banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Başörtüsünü Görünce Kimyası Bozuluyormuş

Başörtüsünü Görünce Kimyası Bozuluyormuş

Trakya Üniversitesi’nde başörtüsü zulmü yeniden başladı: Başörtüsü zulmü Trakya Üniversitesi’nde devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde yasağın sona erdiği üniversitede kin ve nefret içeren uygulama yeniden başlatıldı. Başörtülü öğrenciler derslere alınmıyor ve öğretim üyelerinin ağır hakaretlerine uğruyorlar.

Bir süre önce başörtüsü yasağının sona erdiği söylenen Trakya Üniversitesi'nde tam bir kafa karışıklığı yaşanıyor. İstanbul'dan Edirne'ye giden MAZLUMDER gibi derneklerin destek verdiği eylem sonrasında derslere 3 gün problemsiz olarak giren öğrenciler, yeniden başlatılan yasakla karşı karşıya kaldı. Akit'e konuşan öğrenciler, üniversitede yaşanan akıl almaz zulümleri ve hakaretleri anlattı. Sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği eylemin ardından sadece 3 günlük bir rahatlama yaşadıklarını anlatan öğrenciler, Trakya Üniversitesi Rektörü Enver Duran'ın imzasıyla duyurulan 11 Nisan 2011 tarihli yasak kararı duyurusunun hâlâ bütün fakülte ve bölümlerin girişlerinde asılı olduğunu ifade etti. Yasağın rektörlüğün yanı sıra öğretim üyeleri üzerinden de yürütüldüğünü ifade eden öğrenciler; "Hocalarımızda da problem var. Başörtüsünün yasak olmadığını ve öğrencilerin girilebileceğine dair bir kanunun olmadığını söylüyorlar. Bazı hocalarımız başörtülü kızları sınıfa alan bir hoca olarak tanınmak istemediklerini açıkça ifade ediyorlar. Biz kanunun olmadığını ve yasalarda da yerinin olmadığını ilettiğimizde onlar da bize kanunların yandan dolaştığını ve açıkça serbest bırakılmadığını ileri sürüyorlar. Eğer istenilse bu işi kökten halledileceğini ama halledilmediğini ifade ediyorlar" şeklinde konuşuyorlar.

ALMAN HOCA, YERLİLERDEN DAHA ÖZGÜRLÜKÇÜ

Alman bir hocalarının kendilerini başörtüleri sebebiyle tebrik edip beğenilerini ilettiğini söyleyen bir başka öğrenci ise; buna rağmen Türk olan yabancı dil hocasının ise öğrencilere hakaret ettiğini "Kur'an'da böyle bir ayet yok" diyerek inançlarına dil uzattığını ifade etti. Bazı öğretim üyelerinin de "Bir metrelik bez parçası için kimse benimle mücadele etmesin" diyerek öğrencileri tehdit ettiği de biliniyor.

BAŞÖRTÜSÜ KİMYASINI BOZMUŞ

Bir öğretim üyesinin dersine girmek isteyen başörtülü öğrencileri işaret ederek; "Bu başörtülüleri görünce kimyam bozuldu" dediğini de aktaran Trakya Üniversitesi öğrencileri; "Bazı hocalar kapıda bekliyor ve başörtülü öğrenciler sınıfa girerken almadan kapıyı kapatıyorlar. Yok yazıyorlar. Biyoloji Bölümü Histoloji Dersine giren Prof. Dr. Tülin Aktaş, Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Sevgi Eskiocak ve Biyokimya Dersi hocası Doç. Dr. Figen Ertan gibi isimler çok fazla saldırıyor. Trakya Üniversitesi Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu'nda da benzeri problemler çokça yaşanıyor" diye konuştular.

"EVET SAÇINIZI GÖRMEK İSTİYORUZ"

Bazı öğretim üyelerinin açıkça ve alay ederek; "Evet, biz sizin saçınızı görmek istiyoruz" dediklerini söyleyen öğrenciler; "Başörtüsü problemi yasal olarak halledilse dahi ben dersime almam. Prensiplerim var" diyen sözde hocaların da Trakya Üniversitesi'nde bulunduğunu söylüyorlar. İlgili yerlere ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de şikayetlerini ilettiklerini ifade eden öğrenciler, yasaklar son bulana kadar direneceklerini ve haklarını her merci de arayacaklarını ifade ettiler.

Trakya Üniversitesi Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu'nun kapısına asılan bu belge, Trakya Üniversitesi'nde yaşanan yasakçı uygulamayı açıkça ortaya koyuyor. Yüksekokul Müdürü Yard. Doç. Dr. İlknur Kumkale'nin bu noktada çok keskin bir şekilde yasaklardan yana olduğu ifade ediliyor.

AYNI OKULUN FARKLI KORİDORLARINDA FARKLI UYGULAMALAR

Başörtülülerin derse alınıp alınmamasının hocaların keyfi tutumlarına kaldığının altını çizen Trakya Üniversitesi öğrencileri; büyük mağduriyetlere sebep olan keyfiyeti verdikleri örneklerle somutlaştırıyorlar: "Aynı üniversitenin bazı fakültelerinde yasak var, bazılarında yok. Aynı fakültenin de bazı bölümlerinde yasak var, bazı bölümlerinde yok. Hatta bazı bölümlerin belli sınıflarında var, belli sınıflarında yok. Mimarlık Fakültesinde işler daha kötü. Orada çok hakaret ediyorlar. Kadına Şiddet konulu konferansta dahi bize hakaret ettiler. Gittik, bize söz hakkı vermediler. Israrla konuşturmadılar ve bu herkesin gözü önünde oldu."

MUSTAFA R. ÖZGÜR / YENİ AKİT

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.