banner2
Öne Çıkanlar URFASPOR URFADA TRAFİK KAZALARI Aslanbaba mevkisi Şırnak Mahallesi Enver Aksak

Arap ülkeleri bugün oruçlu- Farklılığın nedeni?

Arap ülkeleri yarın da oruçlu Mısır, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan ve Filistin Vakıflar Bakanlığı Hilal Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen basın toplantısında, hilalin görülmemesi nedeniyle Ramazanın 30 güne tamamlanması gerektiği belirtilerek,bayramın Çarşamba günü kutlanacağı duyuruldu.

Aynı şekilde Mısır El Ezher Fetva Kurulu da bayramın Çarşamba günü olduğunu ifade etti.

Ramazan orucunu 30. güne tamamlayacak olan Arap ülkeleri, bayramı da Çarşamba günü yapacak. İslam'da Hilalin görülmesiyle oruca başlanıyor, ay sonunda tekrar Hilal görüldüğünde de bayram başlıyor. Ancak uzun yıllardır tartışmalara neden olan Hilalin görülmesi konusunda bu yıl bir araya gelen İslam ülkeleri takvim birliği konusunda anlaşmışlardı. İslam ülkelerinin, önümüzdeki yıllarda benzeri sorunların bir daha yaşanmaması için beraber haraket etmesi bekleniyor.

 

FARKLILIĞIN NEDENİ

İslam hukukunda esas alınan ay takvimi, ayın ilk günlerinde aldığı hilal konumuna göre belirleniyor. Bu takvime göre, ayların başlangıcı hilalin durumuna bağlı olarak her sene değiştiğinden, İslam fıkhında ayların başlangıcı ve dolayısıyla günlerin tespiti için iki görüş bulunuyor. Ayın başlangıcı için hilali çıplak gözle görme yöntemini tercih edenler ile bilimsel ölçüm ve hesaplamaları esas alan fıkıh otoriteleri arasında, yöntem nedeniyle günlerin belirlenmesinde zaman zaman farklılıklar meydana geliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.