banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry

Asgari ücretle çalışanlar yapılacak zammı dört gözle bekliyor

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından yapılan açlık-yoksulluk araştırması göre; 2015 yılı Ekim ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 414TL  olurken yoksulluk sınırı ise 3 bin 905 TL olarak tespit edildi.

Söz konusu rapor, halen net 1000 TL asgari ücretle çalışan işçinin içler acısı durumunu gözler önüne sererken AK Parti’nin 2016 yılında asgari ücretin net bin 300 TL olacağı yönündeki vaadi bir nebze de olsa iyileştirme olarak görülüyor.

Halen brüt bin 273 TL olan asgari ücret, kesintilerin ardından işçinin cebine 1000 TL olarak giriyor. Kira, fatura, gıda, pazar; derken ay sonunu getiremeyen vatandaş, geçinmek için ya faizli kredi kartına ya da çevresine borçlanmak zorunda kalıyor. “Asgari ücretle geçinemiyoruz!” diye feryat eden işçiler, hükümetin kendilerine yapacağı zam ve sosyal iyileştirmelerin bir an önce yapılmasını istiyor.

“Bize verilen zam sözünün tutulmasını istiyoruz”

Asgari ücretle yaşamanın imkânsız olduğunu belirten kargo çalışanı Ömer Tahsin, aldığı maaşın yarısını kiraya ödediğini, geri kalanı ile de geçinmeye çalıştığını söyledi. Zaruri ihtiyaçlarının dışında bir şeye harcama yapmadığının altını çizen Tahsin, “Evliyim, 2 çocuğum var, geçinemiyoruz. AK Parti’nin seçim öncesi asgari ücrete zam sözünü tutmasını bekliyoruz.” dedi.

Temizlik işçisi olarak çalışan Evren İrgün de asgari ücretin azlığından dert yandı. Gelirle giderinin birbirini karşılamadığı için her ay borçlandığını belirten İrgün, “Aldığım maaş net bin TL. Her ay 400 TL kira, 300 TL kuru gıda,  100 TL pazar, 150 TL fatura, 100 TL ulaşım giderim var. Bunlar bile maaşımı aşıyor. Ayrıca sağlık ve giyim gibi zaruri ihtiyaçlarımız oluyor. Bunun için de sürekli borçlanıyoruz. Ailemin desteği olmasaydı geçinmem imkânsızdı.” diyerek sıkıntılarını dile getirdi.

“Açlık sınırının altında olan asgari ücretle bir ev nasıl geçindirilir”

Patronların ellerini vicdanlarına koyarak bir empati yapmalarını isteyen Davut İpek ise “Açlık sınırı, 4 kişilik bir aile için bin 400 TL iken şu an verilen bin TL ile nasıl ev geçinir. Evimize;  Kurban Bayramı’nda zengin yakınlarımızın, komşularımızın verdiği etin dışında kırmızı et girmiyor. Hükümetin verdiği sözü tutarak asgari ücrete zam yapmasını ve patronların da ellerinden geldiği kadar işçisine destek olmasını ümit ediyoruz. Dinimizin emir ve tavsiye ettiği sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın sergilenmesini ve işçinin hakkını tam almasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Asgari ücretli modern çağın kölesi”

Asgari ücretle çalışanların modern çağın kölesi gibi muamele gördüğünü ifade eden Sedat Çiçek de, normal bir ailenin aylık giderlerinden olan kira, fatura, gıda, pazar, giyim, sağlık ve eğitim giderlerinin 2 bin TL’yi bulduğunu dile getirdi. Asgari ücretlinin evinde kırmızı etin hiç pişmediğini belirten Çiçek, hükümetin işçiye sahip çıkmasını istedi.

Çay ocağında çalışan Bisem Ersoy da düşük maaşla zor şartlarda yaşam mücadelesi veren işçinin hakkının tam olarak verilmesi için çalışma yapılması gerektiğini vurguladı. En kısa sürede Hükümetin sözünü tutarak asgari ücreti bin 300 TL’ye yükseltmesini beklediklerini söyledi. (Ayhan Kaya-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.