banner2
Öne Çıkanlar Urfa Haber Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri

AKP'yi düşüren CHP'yi uçuran anket

AKP'yi düşüren CHP'yi uçuran anket

İKSara'nın mayıs ayı seçmen anketinde kararsız oylar dengeli dağıtıldığında oranlar şöyle...

Türkiye'de ilk kez GPS'li el terminali kullanılarak yaptığı kamuoyu anketleriyle adını duyuran İKSara'nın 5-12 Mayıs 2011 tarihleri arasında yaptığı araştırma, son birkaç haftadır siyasi gündeme damga vuran konuların seçmen tarafından nasıl algılandığını gözler önüne serdi.

AKP'nin yüzde 45.5'le yine açık ara önde göründüğü araştırmada CHP yüzde 30 sınırını çok az bir farkla da olsa aşıyor. MHP'de kısmi bir düşme söz konusu olsa da ilk kaset skandalına rağmen partinin halen baraj sorunu olmadığı görülüyor.

Bağımsız (BDP ve diğer) oylardaki yükseliş de dikkati çeken bir başka unsur.



YÜZDE 7.5 KARARSIZ YÜZDE 17 OYNAK OY

New York Üniversitesi'nden Doç. Dr. Selçuk Şirin ile Okan Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Şirin liderliğindeki İKSara'nın 81 il, 215 ilçe ve 70 köyde yüz yüze görüşme yöntemiyle 2504 kişi üzerinde yapılan ankette hata payı yüzde +,- 2 olarak belirtildi. İKSara'nın mayıs ayında yaptığı 'Siyasal Tercihler' araştırmasında seçmene 'Bugün seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?' sorusu yöneltildi.

AKP yüzde 43.0, CHP yüzde 28.0, MHP yüzde 11.0, BDP yüzde 6.1 çıktı. Toplumun yüzde 7.5'i ise kararsız. Kararsızlar dengeli dağıtıldığında ise AKP'nin oyu yüzde 45.5'e, CHP'nin oyu yüzde 30.5'e, MHP'nin oyu yüzde 13.1'e, BDP'nin (desteklediği bağımsızlar) oyu ise yüzde 6.4'e yükseliyor.

AKP ile CHP arasındaki farkın 15 puana düşmüş durumda olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Şirin, araştırmanın yapıldığı günlerde en son çıkan kaset krizinin MHP tabanında henüz ciddi bir etki yaratmadığına dikkat çekiyor.

İKSara, seçmenlere '12 Haziran seçimine kadar oyunuzu vereceğiniz parti değişir mi?' diye de sordu. Bu soruya AKP seçmenin yüzde 14'ü, CHP seçmenini yüzde 9'u, MHP seçmenini yüzde 14'ü, BDP seçmenini yüzde 8'i 'değişebilir' yanıtını verdi. Buna göre, toplam seçmenin yüzde 17'si 12 Haziran'a kadar oyunu değiştirebileceğini düşünüyor.  

ÇILGIN PROJEYE YÜZDE 44 DESTEK

Başbakan'ın açıkladığı Kanal İstanbul projesi de İKSara'nın nabız tuttuğu konular arasında yer aldı. Buna göre, AKP tabanının yüzde 62'si, CHP'nin yüzde 28'i, MHP'nin yüzde 33'ü, BDP'nin yüzde 23'ü, kararsızların yüzde 38'i ve toplam seçmenin yüzde 44'ü projeyi destekliyor.

AKP'lilerin yüzde 9'u, CHP'lilerin yüzde 60'ı, MHP'lilerin yüzde 49'u, BDP'lilerin yüzde 34'ü, kararsızların yüzde 43'ü ve toplam seçmenin yüzde 33'ü ise desteklemiyor. Toplam seçmenin yüzde 23'ü ise projeyi hiç duymamış.

Seçmenden ÖSYM koalisyonu: Sınavlar sorunlu

Seçmenlere günlerdir büyük tartışma yaratan ÖSYM sınavları da soruldu. Buna göre, AKP'lilerin yüzde 67'si, CHP'lilerin yüzde 92'si, MHP'lilerin yüzde 85'i ve BDP'lilerin yüzde 95'i, kararsızların da yüzde 81'i ÖSYM sınavlarında sorun olduğunu düşünüyor. İktidar partisi AKP'nin her 3 seçmeninden ikisinin ÖSYM için olumsuz görüş belirtmesi dikkat çekiyor.

SEÇMEN DEMİR'İ MAHKUM ETTİ

Seçmenlerin yüzde 80'i ÖSYM sınavında sorun olduğunu düşünüyor.  'Sorun var' diyenlere yöneltilen 'Sizce ÖSYM sınavlarındaki sorunların asıl sorumlusu kimdir?' sorusuna verilen yanıtlar ise şöyle: AKP seçmeninin yüzde 14'ü, CHP'nin yüzde 68'i, MHP'nin yüzde 68'i, BDP'nin yüzde 74'ü, kararsızların yüzde 41'i ve toplam seçmenin yüzde 46'sı sorunun kaynağını AKP olarak görüyor.

Buna karşın, AKP seçmeninin yüzde 86'sı, CHP ve MHP seçmenlerinin yüzde 32'si, BDP'nin yüzde 26'sı ve kararsızların yüzde 59'u asıl sorumlu olarak Ali Demir'i görüyor.

Seçimin sathı maili kaygan

İKSara Araştırma Direktörü Doç. Dr. Selçuk Şirin araştırma sonuçlarını değerlendirirken,  12 Haziran seçimine bir ay kala AKP'nin 45-50 bandında, CHP'nin 27-31 bandında ve MHP ise 11-13 bandında olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

'Seçimin dinamikleri değişmezse sonuçları belirleyecek en önemli unsur katılım oranı olacak aslında. Eğer katılım yüzde 85'den yüzde 90'a yaklaşırsa o zaman CHP 30 bandını MHP de baraj üstü konumunu çok rahat koruyabilecek.

Burada önemli olan seçimlere hangi zeminde gireceğimiz. Eğer seçimlere giderken gündem dini değer ya da kaset gibi konularla dolarsa AKP 50 puan sınırını aşar ve MHP baraj sorunu yaşayabilir. Fakat seçim ÖSYM ya da MHP'nin mağduriyeti gibi konular üzerinden giderse o zaman da CHP 30 puanı MHP de baraj sınırını çok rahat aşar.'

AKŞAM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.