banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Urfa Balıklıgöl Tomas Wiesner

AYM, 'Dershane' kararının gerekçesini açıkladı



Dershanelerin dönüştürülmesine ilişkin kanunun iptal gerekçesini açıklayan Anayasa Mahkemesi; gerekçesinde yasanın, eğitim ve öğrenim hakkını engellediği, özel teşebbüs özgürlüğünü korumasız bıraktığı ve ölçülülük ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

Anayasa Mahkemesinin, kararının gerekçesi Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Dershanelerin, okul müfredatı konularına ilişkin bilgi edinmeye yönelik bir ihtiyacı karşıladığı belirtilen gerekçede, kişilerin bir üst okula veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık amacıyla özel teşebbüsler tarafından kanuna uygun verilen eğitim öğretim hizmetlerinden yararlanmaları ve bu suretle okul dışı eğitim almalarının, Anayasa'nın 42. maddesinde güvence altına alınan eğitim hakkı kapsamında olduğu kaydedildi.

Dershanelerin doğurduğu sakıncaları önleyici tedbirler almak yerine, bu kurumların kapatılmasının kişilerin sınavlara hazırlık kapsamında okul dışı özel kurumlardan eğitim desteği alma imkanını ortadan kaldırdığı belirtilen gerekçede, bu durumun da eğitim ve öğrenim hakkının ihlali olduğu ifade edildi.

Dershanelerin kapatılması teşebbüs özgürlüğüne sınırlamadır

Dershaneler kapatılırken bireylerin tercihleri doğrultusunda okul dışı eğitim alma ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik farklı çözüm yollarının öngörülmesi gerektiği belirtilen gerekçede, "Belirtilen nitelikte bir düzenleme getirilmeksizin ve demokratik toplum düzeni yönünden zorlayıcı bir neden ortaya konulmaksızın, sınırlama amacını gerçekleştirecek, daha az sınırlayıcı araçlara da başvurulmadan tamamen yasaklayıcı bir yöntemle dershanelerin kapatılması, teşebbüs özgürlüğüne demokratik toplum düzeninde gerekli olmayan ölçüsüz bir sınırlama niteliğindedir." denildi.

CHP, 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, dershanelerin dönüştürülmesine ilişkin hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştı.

Anayasa Mahkemesi bir süre önce davayı görüşerek, Özel Eğitim Kurumları Kanunundaki "dershaneleri" ibaresinin yürürlükten kaldırılması, dershanelerin dönüştürülmesi ve gerekli dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin eğitim öğretim faaliyetlerinin 1 Eylül 2015'e kadar devam edebileceğine ilişkin hükümleri iptal etmişti.  (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.