röportajlar yapılıyor. Ben röportajları da izledim, ham görüntüleri de izledim. Babanın ifadesi aynı şu şekilde, 'Bebeğim soğuktan öldü' gazeteci arkadaşlarımız da bunu haberleştirip, servis ettikten sonra Türkiye'nin gündemine 'Suriyeli bebek donarak öldü' şeklinde bomba gibi düştü." dedi.

"Gazetecilerin hedef gösterilmesi bebeğin soğuktan öldüğünü örtbas etmez"

Gazetecilerin hedef gösterilmesinin bebeğin soğuktan öldüğü gerçeğini örtbas edemeyeceğine de dikkat çeken Atay, şunları kaydetti: "Vali, AFAD ve il yöneticileri 'donarak öldü' kelimesine takılıp bu ailenin dramını, yaşadıkları koşulları göz önünde bulundurmadan, sadece 'donarak öldü' kelimesi ile gazeteci arkadaşları yalanlaması yanlış bir davranıştır, yanlış bir tutumdur. Ortada bir ölüm vardır, ister soğuktan ölmüş, ister donarak ölmüş. Vali Beyin beyanına göre de bu çocuk 20 gün önce ateşli hastalıktan ölüyor. Ortada bir ölüm var, bir mağduriyet var. Bu olayın üstüne bu yönüyle gitmemiz gerekirken sadece, 'donarak öldü' kelimesi üzerine gitmemiz yanlıştır. Haber, babanın ifadesine göre de hastanede tutulan rapora göre de bebeğin soğuktan öldüğüdür. Bu tür haberlerde gazetecilerin bu şekilde hedef gösterilmesi yanlış bir davranıştır. Ben, il yöneticileri ve AFAD yetkililerinin, 'Aile reisi gazetecileri yanlış yönlendirdi, olay şöyle değil de böyledir' açıklaması yapmasını beklerken sadece 'yalan haberdir' demesi yanlış bir davranıştır, yanlış bir uygulamadır."

"Gazetecilerin hedef gösterilmesi doğru değildir"

Gazetecilerin hedef gösterilmesini doğru bulmadığını ifade eden Batman Basın Derneği Başkanı Cebrail Uyanık; "'Suriyeli ailenin 4 aylık bebeğinin soğuktan ölmesi' ile ilgili haber basına yansıdı. Bu haberde gazeteci arkadaşlarımız hedef gösterilmiştir. Batman Basın Derneği Başkanı olarak gazeteci arkadaşlarımızı destekliyoruz. Bu haberin görüntülerini izlediğimizde çocuğu ölen babanın çocuğunun soğuktan donarak öldüğü görüntülerde mevcuttur. Basındaki arkadaşlarımız bu haberle ilgili hedef gösterilmekte. Batman Basın Derneği olarak bu konunun takipçisi olacağız. Doğru olan bu haberle ilgili Batman basınının hedef gösterilmesini kabul etmiyoruz. Biz yetkililerden şunu istiyoruz: gidip kendileriyle görüşüp, konuyu yerinde araştırmalarını istiyoruz. Biz hem yerel medya olsun hem de kentteki ulusal medya temsilcileri olsun onların yanındayız. Batman Basın Derneği olarak basına yapılan bu saldırıyı kabul etmiyoruz.” diye konuştu.

"Bu haberi yalanlayanlar görüntüleri izledikten sonra yaptıkları haberlerden utanacaktır"

Batman Gazeteciler Derneği Başkanı Salih Uyanık, gazetecilerin yaptıkları haberi titizlikle araştırıp yaptıklarını ifade ederek şöyle dedi: "Gazeteci arkadaşlarımız kişinin beyanı üzerine, onu baz alıp onun üzerine haberlerini yaparlar. Burada gazetecilere yönelik 'yalan haberler' nitelemesi bizi üzüyor. Ben dernek başkanı olarak tüm gazeteci arkadaşlarımız arkasındayım. Yaptıkları her haberde kesinlikle ne titizlikle yaptıklarını ben biliyorum ve bunları sahalarda görüyorum. Yaptıkları haberlerin hiç bir şekilde yalan olmadığını, bunların iyi araştırıldığında ortaya çıkacağına inanıyorum ve arkadaşlarıma sonsuz destek veriyorum. Yani bu haberi yalanlayanlar bence görüntülerin ham halini izledikten sonra bunların gerçek olmadığını, yaptıkları haberlerden utanacaklarını düşünüyorum. Emekçi arkadaşlarımın her zaman yanındayım. Yaptıkları haberlere saygı duyuyorum. Bu toplum hepimizin toplumu, olan olumsuzlukları dile getireceğiz. Bizim gazetecilik anlayışımız da bu olması gerekiyor."

“Gazetecileri karalayanlar kendilerine çekidüzen vermelidirler”

Batman Mezopotamya Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti (BM-GYC) Başkan Uğur Kapuci de, yapılan haber üzerine kentin yetkililerinin gazetecileri hedef tahtasına koyduklarına dikkat çekti. Gazetecileri karalamaya çalışanları tasvip etmediğini vurgulayan Kapuci, “Önceki gün Batman’da bazı ajansların yaptığı bir haber üzerine kentteki yetkililer, mülkü amirler, bu gazeteci arkadaşlarımızın haberini karalamaya, yalanlamaya ve onları dışlamaya çalıştılar. Bir nevi onları hedef tahtasına koydular. Olan bir gerçek var ve ölen bir çocuk var ortada. Bu ailelerin zor şartlarda hayatlarını geçirmesine kimse bakmadan gazeteci arkadaşlarımızı, meslektaşlarımızı karalayan şahısları tasvip etmiyorum. Bu şahısların kendilerine çekidüzen vermesi gerektiğine inanıyorum.” açıklamasında bulundu.

Herkesin kendi görevini yerine getirmesi durumunda bu tür sorunların kalmayacağını belirten Kapuci, “Önemli olan bu mağdur ailelerin hak ettikleri şekilde yaşamlarını sürdürmeleridir. Gazeteci arkadaşlarımızın yaptığı haber, beyana dayanarak yapılmıştır. Yapılan haberin çekimini izledim. Haberde çekim kaynak olarak gösteriliyor ve kaynakta aile reisinin beyanatı var. Aile reisinin beyanına göre yapılan haber, bana göre doğrudur. Arkadaşlarımızın yaptığı haberi destekliyorum. Kamu görevi gören gazeteciler asla ve asla hedef tahtasına konulmamalı ve hedef gösterilmemelidirler.”  (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.