banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul

Batı Çalışma Grubu’nu Karadayı Paşa kurdu
Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Erkaya “BÇG, Genelkurmay Başkanının direktifiyle Genelkurmay’da kurulmuş olan bir gruptur” demiş.
28 ŞUBAT’IN simge isimlerinden emekli Oramiral Güven Erkaya, Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) kuruluş hikayesini anlattı. Bugüne kadar BÇG’nin kurucusu olarak bilinen ve 2000 yılında hayatını kaybeden Erkaya, Hulki Cevizoğlu’nun “Generalin 28 Şubat İtirafı Postmodern Darbe” adlı kibatında, BÇG’nin kurucusunun dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı olduğunu anlatıyor. Erkaya, “BÇG, Genelkurmay Başkanımızın kendi direktifleriyle Genelkurmay içinde kurulmuş bir gruptur. Ben onun ne mimarıyım ne de kurucusuyum ne de onun başkanıyım” dedi. İşte o sözler:
Ne kurucusuyum ne de başkanı
Erkaya: BÇG, Genelkurmay Başkanımızın direktifleriyle Genelkurmay içinde kurulmuş olan bir gruptur.
Cevizoğlu: Merkezi Deniz K.K’da diye yazılıyordu ve başkanı da sizsiniz diye tahmin ediliyordu?
Erkaya: Benim olduğum, mimarı ben olduğum söyleniyor, başkanı da ben olduğum söyleniyor. Bunu burada düzeltiyorum, ben onun ne mimarıyım, ne kurucusuyum, ne de onun başkanıyım.
BÇG’nin başında bir general var
Erkaya: Batı Çalışma Grubu, Genelkurmay Başkanı’nın direktifiyle Genelkurmay Başkanlığı içinde kurulmuş olan gruptur, ancak ast komutanlıklar, Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri komutanlıklarının burada temsilcileri vardır, birer kişi temsilcileri vardır.
Her kuvvetten eşit görevli var
Cevizoğlu: Kaç kişi?
Erkaya: 10 kişiyi geçmez yani.
Cevizoğlu: Belli bir rütbe şansı var mıdır, generallerden mi oluşur?
Erkaya: Hayır, subaylardan, proje subaylarından oluşur, başında yalnız bir general var, yani BÇG’nin başında bir general var.
Cevizoğlu:Orgeneral olması şart mı, yoksa çalışma Grubu’nun özelliğine göre mi?
Erkaya: Önemine göre, albay da verebilirsiniz, general de verebilirsiniz, elinizde bulunan imkana bağlıdır, bir de konuya verdiğiniz öneme bağlıdır. Ben DKK iken eğitim konusunda eğitimde belirli bazı iyileştirmeler yapmak için bir..”
Ömrünü 1. Başkan belirler
Cevizoğlu: BÇG’nin de galiba arkası açık, süresi açık?
Erkaya: Açık bir şekilde kuruldu. Ona Genelkurmay Başkanımız kendisi karar verecek. Yani BÇG’nin verilen görevi tamamladığı kanaatine varırsa BÇG’nin görevi zaten bitecek. HABER MERKEZİ
Özden Örnek EÇG’nin başındaydı
Cevizoğlu: Ama birden fazla çalışma grubu olabilir, hem eğitim çalışma grubu, hem taktik çalışma grubu olabilir.
Erkaya: Olmaz olur mu? Mesela benim kurduğum Eğitim Çalışma Grubu vardı. (...) Onun başında bir koramiral vardı mesela. Bugünkü Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Özden Örnek amiralimiz onun başındaydı...
Cevizoğlu: BÇG ilk ne zaman kuruldu, kamuoyuna açıkladığı tarihte mi? Çünkü daha önce kurulmuş ve o tarihte açıklanma gereği duyulmuş olabilir...
Erkaya: 28 Şubat kararlarından sonra kuruldu. (...) İç tehdit olduğunun kararını verdi. Şimdi böyle bir Milli Güvenlik Kurulu, Türkiye’nin güvenliğinden sorumlu olana ve bununla ilgili kararların oluşturulmasında en büyük ve anayasal bir kurum olan bu Kurulun verdiği bu kararı Genelkurmay Başkanı da, böyle olduğuna göre kendi de kendi içinde bununla ilgili şeyleri kendi imkanlarıyla takip etmek için 28 Şubat’tan sonra bu kurulu kurdu.
Kaynak: STAR

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.