banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç Balıklıgöl MHP

Araba sürerken müzik dinleyenler dikkat!
Araba kullanırken dinlediğiniz müzik anlık sürüş yeteneklerinizi etkileyerek kaza yapmanıza yol açabiliyor, ya da sizi kazalardan koruyabiliyor.
 
4 erkek ve 4 kadın şoför üzerinde yapılan araştırma şaşırtıcı sonuçlara yol açtı. Araba kullanırken dinlediğiniz müzik şoförlük yetenekleriniz etkiliyor. Katılımcıların her biri aynı uzunlukta yol katederken farklı şarkıları dinlediler. Bir kaç uygulama ile şoförlerin müziğe tepkileri ve sürüş yetenekleri test edildi. Yolun yarısına kadar sakin müzikler dinleyen şoförler, yolun yarısından sonra daha agresif veya hareketli şarkılar dinlediler. Şoförlerin dikkat yeteneği, refleksleri, odaklanma oranları ve kalp atışları incelendi.
 
İncelemeler sonucu hareketli ve agresif müziklerin şoförlerin kalp hızlarını arttırarak, araba kullanmaktan çok müziğe odaklandıkları ortaya çıktı. Aynı zamanda hareketli şarkılar sürücülerin kalp hızlarını arttırdı ve ritme göre hızlanıp yavaşlamalarına sebep oldu.
 
HER TÜR FARKLI SONUÇ VERİYOR
 
Her şarkı türü farklı sonuçlar gösterdi. Örneğin rock müzik şoförleri agresifleştirirken, dans müziği ya da hareketli müzikler şoförlerin şarkıya odaklanmalarına sebep oldu. Hip-hop ve rap müzik dinleyen sürücüler ritme ayak uydurmak için hızlarını dengesiz bir şekilde arttırıp azalttılar. Aynı zamanda test sonuçlarına göre hoşlanmadıkları şarkıları dinlerken şoförlerde stres oranı arttı, böylece dikkatsizlik ve huzursuzluk da sürüş yeteneklerini etkiledi.
 
KLASİK MÜZİK DE UYGUN DEĞİL
 
Daha az ritmik ve sakin müzikler ise daha az tehlikeli sürüşlere sebep oluyor. Yapılan araştırmaya göre dinlenecek en uygun müzik, insan kalp atışlarına en yakın ritme sahip şarkılar olmalı. Dakikada 60 ile 80 arasında atan insan kalbi için klasik müzik de araba da dinlenmesi uygun müzik türlerinden değil.
 
Yine de araştırmalara göre en güvenli olanı hiç müzik dinlemeden araba kullanmak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.