banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

BARO Avukatlar günün kutladı

Şanlıurfa BARO’u 5 Nisan Avukatlar günü dolayısı ile bir yazılı açıklama ile kutladı. İşte yapılan o açıklama; “Adalet sistemi iddia, savunma ve yargı olmak üzere üç temel ayaktan oluşur. Adaletin savunma ayağını kurumsal anlamda barolar, kişisel anlamda da avukatlar temsil eder. Bir şüphe ile başlayıp iddiaya dönüşen ve sonradan yargılanan bir fiil, cezalandırılmadan önce hiç kuşkusuz savunmaya muhtaçtır. İddia ve itham karşısında failin savunması, savunma mesleğinin uygulayıcıları olan avukatlar tarafından gerçekleştirilir. Avukatlar, bireyleri hakları konusunda bilgilendirmek, yönlendirmek ve onların savunmasını üstelenmek gibi çok zor bir görevi ifa etmektedirler. Bu nedenle savunma ve onun uygulayıcıları olan avukatlık mesleği; hukuk devletinin ve bağımsız yargının vazgeçilmez unsurudur. Hukukun üstünlüğü ve adaletin tecellisi için hiç kuşkusuz avukatlar, mesleklerini icra ederlerken bağımsız, baskılardan uzak ve rahat çalışma koşullarına sahip olmalıdırlar. Hukukun üstünlüğü ile hak ve özgürlüklerin korunması ancak güçlü bir savunma mekanizması ile gerçekleştirilebilir. Bir ülkede savunma hakkı ne kadar güçlü ise o ülkenin demokrasisi o derece güçlüdür ve ileri düzeydedir. 

 

Hal böyle iken, adalet sisteminin üç temel unsuru olan savunma, ne yazık ki diğer unsurlar karşısında geri planda bırakılmıştır. Savunmanın, silahların eşitliği bakımından diğer unsurlara karşı zayıf bir konumda olması, mesleğimizin belki de en olumsuz yönünü oluşturmaktadır. Bu durumun pek çok hukuki ve sosyolojik nedeni vardır. Öncelikle adaletin savunma ayağı, ne kurumsal olarak ne de meslek olarak Anayasa’da yer almamıştır. Yasalarda, yönetmeliklerde ve diğer mevzuatta, avukatlık mesleğinin icrasını zorlaştıracak pek çok düzenleme vardır. Yasa ile kamu hizmeti olduğu vurgulanan avukatlık mesleği, uygulamada pek çok sorunla karşılaşmakta ve hak ettiği saygınlığı bulamamaktadır. Yine toplumsal algı itibarı ile avukat, bir hukuki uyuşmazlıkta taraf olarak kabul edilmekte ve çoğu zaman uyuşmazlığın asıl tarafına gösterilen tepkinin daha fazlası avukata gösterilebilmektedir. Bu da çoğu kez meslektaşlarımızın görevini hakkı ile yapmalarına engel olmakta, hatta meslektaşlarımızın fiili saldırılara maruz kalmalarına yol açmaktadır.

 

Adalet sistemi içerisinde savunma mesleğinin hak ettiği yeri alabilmesi için öncelikle yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır. Önümüzdeki süreçte yapılması düşünülen Anayasa değişikliğinde, savunma mesleği, barolar ve Türkiye Barolar Birliği mutlak suretle Anayasada yer almalıdır. Bu meyanda avukatlık mesleğinin hakkıyla yürütülmesinin önündeki tüm hukuki ve fiili engeller kaldırılmalıdır. Bilinmelidir ki, savunma olmadan adalet olmaz. Eksik bırakılan savunma, eksik tecelli eden adalet demektir.

 

5 Nisan Avukatlar Gününün, mesleğimizin adalet sistemi içinde hak ettiği onurlu ve saygın yerini alacak yarınlara vesile olmasını diler, tüm meslektaşlarımızın gününü içtenlikle kutlarız” denildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.