banner2
Öne Çıkanlar toz Bozova Belediye Başkanı Suphi Aksoy kayıkhane ÇATAK tesisleri Japonyadan alacağı borç parayı İHH üzerinden Afganistana gönderecek

Başörtüsü Bir İnsan Hakkıdır!

Eğitim-Bir Sen Şanlıurfa Şubesi, son günlerde Türkiyenin gündemini meşgul eden Başörtüsü sorunu ile ilgili bir basın açıklamasında bulundu.

Eğitim-Bir Sen, Başörtüsü, İnsan Hak ve Özgürlükleri Çerçevesinde Değerlendirilmelidir2 dedi

          Eğitim-Bir Senden yapılan basın açıklamasında Şöyle denildi; Kadınların eğitim ve çalışma hayatında gerektiği gibi ve arzu edildiği ölçüde yer alamayışlarının en büyük ne- deni olan “başörtüsü yasağı”, son günlerde siyasetin polemik konusu olarak yine gündemin ilk sıralarına tırmanmış bulunuyor.

        Başörtüsü yasağını, siyasal atraksiyonlarının ucuz manevra konularından zannetme hafifliğine düşen bazı siyasetçilerin sorunun kaynağını kavramak ve insan hak ve özgürlükleri zaviyesinden bakarak sorunu çözmek yerine; biçim tarif etme, başka ülkelerin uygulamalarından örnekler ortaya koyma gibi süfli yaklaşımlarla laf ebeliği yaptıklarını görüyoruz.

      Başörtüsü Allah’ın emridir. Başörtülü hiçbir kadın, başını bir siyasal aidiyeti belirginleştirmek üzere örtmemektedir. Başörtüsünün inanan kadın için pahasını dikkate alan herkes bunun inancın gereği olduğunu kolayca anlayabilir. Başörtüsü yasağı nedeniyle üniversite kapılarından çevrilen kızlarımız, başörtüsünden değil, eğitimlerinden vazgeçmişlerdir. Başörtülü oldukları için sürgün edilen, başörtüsünden vazgeçmeyince görevlerine son verilen öğretmenlerimiz, işlerinden-ekmeklerinden vazgeçmişlerdir. 

     Başörtüsü siyasal simge diyenler, konuyu çarpıtma niyet ve gayretiyle bu sava sarılmaktadırlar. Başörtüsüne karşı takınılan yasakçı tutum, kadınların önemli bir kısmını sosyal hayatın dışına itmekte, bu itilmişlik başörtülülerin devlet ve vatandaşlık algısında olumsuz kanaatlere dönüşmektedir.

      İnanç hususunda hassasiyeti olan kadınların, inancın gereğini, emrini yerine getirme bakımından başörtüsü takmalarına mani olan sistemin çağdaş, özgürlükçü, medeni sıfatlarıyla tavsifi mümkün değildir. İnsanları giyim-kuşamına, görünüşüne, inancına göre yaftalamak ve ona göre farklı muamelede bulunmak Ortaçağ Avrupası’nın alameti ve uygulamasıdır.

Başörtüsü yasağı kanayan bir yara, başörtüsü yasağı ‘öteki’ oluşturan bir sorundur.

     Milletin başörtüsüne bakışının, başörtüsünü inancın bir gereği, hak ve özgürlüklerin yansıması yönünde olduğu açıktır. İnançlara karşı düşmanlıktan ve başörtüsü yasağından nemalanan marjinal, ancak tuttukları köşeler bakımından etkili ve sesi çok çıkan bir azınlık dışında milletimizin kahir ekseriyeti, başörtüsünün eğitim ve çalışma hayatında serbest olmasına yönelik yapılacak düzenlemelerden memnun olacaktır. Toplumsal barışa, moral değerlerin artırılmasına hizmet edecek böyle bir düzenlemenin de vakti çoktan gelmiştir.

     Gerek YÖK’ün, idari telkin ve tasarruflarıyla, gerek rektörlerin fiili durum oluşturmak suretiyle üniversiteleri huzur ve kardeşliğin evrenkenti haline dönüştürmesiyle, gerekse 411 ele eklenecek, şaşı bakışı geçmiş CHP’nin konuya sempatik yaklaşmasıyla elde edilecek yasal/anayasal düzenlemelerle başörtüsü yasağı sona erdirilmeli, pek çok alanda dünya liginde zirveyi zorlayan Türkiye, insan hak ve özgürlükleri hususunda bir ayıbı sürdürmekten kurtulmalıdır.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.