banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

BARO; YSK kaos kararı veriyor

Şanlıurfa BARO’su, YSK’nın Bağımsız Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle’nin Milletvekilliğini düşürme kararına çok sert tepki gösterdi. BARO; “Yüksek Seçim Kurulu’nun son kararı kaosa davetiyedir” başlıklı açıklaması şöyle; “Yüksek Seçim Kurulu’nun temel görevi, ülkede seçimlerin düzen içerisinde yapılmasını, seçimlerin genel yönetim ve denetimini sağlamaktır. Mahkeme sıfatı olmamakla birlikte seçimlerin yargısal denetimini de Yüksek Seçim Kurulu yapmaktadır. Ancak 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan Milletvekili genel seçimi sürecinde Yüksek Seçim Kurulu’nun siyasal sistemi dizayn etmeye çalıştığı intibaını veren tartışılmaya açık kimi kararlarına tanık olduk.

 

Önce yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bulundukları ülkelerde oy kullanmalarını engelleyen bir karar verildi. Bu karar yüzbinlerce vatandaşın iradesinin meclise yansımasını engellediği gibi, on binlerce vatandaşın büyük masraflar yaparak oy kullanmak için gümrük kapılarına gelmesine sebep oldu. Yine bağımsız adayların adaylıklarını veto ederek ülkeyi günlerce çatışmaya, gerginliklere ve kaosa sürükledi. Daha sonra da bu kararından geri adım attı.

 

Yüksek Seçim Kurulu’nun son icraatı da Diyarbakır’dan Bağımsız Milletvekili seçilen Hatip Dicle’nin milletvekilliğini düşüren tartışmaya açık kararı oldu. Kararın hukukiliği bir yana, Kurulun bu kararı alırken izlediği prosedür kararı kendi başına tartışmalı hale getirmiştir. Medyadan alınan bilgilere göre kararın gerekçesi, Anayasanın 76. maddesinde düzenlenen milletvekili seçilme yeterliliği ile ilgilidir. Hatip Dicle ile ilgili dosya 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan seçimlerden önce Kurulun önüne geldiği halde kurul bu konuda karar vermemiştir. Hatip Dicle seçimlere girerek yeterli oyu alıp milletvekili sıfatını kazandıktan sonra YSK kararıyla Milletvekilliğinin düşürülmesi, YSK’nın öncelikli görevi olan düzeni sağlamaktan ziyade açıkça kaosa davetiye çıkarmaktır. Bu karar, muhtemel sonuçları ile birlikte değerlendirildiğinde siyaseti dizayn ederek sisteme müdahale etmeyi amaçlayan derin hesapların sonucu olduğu kuşkusunu beraberinde getirmektedir.

 

Şanlıurfa Barosu Yönetim Kurulu olarak YSK’yı halkın iradesini ve kamusal düzeni gözeterek, itirazı inceleyip kararını yeniden gözden geçirmeye çağırıyoruz. Tüm siyasal kesimleri de sağduyu ile hareket ederek barışa katkı sağlamalarını bekliyoruz. Sorunların köklü çözüm yerinin parlamento zemini olduğunu; yeni oluşacak meclisin öncelikle sivil bir anayasayı gündemine alarak, anayasal sisteme bu türden hukuk dışı müdahaleleri önleyecek tedbirleri almasının tüm toplumun beklentisi olduğunu başta iktidar partisi olmak üzere tüm siyasal partilere hatırlatıyoruz” denildi.       

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.