banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Asrın projesi Marmaray açıldı

Türkiye'nin dört bir tarafından ve İstanbul'un 39 ilçesinden, "Asrın Projesi" Marmaray'ın açılışına tanıklık etmek isteyen insanlar, törenin gerçekleştirileceği Üsküdar Meydanı'nı büyük oranda doldurdu.

MARMARAY 15 GÜN BEDAVA

17.02: Duanın ardından Marmaray'ın açılışı heyet tarafından yapıldı. Cumhurbaşkanı Gül, "Biraz önce hepimiz dedik ki asrın projesi... Ne kadar büyük bir proje... Böyle bir projeyi sadece açmamalıyız. Bayramlarda köprülerde ne yaptığınızı bütün millet biliyor. Sayın Başbakan'a sormak lazım" dedi. Başbakan Erdoğan ise, "Bayramlardaki gibi sayın Bakanım da notunu alsın, 15 gün ücretsiz yapalım" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, "Ben de bunu bekliyordum. Hayırlı olsun tekrar" dedi.  Gül, "Bismillah" diyerek açılışı yaptı.

MARMARAY'IN AÇILIŞ DUASI

16.57: MARMARAY'IN AÇILIŞ SERAMONİSİNE GEÇİLDİ

Açılış için Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan ve idareciler kürsüye çağrıldı. Açılış seramonisi öncesi Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez dua ediyor: "Elhamdulillah. Vessalatu ala seyydina Muhammed. Ey bizleri yoktan vareden, varrlığından haberdar eden yüce Rabbimiz. Bugün iki kıtayı birleştiren bu tesisi, senin Rahman adını anarak açıyoruz. Lütfunu inayetini rahmet ve merhametini, Aziz İstanbul'dan ve milletimizden eksik etme. Yüce kitabında, sizi yeryüzünde yarattım ve sizden yeryüzünü imar etmeyi istedim buyuruyorsun. Bizleri yeryüzünü imar edenlerden eyle Allahım. Gönül dünyamızı imar etmeyi unutanlardan eyleme Allahım. Yeryüzünü tahrib edenlerden eyleme... Denizaltı köprü ve yollarla iki kıtayı birleştirmeyi nasip ettiğin gibi milletimizin kalpleri arasında sevgi köprülerini kurmayı da ilelebet korumayı da nasip et Allahım. Aziz İstanbulumuzu, vatanımızı, alemi İslamı ve insanlığı her türlü kötülük, kaza ve beladan ve musibetten muhafaza eyle Allahım. Cumhuriyetin 90. yılını idrak ediyoruz. Aziz vatanı canları pahasına bize armağan eden şehit ve gazilerimize rahmet diliyoruz. Haberdar et Allahım. Amin..."

Görmez'in duası sırasında konuk Başbakanların da ellerini açıp dua ettiği görüldü.

17:15: Cumhurbaşkanı, Başbakan ve konuklar Marmaray ile karşı tarafa geçti.

ERDOĞAN'IN KONUŞMASI

16:10

Başbakan Erdoğan konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. İşte Başbakan'ın konuşmasından önemli kısımlar: "Marmaray'ın hepimiz için hayırlı olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Heyecanımızı bizimle paylaşan saygıdeğer konuklara hoşgeldiniz, şeref verdiniz diyorum. 1453'te şehre girdiği andan itibaren, İstanbul'u imar etmek, halkın gönlünü kazanmak için çalışmış, halkın gönlünü abad etme vazifesini bize miras olarak bırakmıştı. Bu anlamlı günde bu şehrin Fatih'i Sultan 2. Mehmed'i bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyorum. Projenin hayallerini kuran, ve bu hayali kağıtlara planlara döken Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülhamid'e de Rabbim'den rahmet niyaz ediyorum. Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, İstanbul ve insanlık için yüreklerini ortaya koymuş, Türkiye'yi bugünlere taşımış, projeye katkı sunmuş başta Ulaştırma Bakanım olmak üzere, bakanlık mensuplarına, devlet adamlarımıza, siyasetçi ve bürokratlarımıza gönülden şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Marmaray'ı anlamlı bir günde hizmete açıyoruz. Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yıl dönümünü kutluyor, 81 vilayette, yurt içi ve dışında 90. yıl coşkusunu yaşıyoruz. Marmaray'ı özellikle 29 Ekim'de 90. kuruluş yıldönümünde açmak istedik. Bu büyük projeyle hem cumhuriyeti yüceltiyor hem de demokratik cumhuriyetin istikrar içinde neleri başarabileceğini bugün ispat ediyoruz.

