banner2
Öne Çıkanlar Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şanlıurfa Balıklıgöl Kurtuluşspor Beziki Derneği Paylaşan Eller

Baharatçılar ihracat atağına hazırlanıyor

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından baharat üreticisi üyelerine yönelik ‘Sektör Analizi’ ve ‘UR-GE’ bilgilendirme toplantısı düzenledi

İslahiye Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Gaziantep, Kilis, Nurdağı ve İslahiye’den çok sayıda baharat üreticisi firma temsilcisi katıldı.

GTB Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Köse ve Meclis Üyesi Ziya Dinler, düzenlenen toplantıda baharat işletmecilerine, Gaziantep Ticaret Borsasının, Ekonomi Bakanlığı’nın destekleriyle yürüttüğü (UR-GE) projeleri hakkında bilgiler verdi.

Dinler ve Köse, yaptıkları açıklamalarda, baharat üreticilerinin kendi aralarında kümelenmeyi sağlaması durumunda, UR-GE projesiyle hedef pazarlarda, kurutmalık ve pul biber gibi baharat ürünlerini daha rahat tanıtma ve ihracat yapma fırsatı yakalayacaklarını ifade ettiler.

Toplantıda ayrıca, GTB Proje Departmanı tarafından UR-GE’nin önemi ve sağladığı avantajlar hakkında katılımcılara bir de sunum yapıldı.

Hedef dünya pazarları

Baharat sektöründe yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantının ikinci bölümünde ise sektör temsilcileri dünya pazarlarında daha etkin yer alabilme isteklerini dile getirdiler.

Türkiye’nin dünya biber üretiminde Çin ve Meksika’nın ardından üçüncü sırada yer aldığını hatırlatan sektör temsilcileri, buna rağmen pul biber ihracatında istenilen seviyede olamadıklarını ifade ettiler.

Uluslararası piyasalarda kalıcı olmak için tarladan imalat aşamasına kadar olan süreçte yaşanan bir takım sorunların çözülmesi gerektiğini kaydeden baharat üreticileri, çözüm aşamasında çiftçiden imalatçıya kadar herkese büyük görevler düştüğünü söylediler.

İhracatta hedeflenen başarının yakalanabilmesi için üreticilerin ürün aldıkları biber tarlaların da hangi ilacın kullanıldığına kadar tüm evreleri gözetim altında tutması gerektiğini vurgulayan üreticiler, kaliteli ürünün ancak bu şekilde dünyaya arz edilebileceklerini belirttiler.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.