banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

 

 

Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) üyelerinden Molla Abdurrahman Özekinci, yaklaşan Aşura Gününün önemi hakkında İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendirmelerde bulundu.    

Aşura Günü’nün İslam ümmeti için önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen   Özekinci, “Aşura Muharrem Ayı’nın onuncu günüdür. Aşura Günü’nün İslamiyet öncesi ve sonrasında da önemi vardı. Hz. Hüseyin’in şehadetinden sonra da Aşura Günü çok önemsenmiş ve değer verilmiştir.” dedi.

Aşura gününde oruç tutulmasına da değinen Özekinci, “Bu oruç farz kılınmamıştır, sünnettir. Peygamber Efendimiz, Yahudilerin bu günde oruç tuttuğunu öğrenince onlara muhalefet olsun diye iki gün oruç tutulmasını söylemiştir.” İfadelerini kullandı.

Aşura Gününde dağıtılan ‘aşure’ tatlısının meydana çıkışını da anlatan Özekinci şu ifadeleri kullandı:

“Aşura gününde Hz. Nuh’un gemisi Cudi Dağına oturduğunda erzakları bitmişti. Hz. Nuh ‘kimde ne erzak varsa getirsin’ demiş. Kimisi mercimek, kimisi nohut ve baklagiller çeşidi getirmiştir ve bu hububatlardan bir yiyecek yapılıyor. Günümüzde dağıtılan aşure tatlısı buna dayanmaktadır.”

Aşura gününde gelişen olaylar olduğunu belirten Özekinci, yaşanan hadiseleri şöyle sıraladı:

“Yeryüzünün yaratılması, yeryüzüne ilk yağmurun yağması, Hz. Adem'in tövbesinin kabul olması, Hz. İdris'in göğe çıkarılması, Hz. Nuh'un tufandan kurtulması, Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması, Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması, Hz. İbrahim'in dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması, Hz. Yusuf'un kuyudan çıkması, Hz. Yakup'un oğlu Hz. Yusuf'a kavuşması,  Hz. Eyüp’ün hastalıktan kurtulması, Hz. Musa'nın Firavun’ un şerrinden kurtulması, Hz. Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi ve Firavun’ un helak olması, Hz. Süleyman'a saltanat verilmesi, Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup diri olarak göğe çıkarılması, ve Hz. Hüseyin'in şehid edilmesi.”

“Aşura, zorbalara meliklere karşı çıkmanın günüdür”

Yaşanan hadiselerden dolayı Aşura Günü’nün Müslümanlar açısından çok önemli ve anlamlı olduğuna dikkat çeken Özekinci, “Hz. Hüseyin zulme boyun eğmemiş haksızlığa karşı çıkmış ve hakkı hakim kılmak için çaba göstermesinden dolayı bugünde şehit edilmiş. Aşura zorbalara meliklere karşı çıkmanın günü, yani kıyam günüdür.” dedi. (M.Hüseyin Temel / M.Sıddık Bilge – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.