banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valiliği urfahaber Sanlıurfa Urfa

Asgari ücrete yapılması vaat edilen zammın ekonomide olumlu hava estireceğini dile getiren Adana esnafı, böylelikle uzun süredir durağan olan piyasanın canlanacağını ifade ettiler.

Asgari ücrete yapılacak zammı en az işçi kadar patron olarak beklediklerini ifade eden esnaf Cevdet Bağcı, işçiye verilen sözün mutlaka tutulması gerektiğini söyledi. Bağcı, “Bin 300 TL çok büyük bir miktar değil. Günün şartlarında bir ailenin yaptığı zaruri harcamalara bakınca bu miktar bile az sayılır. Normal bir ailenin zaruri harcamaları bin 500-bin 600 TL civarında, bu zammı işçiye çok görmemek lazım.” dedi.

Bir işveren olarak asgari ücrete vaat edilen zammı desteklediklerini vurgulayan Bağcı, “Bu zammın hem işçiye yarayacağını hem de piyasaya canlılık getireceğini düşünüyorum. Böylelikle para piyasaya döner. Yapılacak zam 200-300 TL kadar az miktar olsa da fakir fukara rahat bir nefes almış olur.” şeklinde konuştu.

“Yapılacak maaş zammı hem işçiyi rahatlatır hem de piyasayı canlandırır”

Asgari ücretle çalışan işçinin geçinmesinin mümkün olmadığını belirten esnaf Ahmet Ölmez de yapılacak zammı olumlu bulduklarını ve desteklediklerini söyledi. Uzun süren seçim sürecinde oluşan siyasi ve ekonomik belirsizliğin işçiden patrona herkese olumsuz yansıdığını n altını çizen Ölmez, yeni hükümetle birlikte ezilen işçiye yapılacak zammın hem işçiyi rahatlatacağını hem de piyasayı canlandıracağını ifade etti.

“Patron işçisini gözetmeli”

Patronların yanında çalışan işçisinin ekonomik durumunu yakından takip edip kendisine yetecek maaşı vermesinin insanlık görevi olduğunu belirten Ölmez, “Bu noktada asgari ücret çok az. Patron işçisini gözetmeli, ona hakkını vermekten kaçınmamalı. Hükümet işçinin asgari maaşını belirliyor, eğer biz verebiliyorsak onun geçinebileceği maaşı mutlaka vermeliyiz.” dedi.

Öte yandan; halen brüt bin 273 TL olan asgari ücret, kesintilerin ardından işçinin cebine 1000 TL olarak giriyor. Kira, fatura, gıda, pazar derken ay sonunu getiremeyen vatandaş, geçinmek için ya faizli kredi kartına ya da çevresine borçlanmak zorunda kalıyor. AK Parti’nin 2016 yılında asgari ücretin net bin 300 TL olacağı yönündeki vaadi bir nebze de olsa iyileştirme olarak görülüyor. (Ayhan Kaya –İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.