banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

'Anne ve babalar çocuklarını İslam ahlakıyla yetiştirmelidir'

İslam dininin çocuğa verdiği değeri hiçbir ideoloji ve çocuk hakları beyannamelerinde verilmediğine dikkat çeken Bitlis İl Müftüsü Abdülkerim Akbaba, çocukların anne ve babalarının üzerinde haklarının olduğunu belirterek, anne ve babaların çocuklarını İslam ahlakıyla yetiştirmesi gerektiğini söyledi.

Akbaba, Hz Muhammed’in (sav) ve İslam dininin çocuğa verdiği öneme dikkat çekerek şunları söyledi: “İslam dininde insan unsuru çok nemlidir. Bu insan öncellikle çocuk olarak dünyaya geliyor. Çocukluğunu yaşıyor. Daha sonra genç ve olgun bir fert olarak yetişiyor. Yüce kitabımıza baktığımızda çocuk için ‘Eşlerimizden, neslimizden, çocuklarımızdan bize göz aydınlığı ver. Bizi senden sakınanlara önder kıl.’ diye dua ediyoruz. İslam’a göre çocuk dünya hayatının süsüdür. Allah’ın bize emanet ettiği bir varlıktır. Aynı zamanda da imtihanımızdır.” dedi.

Peygamberin çocuklara verdiği değeri hatırlatan Akbaba, “Peygamberimiz İslam’ı büyüklere, zengin fakir gözetmeden teklif ettiği gibi çocuklara da teklif etmiştir. Hz. Ali bunu en önemli örneğidir. Peygamber efendimiz büyüklere nasıl selam verdiyse aynı şekilde de çocuklara da selam vermiştir. Onların başlarını okşamış, kendilerine değer vermiştir. Bugün bizim ihmal ettiğimiz bir sünnettir çocuklara selam vermek onları muhatap almak.” diye konuştu.

“Çocukların eğitiminden anne seçimine kadar dinimiz önem vermiştir.” diyen Akbaba, “Peygamber efendimiz ve dolayısıyla İslam dini çocuğa öyle bir önem vermiş ki anne rahmindeki ceninde mirasta hesap edilmiştir. Bugünkü sözleşmeler ne olursa olun İslam toplumuna yetişmez. Peygamber efendimiz namaz kılarken ağlayan bir çocuğun sesini duyduğu için okuyacağı süreleri dahi kısa tutuyor ve ümmetine namazlarınızı hafif tutun tavsiyesinde bulunuyor.” şeklinde konuştu.

İslam fıtratı üzerinde doğan çocuğun anne ve babalarını üzerindeki haklarını dile getiren Akbaba, anne ve babaların çocuklarını İslam ahlakıyla yetiştirmeleri gerektiğini kaydetti.

“Çocuklarımızı İslam ahlakıyla yetiştirmeliyiz”

Ebeveynlerin çocuklarını İslam ahlakıyla yetiştirmeleri gerektiğini dile getiren Akbaba, “Özellikle İslam’da aile reisi olan baba, bir emre muhataptır. Hem eşini hem çocuklarını cehennemden korumakla mükelleftir. Bunun için anne ve babalar çocuklarına öncelikle güzel bir isim koyacak. Peygamber (sav) bir kısım isimlere müdahale ettiğini görüyoruz. İnsanlar, kıyamet günü kendi isimleriyle çağrılacak. İnancımıza aykırı isimleri koymamalı. Çocuğa güzel bir terbiye vermeli. Çünkü Peygamber Efendimiz ‘Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.’ buyuruyor. Hiçbir anne ve baba çocuğuna güzel terbiye ve ahlaktan başka iyi bir miras bırakamaz.” ifadelerini kullandı.

“Çocuklarımızın irtibat kurduğu çevreyi iyi takip etmeliyiz”

Kur’an’da ‘Doğrularla beraber bulunun’ emri doğrultusunda anne ve babaların vazifelerini hatırlatan Akbaba, şunları söyledi: “Çocuğumuzu İslam terbiyesiyle büyüteceğiz. Anne ve babalar, çocuklarına Allah’ı, Peygamberi ve ehli beyti sevdirmeli. Eğer çocuklarımıza bu sevgiyi aşılamazsak bu gün olduğu gibi başka sevgileri içinde yeşertirler. Başkalarını anlar, başkalarının hayatını öğrenir. Onları gelecek nesle göre eğitmemiz gerekir. Sünnet olan yüzme, atıcılık ve binicilik gibi sanatları öğretmeliyiz. Çocuklarımızın arkadaş çevrelerine dikkat etmeliyiz. Yüce kitabımızda ‘Doğrularla beraber bulunun’ buyuruyor. Çocuklarımızın irtibat kurduğu çevreyi iyi bilmeliyiz. Onları kötü çevrelerden uzak tutmalıyız.”

Anne ve babaların en önemli görevlerinden birisinin de çocuklarına örnek olmaları olduğunu belirten Akbaba, “Bir kız çocuk annesini taklit ederek namaza durabildiği gibi bir erkek çocukta babasını taklit ederek namaza durabilir. Namazlı bir anne ve babadan meydana gelen çocuklar, namazsız bir anne ve babadan meydana gelen çocuklardan farklıdır. Çocuklar doğduğunda İslam fıtratı üzeredir. Daha sonra anne ve babası nasılsa onu o hale dönüştürür.” dedi.

“Batı zihniyeti, çocuklara sömürgeci anlayışıyla bakıyor”

Batı zihniyetinin sömürgecilik anlayışsıyla çocuğa baktığının altını çizen Akbaba, “Maalesef ki sömürgeci zihniyet batı, savaşları da bahane ederek insan gücünün, erkek iş gücünün azalması dolayısıyla hem kadınları hem çocukları istismar etmiş, yüzlerce metre yerin altındaki kömür ocaklarında çocukların iş gücünden yararlanmıştır. Bu sıkıntılardan dolayı daha sonra bu beyanname imzalanmıştır. İslam’da ise hiçbir canlıya, özellikle de çocuğa gücünün fazlası yük yüklenmemiştir.” şeklinde konuştu.

Son olarak Akbaba, çocuklarında anne ve babaya saygı duyması gerektiğini belirterek, ‘Babanın evladına duası peygamberin ümmetine duası gibidir.’ hadisini hatırlattı. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.