banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Başbakan Erdoğan

Akçakale Cezaevinde neler oluyor? Verem Hastalığı kol geziyor

Şanlıurfa’da Akçakale Açık Cezaevinde yetkililerin ihmalkârlığı yüzünden Verem Hastalığına yakalanan yaklaşık 20 mahkûmun tedaviye gönderilmediği, bu yüzden de bulaşıcı hastalığın giderek diğer mahkûmlara bulaşma riskinin arttığı iddia edildi.


Cezaevlerindeki hak ihlalleri ve ihmalkârlık olayları yeniden gündeme geldi. Son yaşanan olayda Akçakale Açık Cezaevinde 20’ye yakın mahkûmun verem hastalığına yakalandığı iddia edildi.

İLKHA’ya ulaşan mahkûm yakınları Akçakale Açık Cezaevinde kalan yaklaşık 20 kişinin zamanında tedavi edilmediği için Verem Hastalığına yakalandığını ve bu sayının giderek artmasından endişe ettiklerini söyledi.

Adalet Bakanlığına masraf çıkmasın!

Cezaevi yetkililerinin, Adalet Bakanlığına fazla masraf çıkarmamak ve yaşanan ihmalkârlığın basına yansımaması için tedavi edilmesi gereken hasta mahkûmları hastaneye göndermedikleri iddia edildi.

Tekrar kapalı cezaevine gönderilme endişesiyle mahkûmlar konuşamıyor

Hastalığa yakalanan mahkûmların, kapalı cezaevine geri gönderilme korkusuyla hastalıklarını gizli tuttukları, ardından hastalığın kendileriyle yakın temasta bulunan diğer mahkûmlara bulaştığı, en son bu sayının 20’ye yaklaştığı ve bu sayının giderek artmasından korkulduğu belirtildi.

Verem hastasına ağrı kesici ilaç yazılarak ‘bunlarla idare et’ denilmiş

Cezaevinde görevli sağlık personelinin insan sağlığını hiçe sayan uygulamalara imza attığını ileri süren mahkûm yakınları, verem hastalığı şikâyetiyle revire çıkan bir hastaya sadece ağrı kesici ilaç yazılarak ‘bunlarla idare et’ denildiği, daha sonra bu hasta mahkûmun Başsavcılığa dilekçe yazarak ve yakınlarının devreye girmesiyle Ankara’da tedavi altına alındığı ifade ettiler.

Yaşanan hak ihlaliyle ilgili bilgi veren mahkûm yakını şunları söyledi: “Cezaevinde biri hastalansa bunun giderini Adalet Bakanlığı karşılıyor. Birkaç kişi değil, cezaevinde 20’ye yakın kişi hasta. Bunlar Adalet Bakanlığı tarafından fark edilse cezaevi kapatılabilir. Bunun için cezaevi yönetimi yakınlarımızı hastaneye götürmüyor. Yıllardır cezaevindeler, sonra da açık cezaevine alındılar. Olumsuz bir durum olduğunda kapalı cezaevinde sürgün edebilirler. Bu korkudan dolayı haklarını arayamıyorlar.”

“Kastamonu’dan bir mahkûm getirildi, adam kan kusuyordu”

Buna benzer ihmalkârlıkların Türkiye’deki birçok cezaevinde bulunduğunu ileri süren kaynağımız, “Cezaevinde çok mağdur ve hasta olduğu halde hakkını arayamayan mahkûmlar var. En son Kastamonu’dan bir mahkûm getirildi. Adam kan kusuyordu, boğazından resmen kan geliyordu.” dedi.

İddiaları araştırmak için görüştüğümüz Akçakale Başsavcılığı söz konusu cezaevinin sorumluluğunun Şanlıurfa Başsavcılığında olduğunu bu yüzden konu hakkında konuşamayacağını söyledi. Daha sonra konu hakkında görüşüp bilgi almak için dilekçe yazdığımız Şanlıurfa Başsavcılığı ise yoğun olduklarından dolayı görüşemeyeceklerini belirterek Şanlıurfa Başsavcılığı Basın Sorumlusu üzerinden iddialara cevap verdi.

Şanlıurfa Başsavcılığı, iddialara konu olan Akçakale Açık Cezaevinde son günlerde tarama yapıldığını, hastalığı tespit edilen bir mahkûmun tedaviye gönderildiğini başka da hasta mahkûmun olmadığını belirtti. (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.