banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği Beştepe Millet Camii

Akbaş: Bu yangına herkes bir kova su dökmelidir

Çözüm sürecinde yaşananlar ve gelinen nokta hakkında açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Sivil Toplum İzleme Platformu Başkanı Faruk Akbaş, “Akil insanların memleketin gerçek dengeleriyle görüşmediğini belirterek, HDP/PKK dışında olan Kürtlerin sürece dâhil edilmediğini vurguladı.

Türkiye’de herkesin istediği şeyin kanın akmaması olduğunu söyleyen Akbaş, “ 2 yılı aşın bir süre önce yapılan gelişmeler neticesinde ülkede çok güzel gelişmeler yaşandı. Artık kan akmıyordu, cenazeler  gelmiyordu. Ülkede o kadar güzel gelişmeler yaşanıyordu ki, Cudi dağına turlar düzenlenmeye başlanmıştı. Ekonomi düzelmeye başlanmıştı çünkü paramız bomba olarak dağlara yağmıyordu. Üç yıla yakın bu süreç devam etti. Biz bu sürecin daha iyi yerlere geleceğine inanıyorduk. Maalesef bir noktadan sonra taraflar basit hesaplar uğruna süreci hoyratça kullandılar. İki tarafın da basit hesaplar yapması bizi 30 yıl öncesine geri götürdü. Tekrar cenazelere katılmak, tekrar faili meçhullerin yaşanması, tekrar bizden olmayan, bizi sevmeyen insanları kendimize güldürmemiz bizi derinden üzdü” ifadelerini kullandı.

“Akil insanlar memleketin gerçek dengeleriyle görüşmediler”

Günün sağcısıyla, solcusuyla, muhafazakârıyla, sosyalistiyle birlikte ülke meselesine duyarlı olma günü olduğunu söyleyen Akbaş, “Şu an evimizde bir yangın var. Bu yangına herkes bir kova su dökmelidir. Çözüm süreci başlarken iyi adımlar atılmasına rağmen ayakları yere tam basmıyordu. Akil insanlar grubuna karşıydım. Çünkü Akil insan seçmeyle olmaz. Akil insan, toplum içerisinde, toplumun çıkarttığı ve kabul ettiği kişilerdir. Kanaat önderlerinin, toplumda sözü dinlenen insanların seçilmesi gerekirdi. Halkın değerlerini bilmeyen, halktan uzak kişiler seçilmesi yanlış sonuca götürdü.  Urfa’ya gelen akil insan heyetinden biz hiçbir verim alamadık. Bu gelen akil insanlar, memleketin gerçek dengeleriyle görüşmediler.  Göstermelik toplantılar yaptılar. Halkın sorunlarını tam dinlemediler, halkı tatmin edemediler.

“Ülkede yaşayan tüm Kürtleri HDP/ PKK temsil etmiyor”

HDP/PKK dışında düşüncesi olan Kürtlerin sürece dahil edilmediğini söyleyen Akbaş, “Ülkede yaşayan tüm Kürtleri HDP/ PKK temsil etmiyor. Bu memlekette Kürt olup farklı düşünen çok fazla kardeşimiz var. Bu düşüncede olan kardeşlerimiz sürece dâhil edilmedi. HDP/PKK dışında düşüncesi olan Kürtler sürece dahil edilmedi.  Bu insanlar PKK’nin çizgisine, taleplerine mahkum edildi. Eğer sürece farklı kesimlerden kanaat önderleri, STK temsilcileri dahil edilmiş olsaydı, süreç bu kadar çabuk sabote edilmezdi.   Bizim barışa, huzura ihtiyacımız var. Barış, huzur için kimin elinden ne gerekiyorsa yapması lazımdır. Herkesin elini taşın altına koyması lazım. Muhafazakarıyla, sosyalistiyle herkes elinden ne gerekiyorsa yapmalıdır” dedi.

Son olarak, barış sürecini bitirmenin kimsenin hakkı ve haddi olmadığını söyleyen Akbaş, tarafların geçmişte yaptığı hataların analizlerini iyi yapmaları gerektiğini ifade ederek,  çözüm sürecinde her iki tarafın da hatalı olduğunu belirtti. (Osman Gülebak/ Mustafa Bikeç-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.