banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Baransu'yu Dinleyen Askerlere 5'er Yıl Hapis
Mehmet Baransu ve eşinin, 'PKK üyesi gösterilerek' sahte belgelerle alınan mahkeme kararı doğrultusunda dinlenmesiyle ilgili davada karar çıktı.

Gazeteci Mehmet Baransu ve eşinin, 'PKK üyesi gösterilerek' sahte belgelerle alınan mahkeme kararı doğrultusunda dinlenmesiyle ilgili davada karar çıktı. Aralarında eski İl Jandarma Alay Komutanı Albay Vecihi Halil İyigün'ün de bulunduğu 4 asker hakkında, 5 yıl 10'ar ay hapis cezası verildi. Baransu, tazminat davası açacak.

Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasında, sanıklar eski Van İl Jandarma Komutanı Albay Vecihi Halil İyigün, eski İl Jandarma Alay Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Burhan Erol, Jandarma Astsubay Muharrem Yaşar, uzman çavuşlar Murat Gürsoy ve Osman Berk ile PKK itirafçısı Abdülkadir Karataş katılmadı. Cumhuriyet savcısının mütalaasını sunduğu duruşmada, sanıkların avukatı Ramazan Korkmaz, müvekkillerinin beraatını talep etti. Mahkeme heyetinin verdiği kısa aranın ardından, sanıklar eski Van İl Jandarma Komutanı Albay Vecihi Halil İyigün, eski İl Jandarma Alay Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Burhan Erol, Jandarma Astsubay Muharrem Yaşar ve Uzman Çavuş Murat Gürsoy, 'Haberleşme hürriyetini ihlal ve görevi kötüye kullanma' ile 'resmi belgede sahtecilik' suçlarından 5 yıl 10'ar ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklardan Uzman Çavuş Osman Berk ile eski PKK itirafçısı ve İl Jandarma Komutanlığı'nda temizlik görevlisi olarak çalışan Abdülkadir Karataş'a ise 'haberleşme hürriyetini ihlal ve görevi kötüye kullanma' suçundan 2 yıl 6'şar ay hapis cezası verildi. Sanıkların avukatı Ramazan Korkmaz, kararı Yargıtay'a göndereceklerini bildirdi.

Gazeteci Mehmet Baransu ve eşinin telefonlarının dinlenmesiyle ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, eski Van İl Jandarma Komutanı Albay Vecihi Halil İyigün, İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Burhan Erol, Jandarma Astsubay Muharrem Yaşar, uzman çavuşlar Murat Gürsoy ve Osman Berk ile PKK itirafçısı Abdülkadir Karataş hakkında, 'resmi evrakta sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve haberleşme hürriyetini ihlal' suçlamasıyla dava açılmıştı. Yasadışı dinleme nedeniyle ceza alan sanıkların Baransu'nun eşi Esra Baransu'yu da aynı yöntemle dinledikleri ortaya çıkmıştı. Esra Baransu'nun, eşiyle ilgili kararın çıkmasından sonra ertelediği suç duyurusunu bu hafta savcılığa vereceği, ayrıca eşiyle birlikte idare ve şahıslar hakkında tazminat davası açacakları öğrenildi.

Mehmet Baransu, çıkan kararın kendilerini tatmin etmediğini söyledi. Karara itiraz edeceklerini anlattı. Asıl yargılanması gerekenlerin mahkeme önüne çıkarılmadığını belirtti. Baransu, söz konusu kararın usulsüz dinleme yapanlara gözdağı olacağını ifade etti: "Bu şekilde kanunsuz dinleme yapanlar yine bildikleri gibi davranmaya devam edeceklerdir. Fakat eskisi gibi rahat olamayacaklar. Çünkü bu işin sonunda ceza alacakları için bu dava bir emsal olacak."

AHMET GÖRÇÜM / ZAMAN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.