banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Urfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir?

Alkol dünyada yasaklı

Alkol dünyada yasaklı

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) yeni hazırladığı yönetmelikle ilgili malum çevrelerce çıkarılan tartışmalar sürerken, gözler dünya ülkelerinin uygulamalarına çevrildi. Dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde alkol ürünlerinin satış, reklam ve sponsorluklarında birtakım sınırlamaların bulunduğu göze çarpıyor.

ABD'de federal düzeyde, 21 yaş altı için alkollü içki satışında yasak bulunuyor. Ayrıca, otoyollarda alkollü araç kullanmak da tutuklanma sebebi.

Alkollü içki markasını taşıyan formalar ile Fransa'da spor müsabakalarında oynamak, yabancı ülke takımları için dahi mümkün bulunmuyor.

İskoçya'da alkollü içkilerin tanıtımlarında, gençlerin hedef alınmamasını sağlamak sponsorluğun temel dayanağı olarak kabul edilirken; alkol markalarının 18 yaş altı spor takımları, spor kutlamaları, spor faaliyetleri ve 18 yaş altı bireylerin sponsorluğunda kullanılamıyor.

Hindistan'da ise spor faaliyetlerinin alkol endüstrisi tarafından sponsorluğu ve promosyonu tamamen yasak.

Almanya'da, Ulusal Alkol Kanunu mevcut bulunuyor ve bu kanuna göre sinemalarda saat 18.00'den önce alkollü içki yasağı söz konusu.

Belçika'da, çocuklara yönelik etkinliklerde sponsorluk yasaklanırken, gençleri hedef alan reklamların yapılmamasına yönelik özen gösteriliyor.

İngiltere'de, 18 yaş altı katılımcıların, tüm katılımcıların yüzde 10'undan fazla olması durumunda hiçbir faaliyet ve etkinliğe sponsor olunmuyor.

İtalya'da çocuklara ve genç yetişkinlere yönelik programlarda (15 dakika öncesi ve sonrası) alkol reklamı yasak. Distile alkollü içki reklamları öğleden sonra 14.00 ila 19.00 saatleri arası gösterilemiyor. İhlal durumunda 2 bin 500-10 bin Avro arası para cezaları öngörülüyor.

Litvanya, Ulusal Radyo ve Televizyonu haftada iki kez 5 dakikadan az olmamak şartıyla saat 18.00 ve 22.30 arası alkol tüketiminin zararlarını anlatan bilgiler verilmesini zorunlu tutuyor.

ÜLKELERE GÖRE ALKOL TÜKETİMİ

Avrupa'da 30 ülke içinde en fazla alkol tüketilen ülke kişi başına 15,5 litre ile Lüksemburg oldu. Lüksemburg'u, 14 litre ile Estonya, 12,6 litre ile Macaristan ve Fransa takip etti. Türkiye, Malta ve bazı İskandinav ülkeleri (Norveç, İsveç ve İzlanda) en düşük alkol tüketiminin olduğu ülkeler olarak sıralandı. Avrupa'da 30 ülke içinde en az alkol tüketen ülke kişi başına 1,4 litre ile Türkiye oldu.

Ankara Barosu'ndan Danıştay'da dava

Ankara Barosu, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 7 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin” yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay'da dava açtı.

YÖNETMELİK HAZIRLANIRKAN DÜNYA ÖRNEKLERİ DİKKATE ALINDI

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük de, TAPDK'nın internet sayfasında Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği hazırlarken, dünya örneklerini dikkate aldıklarını söyledi. 

Küçük, dünyadaki modern ve gelişmiş birçok ülkede alkollü içki uygulamalarıyla ilgili mevzuatı ve düzenlemeleri dikkate alarak yönetmeliği hazırladıklarını kaydetti. Mehmet Küçük, yönetmeliği hazırlarken sivil toplum kuruluşları, sektör aktörleri ve ilgili kamu kuruluşlarının da görüşlerinin alındığını ifade etti.

KAYNAK: AKİT

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.