Rotahaber- Bu kardeşiniz de bu şehirde doğdu ve büyüdü. Şimdi de Üsküdar'da yaşıyor. Bu gurur İstanbulumuzun gururudur. Aynı zamanda Cumhuriyetimizin, demokrasimizin, birlik ve kardeşliğimizin gururudur. Türkiye inşa ettiği demir ağlarla gurur duyuyordu. O izi takip ederek, 10. yıl kazanımlarına yenilerini ekleyerek, deniz, kara, hava yolu ağlarını kat kat arttırarak, 90. yılında benzer bir gurur ve şuurla idrak ediyoruz. Cumhuriyetin ilanına giden süreci hiçbir zaman unutmadık. Nasıl zor ve meşakkatli olduğunu hiç unutmadık. Gazi Mustafa Kemal buradan Samsun'a ulaşmak için kırık dökük bir gemiyle Karadeniz'in o meşhur dalgalarıyla mücadele etmiş, Samsun'a ulaşmıştır. Kurtuluş Savaşı'mızı kağnılar üzerinden taşınan cephane ile zafere ulaştırdık. Neferlerimizin fedakarlıklarıyla destanlar yazdık. Allah şehitlerimize rahmet etsin.

Yolun medeniyet olduğunu, ulaştırmanın istikrar olduğunu Cumhuriyet'e giden yolda çok iyi anladık. Ulaştırma projeleri böyle bir tecrübenin neticesiydi. Hükümet olarak 11 yıl boyunca ulaştırma yatırımlarına ağırlık verdik. Yol medeniyettir dedik. Cumhuriyet tarihinde 6 bin 100 km bölünmüş yol yapılmışken 11 yılda 17 bin km bölünmüş yol bunun üzerine ilave ettik. Yatırımların üzerine kat kat fazlalarını ekledik. İnşa ettiğimiz yollarla, sadece şehirleri değil, gönülleri de birbiriyle buluşturduk. Hızlı tren hatlarıyla, herkesin binmesini sağladığımız uçaklarla uzağı yakın ederken, doğuyu batıyla kuzeyi güneyle kucaklaştırdık. Türkiye'de 26 hava alanı vardı, bugün 50 hava alanını aşmış durumdayız. Kardeşlerim, cumhuriyetimizi sadece ulaştırma ağlarıyla ayağa kaldırmadık. Aynı zamanda kardeşlik, birlik ve dayanışma ağlarıyla, adalet eşitlik ve demokrasi ağlarıyla adeta nakış nakış işleyerek daha güçlü bir yapıya kavuşturduk.

Marmaray sadece iki kıtayı birbirine kavuşturmakla kalmıyor, 150 yıl öncenin hayallerini gerçekle buluşturuyor. Tarih ile bugünü, bugün ile geleceği buluşturuyor. Aziz milletin özgüveniyle, inandığı zaman ne yapacağını göreceği bir imanla buluşturuyor. Kıtaları olduğu kadar, halkları, ülkeleri birbiriyle buluşturuyor. Marmaray sadece bir İstanbul projesi değil aynı zamanda bir insanlık projesidir. İstanbul'un olduğu kadar, İzmir, Trabzon, Antalya, Diyarbakır'ın 81 vilayetin projesidir. Değerli mevkidaşım Abe güzel bir şey söyledi. Japonya ile İstanbul'u birleştirmek... Marmaray Pekin'den, Tokyo'dan Londra'ya kadar tüm dostlarımızın projesidir. Şimdi Japonya ile bir adım daha atıyoruz. Sinop'taki nükleer projeyi Japonya, Fransa ve Türkiye olarak birlikte inşa edeceğiz.

