banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Hac ibadetinin fazileti üzerine İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) Genel Başkanı Enver Kılıçarslan, Hac ibadetinin maddi, manevi ve tefekkür ile yapılan bir ibadet olduğunu dile getirdi.

Hac ibadetinin İslam’ın beş şartından biri olduğuna vurgu yapan Kılıçarslan, “Bunlardan ilki kelime-i şehadettir. İnsan bunu dili ile söyleyip kalbi ile tasdik eder. İkinci oruç tutmak, üçüncüsü namaz, dördüncüsü hac, beşincisi ise zekâttır.” hatırlamasında bulundu.

“Allah Hac ibadeti ile Müslümanlara ‘Rabbiniz birdir ve hepiniz kardeşsiniz’ mesajını veriyor”

Hac ibadetinin maddi, manevi ve tefekkür ile yapılan bir ibadet olduğunu dile getiren Kılıçarslan, “Kişi hacda tavaf eder, şeytanı taşlar ve Arafat’a çıkar. Hac ibadeti aynı zamanda mali bir ibadettir. İnsan malını bu uğurda sarf edip tefekkür eder. Hadis­-i şerifte zikrettiği üzere yeryüzüne gönderilmiş 124 bin peygamber içerisinde 2 peygamber dışında tüm peygamberler hac ibadetini eda etmişlerdir.  Hatta rivayetlere göre Hz. Adem hac ibadeti için 40 defa Hindistan’dan Mekke’ye yürüyerek gelmiştir. Bundan dolayı bütün peygamberler hac ibadetini yerine getirmişlerdir. Yani haccın anlamı şudur ki: ‘Ya Rabbi biz bu ihramı giymekle kin, gurur ve kibir libasını, mal, mülk ve evladımızı bir kenara bırakıyor beyaz bir kefen ile Ya Rabbi emrine hazırız her ne dersen emrine hazırız. Her şeyimizi bir kenara bırakıp gelmişiz. Biz seni Rabbimiz olarak kabul ettik. Sen de bizleri kulların olarak kabul et. Bizler beyaz bir kefen ile siyahıyla beyazıyla, doğusuyla batısıyla, farklı dil, kültür ve coğrafyadan huzuruna gelmişiz.’ Allah Hac ibadeti ile yılda bir defa kardeşlik tatbikatı ile tüm Müslümanlara ‘Rabbiniz birdir ve hepiniz kardeşsiniz’ mesajını veriyor. Biz de hacca gitmekle ‘Ya Rabbi emrini yerine getirdik’ diyoruz.” dedi.

“Allah’ın bizden istediği haccı eda edelim ki Allah bizi affetsin”

Hac ibadeti esnasında diline ve şehvetine hâkim kişinin annesinden yeniden doğmuş gibi günahlarından arındığının altını çizen Kılıçarslan devamla, “İslami rükünlerin tamamı bu şekildedir. Günahların kefaretine vesile olur. Allah, insanların günahlardan arınmasını ve temiz bir şekilde Rablerinin huzuruna çıkmasını ister ki kulları cehennem ateşine duçar olmasınlar. Allah’ın bizden istediği İslam’ın bu rükünlerinden biri olan haccı eda edelim ki Allah bizi affetsin. Allah katında kabul olunan haccın karşılığı cennettir.  Bundan dolayı Allah ve peygamber efendimizin yaptıkları tüm nasihat ve öğütleri yerine getirmemiz gerekir ki kurtuluş kapısı olan cennete erişebilelim.” şeklinde devam etti.

“Allah ve Peygamber Efendimiz hac ibadetini övmüştür”

Kişinin günahı ne kadar büyük ise ödeyeceği fidyesinin de o derece büyük olduğunu dile getiren Kılıçarslan son olarak, “Bundan dolayı biz gerek hac, gerek ise diğer ibadetlerimizi ne kadar ciddi yaparsak o kadar kabul edilme durumu olur. Bizim amel defterimizi iyiliklerle doldurmamız gerekir. Bunlar da hac, zekât, namaz, kurban ve güzel amellerdir. Allah ve peygamber efendimiz hac ibadetini övmüştür. Bu da gösterir ki hac büyük ibadetlerdendir.” ifadelerini kaydetti. (M.Hüseyin Temel / Mustafa Kaynak - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.