banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Avrupa Konseyinde Türkiyeyi Temsil Etti

26 Ekim’de  Fransanın Strazburg kentinde  19.oturumu başlayan Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresinin  altı kişilik yerel yönetimler heyetinde,Şanlıurfa il genel meclisi başkanı y.mimar M.Uğur Beyazgül de yer alarak ülkemizi temsil etmiştir. Ülkemizin gücüne ve büyüklüğüne  Avrupa’da bir kez daha şahit olmanın kendisini oldukça duygulandırdığını belirten Beyazgül “kongreye yön veren ve kongre seçimlerinde etkili olan en büyük gücü Türk delegasyonu oluşturmuştur”  dedi. Kongre de görev süresi dolan Kongre başkanı Türk delegesi Yavuz Mildon’nun  yerine,önceden yapılan anlaşmalara sadık kalarak Liberallerin başkanı Keith Whitmore’un seçilmesinde etkili bir çalışma yürüten Türk Heyeti, Antalya’dan katılan meclis üyesi Gaye Doğanoğlu’nu da kongre başkan yardımcılığına seçtirerek önemli bir başarıya imza  atmıştır. Kongredeki etkili çalışmalarıyla takdir toplayan Beyazgül. Konseyin parlamenter heyeti başkanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu  makamında ziyaret ederek tebrik etmiştir. Bilindiği gibi Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığını Ak parti Antalya milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Başkanlığını ise Dışişleri bakanımız Ahmet Davutoğlu yürütmektedir.

 

Merkezi Fransa’nın Strazburg kentinde bulunan 47 üyeye sahip Avrupa Konseyi’ne, Avrupa’da bulunan devletlerin neredeyse tamamı üyedir. 10 kurucu devletiyle 5 Mayıs 1949 tarihinde kurulan Avrupa Konseyi’nin başlıca hedefi, Avrupa’da ortak bir demokratik ortamın ve yasal düzenin oluşturulmasıdır. Hedeflerini, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve benzer insan hakları metinleri ile gerçekleştirmeyi amaçlar Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Avrupa Konseyi içinde mahalli yönetimleri (yerel yönetimler) temsil eden kurumdur. Biri Yerel yönetimler odası, diğeri de Bölgesel yönetimler odası olmak üzere iki meclise bölünmüştür, bir sekreterlik ve kongre tarafından 5 yılda bir seçilen bir genel sekretere sahiptir. İl Genel Meclis Başkanı” Türkiye Ulusal heyeti Üyesi” olduğu Konsey ‘ de 5 temel faaliyet planı çerçevesinde odaklanacağını bildirdi.

 

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, 2009-2010 yıllarındaki önceliklerini belirledi. Belirlenen 5 temel faaliyet planı çerçevesinde odaklanacağı öncelikler, Kongre’nin kurumsal görevinin, verimliliğini ve ortaklarla olan ilişkilerin geliştirilmesini, dış ilişkilerin geliştirilmesini, işbirliği ağlarının yerel ve bölgesel toplulukların yararına sağlamlaştırılmasını amaçlamaktadır. Kongre’nin öncelikli çalışma alanları şu şekilde olacaktır:

*Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın uygulanmasını, yerel ve bölgesel seçimlerin gözlemlenmesi suretiyle sağlamak ve yerel düzeydeki yönetişimin geliştirmek,

*Avrupa Kentsel Şartı II: Yeni Kentlilik Manifestosu belgesinin ve Avrupa Yerel ve Bölgesel Seçilmişler Etik Şartı’nı prensiplerini uygulamak,

*Ulusal hükümetleri, Avrupa Bölgesel Demokrasi Şartı’nı kabul etmeleri konusunda ikna etmek,

*Avrupa Şehirler Diplomasisi Şartı’nı geliştirmek;  Yerel ve bölgesel yönetim birliklerini ve onların ağlarını ve sınır ötesi Avro-Bölgelerini geliştirmek Başkan “BEYAZGÜL” Bu kapsamda, Akdeniz ve Ortadoğu’daki komşularla ve Birleşmiş Milletlerin ilgili kurumları ile işbirliğine özel önem verilecektir. Söz konusu hedefleri gerçekleştirirken Kongre’nin partnerleri–yerel ve bölgesel yönetimlerin ulusal, Avrupa ve uluslararası alanlardaki kuruluşlar, Avrupa Birliği Bölgeleri Komitesi, Avrupa’daki bölgesel kuruluşlar ve Kongre’nin gözlemci kuruluşları ile de yakın işbirliği sürdürecektir. Dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.