Denizin altından geçecek bu tüneller, yolcuları olduğu kadar, sevgi, muhabbet, aşk ve kardeşliği de kıtalar arasında taşıyacaktır. 2015'te biraz daha güneyden inşallah otomobillerin geçeceği tüp geçidi de bitiriyoruz. O da bitecek. Otomobiller de inşallah o tünelden geçecekler. Aynı yıl 3. köprüyü de bitiriyoruz. Böylece İstanbul'un ulaşımı için iktidarımızın neler yaptığını ortaya koyması bakımından bunlar çok önemlidir. Biz Marmaray'ı İstanbul'un ve Türkiye'nin tarihine yaraşır şekilde, barışın, sevginin, üzerine inşa ettik. Bu büyük eser, önce İstanbul'un olduğu kadar, insanlığın bir eseridir.

Bize oy versin ya da vermesin, İstanbul ve Türkiye'deki her bir kardeşim gönül rahatlığı içinde bu büyük yatırımla gurur duysun. Biz bu projeyi başlatan ve tamamlayan olduk. Ama 150 yıl önce hayalini kurandan bugün burada yaşayanlara kadar herkes pay sahibidir. Allahımıza hamdolsun. Marmaray hepimizin eseri. Milletimizin eseridir. Her zaman bir şey söylüyoruz, biz bu milletin efendisi değiliz, biz bu milletin hizmetkarıyız. İnşallah denizin altına inşa edeceğimiz diğer tüp geçitle de en kısa zamanda Marmaray'a bir kardeş kazandıracağız. 3. Köprü, Havalimanı ve diğer projelerimizi de tamamlayacağız. İstanbul, Sivas, Bursa ve İzmir'i de yıl sonuna kadar Hızlı tren ile buluşturacağız.

100. yılımızı daha büyük yatırımlarla kutlayacağız. Marmaray, biliyorsunuz şu gördüğünüz boğaz ters yöne iki akıntının olduğu ve yüzeyin 62 metre derinliğinde, batırma tüp tüneliyle yegane yapı olma özelliğini taşıyor. Dünya üniversiteleri, otoriteler, dünya medyası en baştan itibaren Marmaray'ı yakından izlediler. Balıkların yumurtlama dönemini, göç yollarına engel olmayacağı şekilde inceledik sık dokuduk. Projeyi geciktirmesine rağmen tarihi eserleri titizlikle çıkardık. İki kıta arasındaki yolculuk süresini sadece 4 dakikaya indiriyoruz. 13,5 kilometrelik uzunluğu ile Marmaray'da yolculuk süresi bu kadar kısalıyor. Tek yönde saatte 75 bin yolcu bir kıtadan diğerine geçecek. 63 km'lik banliyo hatlarını da devreye sokacağız.

Bu inşaat süresince, çevre, esnafıyla, bütün oturanıyla rahatsız oldu. Ben Üsküdarlı hemşehrilerime, hakkınızı helal edin diyorum. Ama unutmayın ki her kutlu doğum sancılı olur. Bu bir kutlu doğumdur. Sancı çektik ama şimdi de hep beraber inşallah bu mutluluğu yaşayacağız. Bundan sonra inanıyorum ki, sizler de bize "Allah razı olsun" diyeceksiniz. Allah kazadan beladan bizleri korusun diyorum...

15:20 –

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Japonya Başbakanı Abe tören alanındaki protokol bölümündeki yerlerini aldı.

15:25 –

Tören şu anda başladı. İstiklal Marşı okunmasının akabinde konuşmalara geçilecek...

15.30 –

Konuşmalardan önce Marmaray'ın yapımını anlatan sinevizyon gösterimine geçildi.

