banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Twitter 140 kareter sınırını kaldırıyor mu? Twittera fotoğraf eleince kaç karekter kalıyor?

“Anadilde eğitim istiyoruz”

İstanbul'da bir grup Çerkes bir araya gelerek, “anadilde eğitim istiyoruz” mitingi yaptı.

 

88 yıl sonra 12 Mart'ta Ankara'da yaptıkları miting ile ilk kez alanlara
çıkan Çerkesler, dün de İstanbul'da “anadilde eğitim istiyoruz” gösterisi yaptı.

Talepleri konusunda biran önce harekete geçilmesi için İstanbul'da Kadıköy İskele Meydanı'nda Çerkez Hakları İnisiyatifi öncülüğünde dün bir miting organize eden yaklaşık 2 bine yakın Çerkes, miting için Kadıköy Et Balık Kurumu önünde bir araya geldi.

Mitingde "Anadil onurdur, onuruna sahip", "Anadolu daha kaç dile mezar olacak", "Demokratik Türkiye için, asimilasyona hayır", "Anadilim onurum, savaşırım, korurum" pankartları açıldı.

Çerkesler "Çerkesçe anadilimi istiyorum", "Eğitme sistemi eritme kazanı", "Anadilde eğitim istiyoruz" sloganları attı.

Yürüyüşün ardından İskele Meydanı'na varılmasıyla birlikte Çerkez Hakları İnisiyatifi Sözcüsü Meretuko Kenan Kaplan, Çerkesler olarak taleplerini içeren basın metnini okudu. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bugüne kadar geçen 88 yıllık sürede inkar, sürgün, ihanet, aşağılama, dışlama ve asimilasyon yaşandığını ileri sürerek, bu sistemin "günah galerisine" dönüştüğünü savunan Kaplan, bu zaman zarfında imparatorluktan intikal eden tüm farklılıkların ya yok sayıldığını ya da yok edildiğini ileri sürdü. 

'LÜTUF İSTEMİYORUZ'
Kaplan'ın Türkçe yaptığı konuşma daha sonra Çerkesçe de okundu. Kaplan'ın konuşmasının ardından Çerkeslerin önemli sanatçılarından olan Kube Nurhan Fidan, mitingde sahne aldı. Söylediği Çerkesçe şarkılar ile meydanı hareketlendiren Fidan, 'Çaw Bella' Şarıksını da yine meydanda bulunanlarla birlikte hep bir ağızdan Çerkesçe seslendirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.