banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Balıklıgöl Suruç Urfa Haber

Ayhan, Siverek'teki su sorununu meclis'e taşıdı

Milletvekili Ayhan son olarak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından Anayasının 96'ıncı iç ve tüzüğün 99'uncu maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Siverek’te birçok köyün su problemi olduğu bunlarla ilgili hangi tedbirlerin alındığını sordu.

Siverek’in bazı köylerinde özellikle yaz aylarında çocuklar başta olmak üzere köylülerin ishal, tifo, dizanteri hastalıklarına yakalandıklarına dikkat çeken Milletvekili İbrahim Ayhan, Siverek’te köy ve bağlı mezralarda içme suyu götürme projeleri bakanlığının programı dâhilinde midir? Diye sordu.

Milletvekili İbrahim Ayhan’ın, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na Siverek’in su sorunuyla ilgili yönelttiği sorular şöyle; Şanlıurfa ili Siverek ilçesine bağlı Gögerçin, Zinirliçay, Çelebi, Kartal, Nevalmaz, Sapan, Çağdaş, İnançlı, Gökçetaş, Çerkez, Garoz, Defere, Avcı, Kayalar, Sekunç, Karahisar köylerinde yaklaşık 2000 nüfus ve geçimini sadece hayvancılıktan sağladıklarından dolayı veya yaklaşık 40000 hayvan bulunmaktadır. Bu köylerde yaşayan vatandaşlar içme sularının olmamasından yakınmaktadırlar. Köy kadınlarının kilometrelerce uzaklıkta bulunan yağmur suyu göletlerinde eşeklerle kirli, mikroplu ve hayvanların içtiği suyu taşıyıp kullanmaktadırlar. Bu köylerde özellikle yaz aylarında çocuklar başta olmak üzere köylülerin ishal, tifo, dizanteri hastalıklarına yakalandıkları belirtilmektedir. Bu sebeple yazın köylerini terk etmek zorunda kalarak Erzurum bölgesine göç etmektedirler.

Bu bağlamda;

1-Yukarıda belirtilen köyler içme suyu sorunu bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir? Şayet bilginiz dâhilinde ise bu güne kadar bu sorunun çözüme kavuşmamış olmasının nedenleri nelerdir?

2-Köylülerin resmi olarak bakanlığınıza veya bakanlığa bağlı yerel mercilere herhangi bir talebi olmuş mudur? Şayet resmi talepte bulunulmuş ise bu talebe karşı yapılan herhangi bir işlem olmuş mudur?

3-Çevre köylerde bu su sorunu yaşanmadığı halde yukarda adı geçen köy ve bağlı mezralarda sorunun devam ediyor olmasını bakanlık olarak nasıl izah edersiniz? Politik nedenlerden dolayı sorunun çözümünün göz ardı edildiği iddiaları hakkında ne düşünmektesiniz?

4-Temiz içme suyunun olmamasının ortaya çıkardığı hastalıklar hakkında sağlık kuruluşlarının herhangi bir incelemesi ve raporu var mıdır? Şayet var ise sonuçları nelerdir?

5- Yukarıda belirtilen köy ve bağlı mezralarda içme suyu götürme projeleri bakanlığının programı dâhilinde midir?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.