15:33

İBB Başkanı Kadir Topbaş konuşuyor... İşte Topbaş'ın konuşmasından önemli kısımlar...

"Hep beraber bir tarihe tanıklık ediyoruz. Bugün dünyada bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor. Sayın Başbakanımıza İstanbul sevdasından dolayı teşekkür ediyorum. Bugün çifte bayram yaşıyoruz. Cumhuriyetin 90. yılı Marmaray ile taçlanıyor. Marmaray asrın değil asırların projesi. Sadece İstanbul ve Türkiye için değil dünya için önemli bir proje. İstanbul'un 8500 yıllık geçmişine şahitlik ediyoruz. Bu Türkiye'nin tarihe vurduğu bir mühürdür. Bugün bu mührün tanığı oluyoruz."

15:38

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu bir konuşma yapıyor. İşte Mutlu'nun konuşmasından önemli kısımlar: "Üstad Necip Fazılın ifadesiyle, Aziz Şehir'de bugün gurur ve sevinç var. Sevinçliyiz. Tarih şehri İstanbul bugün insanlık tarihine kudretli ismine layık derin bir imza atıyor. Doğu Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının ihtişamına evsahipliği yapan bu medeniyet merkezi yeni bir enerjiyle tarih sahnesinde parlıyor."

15:40

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı: İşte Yıldırım'ın konuşmasından önemli kısımlar: "Türkiye bugün iki bayramı birden kutluyor. Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıldönümünü kutluyoruz. Asrın projesi Marmaray'ı armağan ediyoruz. Hayırlı uğurlu olsun İstanbul'a. Bugün çok heyecanlıyız. Haklı bir gururun heyecanını yaşıyoruz. Çünkü Marmaray projesi, üzerinden yüz yıllarda geçse, Türk milletinin hayalleri gerçeğe dönüştürdüğünün ispatıdır. Sayın Cumhurbaşkan'ın sizin de doğum gününüzde Marmaray bütün Türkiye'ye hayırlı olsun. Projenin her kademesinde çalışmaları takip eden Cumhuriyetimizin bu anlamlı gününde Marmaray'ı milletimize armağan eden Sayın Cumhuraşkanım, Sayın Başbakanım, 100 bin kişilik Ulaştırma ailesi adına sizlere şükranlarımı sunuyorum. Artık İstanbul Marmaray'dan önce Marmaray'dan sonra diye anılıyor. Çünkü proje İstanbul'un tarihini 6 bin yıldan 8500 yıla çıkarmıştır."

ROMANYA BAŞBAKANI: ERDOĞAN'A HAYRANIM

15:50 Konuk Romanya Başbakanı Victor Ponta kürsüye çıktı: Ponta'nın konuşmasından önemli kısımlar: "Öncelikle beni buraya davet etmiş olduğunuz için Romanya halkı ve hükümeti adına memnuniyetimi ifade etmek istiyorum. Bu müstesna proje için tebrik ediyorum. Bu şehir bugün dünyanın merkezi oluyor. Londra'yı Asya'yı birleştirmek tarihi bir başarıdır. Muazzam bir projeden bahsediyoruz, böyle projeler ancak muazzam siyasi liderlerle gerçekleştirilebilir. Bir kez daha izin verirseniz, sizin bu muhteşem halkınızın hayranı olduğumu belirtmek isterem. Kendini adamış olan muhteşem lideriniz Başbakan Erdoğan'a da şahsen hayran olduğumu belirtmek isterim. Bütün Avrupalı Başbakanlar böyle muhteşem bir projenin başında olmaktan memnun olurlardı. Siz bir kez daha Avrupa ve Asya'yı birleştiriyorsunuz. Sizin sayenizde yeni dünyada bu iki kıta birleşiyor."

15.56: 

Romanya Başbakanı Viktor Ponta'ya Binali Yıldırım tarafından Sultan 2. Abdülhamid Han'ın hazırlattığı eskizlerinin çerçeveli halinden müteşekkil bir hediye takdim edildi.

