banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

900 sandık hakkında suç duyurusu

AK Parti, 7 Haziran seçimlerinde bölge genelinde sadece tek partiye oy çıkan, hiçbir oyun geçersiz sayılmadığı ve seçmen sayısından fazla oy kullanılan 900 sandıkla ilgili suç duyurusunda bulundu.

AK Parti Teşkilatın sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu sandık sonuçlarının inandırıcı olmadığını belirterek, seçim güvenliği ile ilgili tüm tedbirleri almaya çalıştıklarını vurguladı. Öte yandan, suç duyurusu dilekçesinde deliller toplanıncaya kadar soruşturmanın gizli yürütülmesi de talep edildi.

“Sahtekârlık ciddi bir suç”

Ataş, “HDP dışında hiçbir partiyi oy çıkmayın, tek bir geçersiz oyun olmadığı 900 sandık tespit ettik. Seçim İşleri Başkanlığımız bu konuda harekete geçti ve itirazda bulunup ve savcılığın harekete geçmesini istedi. Bu sandık sonuçları inandırıcı değil. Tek geçersiz veya yanlış oy kullanma olmaz mı? Sahtekârlık ciddi bir suç.” dedi.

Sandık güvenliği

Bölgede sandık güvenliği konusunda alınması gereken bütün önlemleri aldıklarını belirten Ataş, “1 Kasım'daki sandık güvenliğinin 7 Haziran'dan daha iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü 7 Haziran seçimlerindeki tehdit ve baskı bu kez yapılamayacak” diye konuştu.

Silahlı herkes gözaltına alınacak

Ataş, “Bu seçimlerde sandık başında baskı ve tehdit olmayacak. Sandık başlarında ona göre önlem alınacak. 7 Haziran'da güvenlik güçleri arasındaki bazı kişiler gerekli hassasiyeti göstermedi. Şimdi farklı olacak. Korucuların da 1 Kasım günü görev yapması planlanıyor. Seçim günü silah taşımak yasak ama bölgede her kesin belinde silah var. Havaya ateş açıyorlar. Böyle bir duruma izin verilmeyecek. O gün silahlı herkesin gözaltına alınması lazım. 7 Haziran'da vatandaşı bellerindeki silahı göstererek tehdit ettiler. Böyle sandık görevlilerinin olduğunu tespit ettik.” diye konuştu.

“Seçine şaibe karıştırılmış”

Sandıklar hakkında yapılan suç duyurusu dilekçesinde ise "07 Haziran 2015 günü yapılan seçimlerde özellikle bir kısmını aşağıda açıklamaya çalışacağımız resmi sandık kurulları üyeleri aracılığıyla seçimlerde ismi herkesçe malum bir başka siyasi partiye siyasi rant devşirmek için PKK’nin da baskısıyla sandık görevlileri organize ve kasıtlı olarak kullanılmış ve seçimler sabote edilerek seçimlere şaibe karıştırılmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

“Sandıklarda kayıtlı seçmen sayısından fazla oy kullanılmış”

Hile karıştırıldığı iddia edilen sandık bilgilerinin verildiği dilekçede, bazı sandıklarda da seçmen sayısından fazla oy kullanıldığının tespit edildiğini ortaya koydu. Artuklu ilçesine bağlı Küçükkoy Mahallesi’nde kayıtlı 190 seçmen varken kullanılan oy sayısının 195 olduğu, Dargeçit ilçesine bağlı Baysun Mahallesinde kayıtlı seçmen sayısı 27 iken kullanılan oy sayısının 30 olduğu, Derik ilçesine bağlı Ahmetli Mahallesinde kayıtlı seçmen sayısı 72 iken kullanılan oy sayısının 76 olduğu, Kızıltepe ilçesine bağlı Timur Mahallesinde kayıtlı seçmen sayısı 63 iken kullanılan oy sayısının 67 olduğuna dikkat çekildi.

Cep telefonu sinyalleri araştırılsın

Suç duyurusunda ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Yukarıda verilen örneklerden ve Mardin’in genelinden de anlaşılacağı üzere, resmi sandık kurulu üyesi kişiler, kimi bölgelerde kayıtlı seçmen sayısından daha fazla oy kullanılmasına neden olmuşlar ve bu yolla seçimlere hile karıştırmışlardır. Yine aynı tablodan görüleceği üzere seçimlerde neredeyse tüm seçmenler yüzde 100 oranında seçimlere katılmış gibi gösterilmiştir. Hâlbuki Türkiye genelinde seçimlere katılım oranı ortalama yüzde 86,38 olarak düşünüldüğünde seçimler zamanında şehir dışında bulunan, hasta olan, ölen veya herhangi bir gerekçe ile sandık başına gidemeyen tüm seçmenlerin yerine de oy kullanıldığı açıkça tespit edilmiştir. Bu nedenle öncelikle seçmen imza föylerinin üzerindeki imzaların oy kullanan kişi ile uyuşup uyuşmadığının tespitini talep ediyoruz. Yine aynı şekilde seçmen olarak listede kayıtlı kişilerin cep telefonu bilgilerinden GSM sinyal baz istasyonu bilgilerinin celp edilerek 07 Haziran 2015 günü belirtilen oy kullanma sahasında olup olmadıklarının da tespitini talep ediyoruz.”

“Anormal durum yapılan hukuksuzluğu gözler önüne sermektedir”

7 Haziran seçimlerinde Mardin’de yaşanan hukuksuz işlemler konusunda seçmen ve teşkilatların çok fazla şikâyetlerin geldiğinin altı çizilen dilekçede, “Bu konuda savcılık makamınız tarafından gerek görüldüğü takdirde il, ilçe başkanlarımız ve yöneticilerimiz şahitlik yapabileceklerdir. Sandık sonuçlarına baktığımızda geçersiz oyun ‘0 ve 1’ olduğu sandıklar ile diğer illerdeki benzer sandıkları karşılaştırdığımızda ortaya çıkan anormal durum burada yapılan hukuksuzluğu gözler önüne sermektedir. Örneğin okuryazarlık oranının yüzde 98 olduğu Kocaeli ilinde geçersiz oyun ‘0 ve 1’ olduğu sandıkların tüm sandıklara oranı yüzde 4,66, okuryazarlık oranının yüzde 99 olduğu Ankara ili Çankaya ilçesinde geçersiz oyun ‘0 ve 1’ olduğu sandıkların tüm sandıklara oranı yüzde 16 iken Mardin’de bu oran yüzde 33 civarındadır.” ifadelerine yer verildi.

“Sandık görevlileri hakkında ceza istendi"

Suç duyurusu dilekçesinde seçimlerle ilgili olarak yürütülecek soruşturmada mevzuata dair hükümler gereğince şüphelilerin eylemlerine uyan kanun maddelerince cezalandırılması istendi.

Gizlilik kararı istendi

Suç duyurusunda ayrıca ihtiyati tedbir amaçlı CMK’nın 123.maddesi gereğince seçmen imza föylerine ve sandık sonuç tutanaklarına el konulmasını talep edilerek, şüphelilerin organize hareket etmesi ve suç delillerini etkilemesi ve ortadan kaldırması ihtimali kuvvetle muhtemel bulunduğundan Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 157/1 maddesi gereğince deliller toplanıncaya kadar soruşturmanın gizli yürütülmesi talep edildi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.