banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Aytaç Baran olayları davasında 1 PKK'li ceza aldı

Merkez Yenişehir ilçesinde İslami faaliyetlerde bulunan Peygamber Sevdalıları Platformu üyesi derneklerden Yeni İhya Der'in Başkanı Aytaç Baran'ın PKK tarafından silahlı suikastla katledilmesinin ardından çıkan olaylardan sonra açılan dava, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. 16 sanığın yargılandığı davada bir PKK’liye 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Davada 15 sanık, örgüt üyeliğinden beraat ederken 6 sanık da ‘Ruhsatsız silah bulundurrmak’tan ceza aldı.

Aytaç Baran'ın silahlı saldırı sonucu katledilmesi ve ardından çıkan olaylardan sonra açılan dava dosyası güvenlik gerekçesiyle Kayseri’ye alınmıştı. 16 tutuksuz sanığın yargılandığı davanın karar duruşması bugün Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya sanıklar katılmazken, bazı sanık avukatları hazır bulundu.

Duruşmada savcı, sanıklardan Mehmet Dağ'ın olaylarda yüzünü kapattığı, silahlı kişilerle çatışmada yer aldığı ve üzerine atılı suçları bu şekilde işlediği gerekçesiyle 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan cezalandırılmasını istedi.

Sanıklardan M. Ç., Y. T., M.Y., B. K., F. Ö., Y. D., S. D. ve İ. A. hakkında ise örgüt üyeliği suçlamasından ayrı ayrı beraatlarını talep eden savcı, bu sanıkların 'ruhsatsız ateşli silah bulundurmak' suçundan cezalandırılmalarını istedi. Diğer sanıklardan E. Ç., M. P., Y.T., M F., B. F., C. A. A. D. ve H. D. hakkında ise üzerlerine atılı bütün suçlardan beraatları talep edildi.

Yapılan yargılama sonunda mahkeme heyeti, sanık Mehmet Dağ hakkında, ‘PKK terör örgütü üyeliği’ suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına hükmetti. Y.D. ve F. Ö. hakkında ise ‘ruhsatsız ateşli silah bulundurmak’ suçundan 5'er yıl hapis ve 10'ar bin lira adli para cezası ile diğer sanıklar S. D. İ. A., Y.T. ve M.Y. hakkında da aynı suçtan 10'ar ay hapis ve 500'er lira adli para cezası verdi.

Diğer sanıklar M.Ç., B. K., E.Ç., M. P., M. F., B.F., C. A., A.D. ve H. D. ise bütün suçlamalardan beraat etti.

“15 kişi ise örgüt üyeliğinden beraat aldılar”

Dava  ilgili değerlendirmede bulunan dava avukatı Abdulgani Orhan, “PKK üyeliğinden yargılanan Mehmet Dağ, isimli kişi örgüt üyeliğinden ceza yedi.  Diğer 15 kişi ise örgüt üyeliğinden beraat aldılar. Toplamda dosyada 4 kişi tabancadan dolayı, ceza yediler. Bu 4 kişiden 3’üne şartlı tahliye kararı verildi. 1 kişiye de erteleme kararı verildi. 10 ay hapis, 500 TL para cezası aldı bu dördü. Bunlardan Y. T., ile M.Y. benim müvekkilimdi. Müvekkillerimden  Y. G., ile F. Ö., ise silah yakalatma suçundan  5 yıl hapis ve 10 bin TL cezasına çarptırıldı. Dosyayı iki müvekkilim açısından temyiz ediyoruz. 6 müvekkil açısından da dosya kesinleşti.” dedi.

“Kim olduğu belli olmayan kişilerin arabalarına koyduğu silah nedeniyle ceza yediler”

Avukat Orhan, “Örgüt üyeliği açısından dosyada benim kendi müvekkillerim açısından hiçbir delil yoktu. Bu anlamda mahkeme doğru bir karar verdi. İki müvekkilim 10 ay hapis cezası ile 500 TL hapis cezası almıştı. Zaten müvekkiller ruhsatsız silah taşıdıklarını kabul etmişlerdi ve ertelendi. 5 yıl boyunca herhangi bir suç işlemez iseler bu dosya açılmamış sayılacak. Bu anlamdaki karar mahkemenin vereceği en güzel karardı. Ancak iki müvekkilim açısından olumsuz bir gelişme oldu. Maskeli şahıslar morgun yanında olay çıkarıp silahlı müvekkilimin aracına koyarak kaçmışlardı. Tutanağı 42 polis imzalamış. Hepsi de şahısları maskeli olarak tespit etmişlerdi. Ancak, müvekkillerim maskeli değildiler. Kim olduğu belli olmayan kişilerin arabalarına koyduğu silah nedeniyle ceza yediler. Bu ceza hukuka uygun değiller. Temyiz edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran'ın 9 Haziran 2015’te silahlı saldırıda katledilmesi ve sonrasında çıkan olaylarda 3 kişinin daha yaşamını yitirmesi olayı ile ilgili yakalanan 16 sanık hakkında dava açılmıştı. (M. Sıddık Bilge- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.