15:58

Japonya Başbakanı Shinzo Abe konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı. Şinzo Abe şunları söyledi: "Cumhuriyetin 90. yılını içtenlikle kutluyorum. Türk halkı tarihinin ve geleneklerini özenle korumak suretiyle çağdaşlaşma yolunda başarıyla ilerledi. Türkiye'nin ve Türk halkının ebedi refah ve mutluluğunu temenni ediyorum. Cumhuriyetin 90. yılında Asya ile Avrupa'yı birbirinden ayıran boğazı demir yolu ile geçme hayali gerçek oldu, tebrik ediyorum. Olimpiyatların Tokyo'ya verilmesinin ilan edildiği anda sayın Erdoğan gelip bana sarıldı ve tebrik etti. O gün onun cesaretini gördüm. O gün Erdoğan'dan yürekten etkilendim. Başbakan Erdoğan,  bu projenin kendileri için önemini anlattı ve ben bugün Başbakan Erdoğan'a sözümü tutmuş oluyorum. Bir çok uzman bu projeyi imkansız olarak değerlendiriyordu. Ancak başarının sırrının vazgeçmemek olduğunu anlıyoruz. Nesiller boyunca tarihe kalacak bir projenin ortağı olarak Japonyayı seçtiği için teşekkür ediyorum. Dünyaya barış getirmek için çalışan Türkiye ve Japonya Asya'nın iki kanadıdır. 150 yıllık rüyamızın gerçekleştiği bugün İstanbul'a ayak bastığımda aklımdan hep bu düşünceler geçti. (Türkçe olarak)Teşekkür ederim"

16:07 Binali Yıldırım Japonya Başbakanı'na bir tablo hediye etti.

16:30 Başbakan Erdoğan'a Binali Yıldırım, Marmaray projesi eskizinden oluşan tabloyu takdim etti.

16: 32

TBMM Başkanı Cemil Çiçek bir konuşma yapmak üzere kürsüye çıktı. Çiçek, "Bugün şükredilecek bir gündür. Sayın Başbakan, hükümetimiz ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Dünü hatırlamayanlar bugünün kıymetini bilemez. Daha düne kadar yatırım yapamayan, maaş ödeyemeyen, borç bulamayan, iki yakası bir araya gelemeyen bir Türkiye'den iki kıtanın yakasını bir araya getiren bir güne ulaştıysak gerçekten Cenabı Hakka çok şükretmeliyiz. Bugün Türkiye bu ve benzeri projeleri, ya tek başına, ya özel sektörü devletler ve dostlarıyla yapabiliyorsa ülkenin geleceği aydınlıktır. Eğer dostlarımız bize güveniyorsa, gelip bu ülkeye yatırım yapabiliyorsa, bu ülkenin geleceği aydınlıktır. Bu ülkede istikrar, huzur ve gelecek var demektir. Buna inanmamız lazım. İnanıyorum ki her 29 Ekim'lerde bu ve benzeri projelerle cumhuriyeti kutladığımız an bayramlarımız daha anlamlı olacaktır."

16:35: 

