banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin MHP

Arapçadan Başka Bir Dilde Ezan Kabul Edilemez


Geçtiğimiz Cuma günü BDP’nin sivil itaatsizlik çadırında kılınan Cuma namazında iç ezanın Kürtçe okunmasına bir tepki de Diyanet-Sen doğu Ve Güneydoğu Anadolu Şube Başkanlarından geldi.

Diyanet-Sen doğu Ve Güneydoğu Anadolu Şubeleri adına yapılan ortak yazılı açıklamada; “İslam Allahın insanoğluna bahşettiği yegâne nizamdır. İslam’ın en önemli şiarlarından biride ezandır.
Ezan Müslümanları Tüm dünyada aynı anda evrensel bir mesaj olarak bir araya getiren değiştirilmesi sadece kafatasçı zihniyetlerce düşünülmüş Arapça mesajdır. Herhangi bir Müslüman dünyanın herhangi bir yerinde ezanı duyunca bunun İslam’ın namaza, Allaha ve ibadete çağrısı olduğunu bilir. Hiçbir dinde bu çaplı bir çağrı olmaması İslam’ın kendine özgü güzelliğidir.

Türkiye’de 1932-1950 yılları arasında Dinin mübini İslam’ın evrensel çağrısı Ezan Türkçe okutulmuş, halk buna karşı olsa da baskıcı rejim bu yanlışında ısrar etmiştir. 18 yıl boyunca bu zulüm devam etmiştir, fakat insanların yüreğindeki ezan sevgisi bitirilememiştir. Merhum Şehit Başbakan Adnan Menderes iktidara gelince Ezana uygulanan bu zulmü bitirerek, yürekleri ferahlatarak Türkiye üzerindeki bu kara lakeyi temizlemiştir.

Basına dün yansıyan bir haberde Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde Kürtçe ezan okunduğu iddia edildi. Bunun ispatlanmayacak bir iddia olmasını temenni ediyoruz. 18 yıl boyunca yaşanmış bir tecrübe olarak ‘Türkçe Ezan’ felaketi dururken böyle bir iddianın ‘Kürtçe Ezan’ ile gündeme getirilmesi bile sıkıntı doğurmak için yeter sebeptir. Kendisinden şikâyet edilen ideolojik hareketlerin uygulamalarını taklit etmek ne kadar savunulabilir.

Herkesin Anadilinde hutbe, vaaz ve dua isteme talebi olabilir, bunlar tamamen insani isteklerdir, fakat Evrensel bir çağrı olan Ezanın Türkçe, Kürtçe veya herhangi bir dilde okunmasını istemek kafatasçılıktan başka hiçbir şey değildir. Böyle bir dille Ezan okuduğunu iddia etmek asla ezanın yerini tutmayacağı gibi, Hiçbirimizin istemediği ve kabul etmeyeceği bir kara leke olacaktır. Uygulanmış ise dahi, böyle bir yanlışa son verilmesini, toplumda yeni bir tartışma ve çatışma konusu yaratılmamasını diliyoruz” denildi.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.