banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Bakan Çelik hayvancılık sektörü temsilcileriyle görüştü

Bakan Faruk Çelik, Bakanlık toplantı salonunda küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, sektörde çözüm bekleyen sorunları irdelediklerini ifade etti.

Çelik, bu çerçevede Türkiye genelinde gerek küçükbaş gerek büyükbaş hayvan sayımının bir an önce gerçekleştirilmesi ve bu tablonun netleşmesi ile ilgili değerlendirme yaptıklarını dile getirerek, yem fiyatlarında KDV'nin indirilmesi konusunda sektör temsilcilerinin farklı görüşleri olduğunu bildirdi.

Bunun doğrudan üreticiye verilmesi ile ilgili bir değerlendirme üzerinde durduklarının altını çizen Çelik, hayvancılıkta işletmelerdeki ölçek büyüklüklerinin artırılması için neler yapılabileceğini konuştuklarını söyledi.

Süt ve süt fiyatlarındaki piyasaların dünü ve bugünü konusunda değerlendirmeler yapıldığına ifade eden Çelik, şöyle konuştu: “Bizim 3 kuruş yükselttiğimiz fiyatların sanayici tarafından aşağı çekilme eğilimi ve üreticilere yansıma konusu değerli arkadaşlar tarafından gündeme getirildi. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sektöründe yaşanan hem sorunları hem de çözüm önerilerini birlikte ele aldık ama bunları kesinleştirmedik.

Bahsettiğimiz 15 başlık altındaki sorun alanlarını hızlı bir şekilde çözüme kavuşturmak için bir komisyon oluşturacağız. Hem tarafların talebi hem de üreticinin yaşadığı problemleri mevzuata dönüşecek olanların yasal mevzuata dönüşmesi, diğer idari kararlar ile halledilebilecek olanların ise ayıklanıp o çerçevede çözüme taşınması noktasında bir komisyon kurulacak.”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çelik, komisyonun birlik temsilcileri ve Bakanlık yetkililerinden oluşacağını ve yarından itibaren çalışmalara başlanacağını ifade etti.

“Şap ile ilgili mihrak dediğimiz alanlarda yüzde 50'lik bir gerileme oldu”

Çelik, şap konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, “Hastalık konusu da gündeme geldi. Ancak sadece bugün ile ilgili değil, buzağıların ölümleri ile ilgili konu da gündeme geldi ve sağlıklı ırk için nasıl bir çalışma yapılmalı o da konu başlıklarından bir tanesi. Bu konu ile ilgili mevzuatımız açık. Buzağı dünyaya gelir gelmez, alması gereken aşılar çok net ama buna rağmen işletmelerde kaynaklanan sıkıntılar veya aşı probleminden kaynaklanan bazı sorunlar var.” şeklinde cevap verdi.

Şap hastalığına yönelik önlem almaya çalıştıklarını belirten Çelik, “Şap ile ilgili mihrak dediğimiz alanlarda yüzde 50'lik bir gerileme oldu. Bakanlığımızın personeli ve bütün sivil örgütlerin bu konudaki bütün teknik heyetlerimiz arazideler çok yoğun bir gayret içindeler. İnşallah önümüzdeki dönem içerisinde alacağımız bu önlemler, yapacağımız bu yapısal düzenlemeler çok daha sağlıklı bir şekilde işlerin yürümesine katkı sunacak.” diye konuştu.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.