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı... Mahmud'un konuşmasından önemli kısımlar: "Bismillah, elhamdulillah, vesselatu vesselami ala rasulina... Burada olmak kendi adıma ve Somali halkı adına bir onurdur. Bizi sıcak bir şekilde karşılayan Türkiye yönetimi ve halkına teşekkür ediyorum. Bu mutlu günde bir kez daha zorlu günlerden geçtiği zamanda Somali halkına desteği için Gül ve Erdoğan'a teşekkürlerimizi sunuyoruz. İslam dünyasında böylesine ilgiyi Somali Türkiye'den görmektedir. 90 yıl önce verilen onurlu ve şerefli mücadele sonrasında bu büyük günde birlikteyiz. Somali olarak Türkiye'nin gösterdiği yardım ve liderliği için minnettarız. Erdoğan ailesi ve kabinesiyle birlikte Somali'ye gelmişti. Somali açısından çok önemli bu ziyaretten dolayı bir kez daha minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. O günkü ziyaret Somali'nin tarihini değiştirmiştir. Bize umut veren bir ziyaret olmuştur. O ziyaret sebebiyle uluslar arası bakış değişti ve Somali ileriye doğru adım atmaya başladı. Mogadişu İstanbullular ve Türkiyelilerin desteğiyle daha temiz ve güzel bir şehir oldu. İstanbul halkına teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz. Geleceğe daha umutla bakan bir şehir olduk. Türkiye'nin destekleriyle, Somali'de hasta olan bir anne artık sağlığı için ülke dışına çıkmak zorunda kalmayacak. İstanbul Belediyesi, Mogadişu Belediyesi ile çok güzel bir işbirliği yaparak, Mogadişu'yu daha güzel hale getirdiler. Başkentimize yardımından dolayı İstanbul Belediyesi'ne de teşekkür ediyoruz. Burada herkesin huzurunda hepinize minnettarlığımı sunmak istiyorum. İnşallah Birleşmiş Somali'yi, istikrarlı Somali'yi, barışı yaşayan Somaliyi hep birlikte gerçekleştireceğiz. Bu sadece bizim değil, sizin çabalarınız, Sayın Erdoğan'ın çabaları ve destekleriyle olacaktır. Siz ülkemizin birleşmesine de destek sundunuz. Tekrar teşekkür ediyorum."

16:50

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Marmaray'ın açılışını yapmak üzere kürsüye geldi. Gül'ün konuşmasından satırbaşları: "Bugün Cumhuriyet'in 90. yaş gününü kutlarken, hükümetimiz çok büyük bir hediyeyi de vatandaşlarımıza sunuyor. Marmaray projesi, sadece İstanbul için değil, dünya için sayılı büyük projelerden birisi. Bunun da açılışını yapmaktan büyük bir gurur duyuyoruz. Bütün insanlığa hayırlı olsun. Sizler de biliyorsunuz, çok büyük projeler önce hayal edilir, sonra bunlar ideal haline gelir, sonra da iş bilen kararlı, vizyon sahibi insanlar çıkar, bunları gerçekleştirirler. 153 sene önce hayal edilen bu proje, bugün ne mutlu ki hükümetimiz tarafından gerçekleştirildi. Hep beraber Üsküdar meydanında temellerini atmıştık. Çok şükür bugün yine hep beraber açılışını yapmanın gururunu yaşıyoruz. İstanbul üç büyük imparatorluğa başkentlik yaptı. Dolayısıyla üç büyük imparatorluk tarihe iz bırakırken, İstanbul'a da izler bıraktılar. Şimdi Cumhuriyet dönemini yaşıyoruz. Bu dönemde de İstanbul'a çok büyük eserler kazandırılıyor. İşte sonuncusunu, ama muhakkak ki arkası gelecek, bir çokları yapılma aşamasında, Marmaray projesi. Biz sadece Asya ile Avrupa Kıtası'nın en yakın uçlarını birleştirmiyoruz, aynı zamanda Asya ile Avrupa'nın en uzak uçlarını da birleştiriyoruz. Atlas Okyanusundan Hint Okyanusuna kadar kesintisiz bir tren yolu yapılmış oluyor. Bakü-Tiflis-Kars bitecek. Artık Pekin'den buraya kadar, buradan da Londra'ya kadar bağlantılar tamam. Pekin'le Londra'yı bağlamış olduk. Bütün dünyayı ilgilendiren bir proje bu. Son yıllardaki istikrar ortamı sürekli büyük projeleri devreye sokma imkanı vermiştir. İnanıyorum ki bu istikrar devam ettiği sürece, çok büyük projeler Türk milletinin hizmetine sunulacaktır. Bu proje hayata geçerken, çok yakinen bildiğim içinde olduğum için, önce değerli kardeşim sayın Başbakan Erdoğan, büyük bir azimle ve kararlılıkla projeyi takip etti. Sonra değerli bakan Binali Yıldırım, sadece bu proje değil, bir çok ulaştırma ve alt yapı projelerinde gayet kararlı bir şekilde onları bakanlık sorumluluğu çerçevesinde takip etti. İlgili bütün değerli bakanlar ellerinden gelen desteği verdiler ve nihayet bu rüya gerçek oldu. Emeği geçen herkese canı gönülden bütün Türk milleti adına teşekkür ediyorum. Bu proje büyük bir mühendislik şahikasıdır. Eminim ki bununla ilgili çok konferanslar verilecektir. Bu projeyi gerçekleştiren teknik ekip, şüphesiz ki başta TCDD olmak üzere, üstlenen yerli yabancı şirketlerimiz, teknisyenlere herkese teşekkür ediyorum. Bu projeyle hep beraber gurur duyacağız. Yeni projeleri de hep beraber hayata geçireceğiz. Türkiye'yi muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkarmak için, en gelişmiş ülkelerin seviyesine çıkarmak ve onları da geçmek için çalışmaya devam edeceğiz. Hayırlı uğurlu olsun."

