Notice: session_start(): ps_files_cleanup_dir: opendir(/var/lib/lsphp/session/lsphp70) failed: Permission denied (13) in /home/balikligol.com/public_html/index.php on line 9
BARO: 12 Eylül darbesinin izleri silinsin haberleri
banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

BARO: 12 Eylül darbesinin izleri silinsin

Şanlıurfa BARO’su 12 Eylül 1980 darbesinin 32. Yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak, darbecilik döneminin kapanması ve yeni bir anayasa ile her kesimi kapsayan bir idare oluşturulmasını istedi.

 

İşte Şanblıurfa BARO’sunun açıklaması; “31 yıl önce bugün, yani 12 Eylül 1980’de bir darbe gerçekleşti. O sabah uyanıldığında radyolardan okunan MGK bildirisine gazetedeki “ORDU YÖNETİME EL KOYDU” manşetleri eşlik ediyordu. Tabi ki öncesinde Ülkede darbeye ortam oluşturmak için yüzlerce insan öldürüldü. Mezhep çatışmaları yaratıldı. Darbe sonrasında oluşturanla tablo da korkunçtu. Gözaltına alınan 650 bin kişi, fişlenen 1 milyon 683 bin kişi, açılan 210 bin davada yargılanan 230 bin kişi, idam cezasına çarptırılan 517 kişi, idam cezası infaz edilen 50 kişi, işkence sonucu öldürüldüğü belgelenen 171 kişi, işten atılan 30 bin kişi, yurtdışına kaçmak zorunda kalan 30 bin kişi, öldürülen gazeteciler, sendikacılar, siyasetçiler, geride bırakılmış acılar, yetimler, dramlar ve gözyaşları…

Liste uzayıp gidiyor. Tüm bunlar bir darbe ve onu yapan darbecilerin eseri.

Bu darbeciler tarafından oluşturulan 1982 anayasası yıllar sonra birkaç kez kısmi değişikliklere uğradı. Ancak zehirli bir ağaç olarak meyvelerini topluma yedirmeye devam ediyor. Bunun için darbe ürünü olan bu anayasanın tamamen ortadan kaldırılması gerekir. Ülkeye darbeciler eliyle giydirilmiş bu deli gömleğinin çıkarılabilmesi için yapılacak Yeni Anayasa’da; her etnik kimliğin, dilin, rengin, inancın veya kültürün saygın ve eşit kabul edilmesi gerekir. Bunun yapılabilmesi için de kamuoyunun beklentisi olan darbecilerin yargılanmasının hızlandırılması gerekir.

 

Hatırlanacağı üzere 12 Eylül 2010 yılında yapılan halk oylaması sonucu kabul edilen önemli değişikliklerle darbecilerin yargılanmalarının önündeki engel ortadan kaldırılmıştı. Hal böyle iken ağır ceza öngörülen bu suçun faillerinin oldukça nazikçe davetlerle hatta evlerine kadar gidilerek lütfen beyan verir misiniz? kabilinden ve oldukça ağır yürüyen soruşturmalarla sorgulanması seçmende önemli güven sorunu yaratmaktadır. Bu ise yapılacak olan yeni anayasa için ciddi bir referans sorunu yaratacaktır. Bu nedenle gerekirse savcı sayısı ve imkânları artırılarak hızlandırılmış bir soruşturma evresi sağlanmalıdır. Sonucuna göre de delil durumu dikkate alınarak dava açılacaksa hızla yargılama yapılabilmesi için gereken adımlar atılmalıdır. Yine darbe heveslileri için gerekçe olarak ilan edilen TSK İç Hizmet Kanunu`nun “korumak ve kollamak” içerikli 35. maddesinin acilen değiştirilmesi gerekir” denildi.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.