banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Erdoğan Başbakan

AKSOY:

AKSOY yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Yıllardır sürekli tartışılan ve bir türlü çözümlenemediği için ilkokul mezunu vatandaşlarımızın bundan sonra ehliyet alamaması ve ehliyeti olup ta ehliyetini (büyütememesi ) yükseltememesi nedeniyle maddi ve manevi olarak uğradıkları zararı kimler karşılayacaklar.
Bugün için Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre ülkede tahmini olarak hâlâ 18 milyonun üzerinde ilkokul mezunu, dışarıdan bitirme belgesi almış, 2. kademe okul yazar belgesi almış olanlar ve ilköğretim 6.7.8. sınıflarından terk etmiş vatandaşımız bulunuyor. Kısacası TÜİK istatistiklerine göre her 4 kişiden birinin ilkokul mezunu olması tartışmaların devam edeceğini gösteriyor.
1996 yılında Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikle sürücü ehliyeti almak isteyenlere 8 yıllık temel eğitim şartı kondu. Ancak yasa uygulamaya geçmeden tartışmalar çıktı ve 5 yıllık ilkokul mezunlarının ehliyet almasını engelleyen yasa 3 kez ertelendi. Son olarak 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı, 5 Temmuz 2011 yılından itibaren bu uygulamaya geçileceğini açıkladı. TÜİK istatistiklerine göre her 4 kişiden birinin ilkokul mezunu olması, yasanın uygulamaya geçirildikten sonra nasıl bir durum ortaya çıkaracağı merak konusu. Sürücü kursları olarak ilkokul mezunu vatandaşlarımızın uğradığı haksız durumdan rahatsız. Okuma yazma bilen insan için eğitim şartı aranması gereksiz bulunuyor.
Sonuçta lisans öğrenimi görmüş insanlarla ilkokul mezunu insanlar arasında direksiyon başına geçtiklerinde trafikte bir fark kalmıyor. Bunun eğitimle ilgisi yok tamamen sorumlulukla alakalı aslında. İnsanlar okuma yazma bildikten ve trafik işaretlerini öğrendikten sonra saygı ve mantık çerçevesi içerisinde hareket ettikten sonra nasıl bir sorun çıkabilir ki” Ş.urfa Sürücü Kursları Dernek Başkanı Sn.Tuna AKSOY;İlkokul mezunlarının ehliyet almasının engellenmesi ehliyet alamayan ve yeterli eğitmi göremeyen vatandaşlarımızın ehliyetsiz olarak trafiğe çıkmaları ve buna bağlı olarak trafik kazalarında daha çok can ve mal kaybı anlamına gelmektedir. Yasanın 2004-2005 yıllarında 18 ay uygulandığı zamana kısaca bir bakarsak, bu süre içerisinde Türkiye'de ehliyet alamayanların yurtdışından ehliyet alma yoluna başvurduğu,buna imkanı olmayanların ise yasal olmayan yollardan sahte diploma temin ederek hem kendilerini hemde sürücü kurslarını yasal olarak zor durumda bıraktıklarını  dile getirdi. Bunun için ilkokul mezunlarına bir an önce ehliyet alma yolu açılmalıdır.Şu an itibariyle ilkokul mezunu vatandaşlaımızın ehliyet alabilmesi için kanunun değiştirileceği veya kanun hükmünde kararname hazırlığının yapıldığı ve bunun meclis alt komisyonu tarafından kabul edilerek meclise sunulmasının ve 2012 yılının ilk aylarında yürürlüğe girmesinin beklendiği bildirildi.Bu süreci daha da hızlandırarak yasanın bir an evvel yürürlüğe girmesi için sivil toplum kuruluşlarının ve aynı zamanda ilkokul mezunu olduğundan dolayı ehliyetsiz olan 18 milyon kişinin de gayret göstermesi gerekmektedir .
Bireysel olarak kişilerin yapacağı internetten BİMER - www.meb.gov.tr ve www.ookgm.meb.gov.tr adreslerine mail atmaları ve haklarını aramaları gerekmektedir.
Bu müracaatlar ve gayretlerden ilkokul mezunlarının ehliyet almaları noktasında mutlaka bir sonuç çıkacaktır.” diyerek sivil toplum kuruluşlarını ve kişileri duyarlı olmaya ve yukarıda belirtilen adreslere mail atarak haklarını aramaları söylemiştir."
GAPHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.