16.56:

Cumhurbaşkanı'na günün anısına Binali Yıldırım bir hediye takdim etti. 1891 yılında hazırlanan ilk Marmaray projesinin talbosu takdim edildi.

 

ÜST DÜZEY GÜVENLİK ÖNLEMİ

Açılış öncesi havadan, denizden ve karadan üst düzey güvenlik önlemleri alındığı görülüyor.

Türkiye'nin 153 yıllık rüyası bugün gerçek oluyor. Devlet zirvesinin tam kadro katılacağı törene, dünyadan da aralarında Japonya Başbakanı Abe'nin de bulunduğu çok sayıda devlet adamı katılacak. Saat 15.00'te başlayacak görkemli açılış töreninin ardından tüm konuklar Üsküdar'dan Yenikapı'ya geçecek.

Ulaştırma ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım açılıştan önce yaptığı kısa açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Büyük bir heyecan büyük bir mutluluk duyuyoruz, Cumhuriyetimize milletimize yaraşır büyük bir projeyi milletimize armağan ediyoruz. İstanbul’un altında bir başa İstanbul daha var bu proje dünyanın iki yakasını bir araya getiren bir dostluk bir tarih bir ipek yolu projesi ve bir mühendislik harikası bir proje…

MUHALEFETİN AÇIKLAMALARI ÇOK ÇİRKİN

Muhalefetin iddialarına da söyleyecek bir şey bulamıyorum böylesine bir asırlık bir projenin gerçekleşeceği bir günde böylesine dedikodularla projeye gölge düşürmeye yakıştırmak muhalefete yakışmıyor. Bu proje hepimizin ecdadımızdan atalarımızdan kalan bir projeyi gerçekleştirmenin gururunu birlikte yaşamalıyız. Proje üzerinde hiç Gerçekliği olmayan iddiaların ortaya atılması gerçekten çok çirkin…

Asya ile Avrupa kıtaları arasında denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayacak dünyanın en büyük ve önemli projelerinden "Marmaray"ın açılışını Cumhurbaşkanı Abdulla Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Tayyip Erdoğan birlikte yapacak.

Açılışa devletin zirvesinin yanı sıra bir çok yabancı devlet adamı da katılacak. Saat 15.00'te Üsküdar'da yapılacak açılış törenine katılacaklar arasında Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Romanya Başbakanı Victor Ponta da yer alıyor. Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu'nun da katılması beklenen görkemli açılışa Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 35 ülkenin ulaştırma bakanlarını davet etti.

Tören, Üsküdar'daki istasyonda gerçekleştirilecek. Törenin ardından konuklar, Üsküdar'dan trene binecek ve Yenikapıya'ya kadar seyahat edecek. Seyahat, 8-10 dakika arasında sürecek. Yabancı konuklar bu istasyonda MARMARAY kazıları sırasında çıkan arkeolojik eserleri de inceleyecek.

Kaynak: ROTAHABER



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.